Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Ralf Rangnick
Ett korrekt och logiskt beslut – med ett stort frågetecken över hela situationen

Manchester United meddelade igår att Ralf Rangnick lämnar klubben och kommer därmed inte fortsätta i konsultrollen som tanken annars var. Här går vi igenom lite tankar kring gårdagens besked. 

Manchester United har meddelat att Ralf Rangnick lämnar klubben helt och hållet. Din reaktion?

Gustav Brinck-Larsen: Så oerhört skönt. Med facit i hand borde man ju gått skilda vägar med honom för flera månader sedan, men det faktum att Ralf Rangnick inte kommer att ha något med Manchester United att göra i framtiden gör mig glad.

Mikael Österdahl: Rätt och väntat. Rangnick och United har försökt i ett halvår men handen passade inte i handsken.

Peter A Lilja: Förväntat på något sätt. Varför vara förbundskapten i Österrike och jobba extra som konsult liksom, nja.

Elias Hallström: Det kom lite plötsligt kanske men inte så förvånande heller. Tänkte att man åtminstone borde hört något rykte om att det var på gång. Men min reaktion över det hela är egentligen bara ett stort jävla frågetecken.

Rangnick ledde laget i sex månader och tanken var initialt att han skulle stanna kvar i en konsultroll för klubben, samtidigt som han för en tid sedan blev klar som Österrikes nästa förbundskapten. Vad tänker du om att planen i United nu inte fullföljdes?

Gustav Brinck-Larsen: Helt rätt. Dels var konsultrollen flummig från start, och när han sedan accepterade att bli förbundskapten var det väl ganska uppenbart att han inte skulle stanna alls i United till hösten.

Mikael Österdahl: Spontant tänker jag att det finns två alternativ. Det mindre troliga är att Ten Hag inte ville jobba med Rangnick. Troligare är att det var avtalat sedan tidigare, och att det kommuniceras så här för att båda parter ska få rädda lite ansikte.

Peter A Lilja: Det känns som sagt logiskt och som ett bra beslut. Att ge en ny ledarstab ett helt nytt omtag utan att tidigare tränare med gamla meriter ska lägga sig i, känns rätt.

Elias Hallström: Att du inte kan ha två så stora åtaganden samtidigt och att det blev enklast att välja bort United, med tanke på fiaskot det blev. Min fundering är också varför han tilläts ta jobbet i Österrike från första början.

Anser du att det var ett korrekt beslut att gå skilda vägar?

Gustav Brinck-Larsen: Att gå skilda vägar med Rangnick är det bästa beslutet klubben tagit sedan Glazers tog över.

Mikael Österdahl: Ja, det funkade inte.

Peter A Lilja: Ja

Elias Hallström: Ja, det tror jag. Samtidigt är jag jäkligt nyfiken på vad den där konsultrollen i praktiken hade inneburit. Det lär vi aldrig få veta (om någon överhuvudtaget ens visste).

United har som bekant anställt Erik ten Hag som klubbens nye manager. Tror du att han har haft ett finger med i Rangnicks avsked?

Gustav Brinck-Larsen: Svårt att säga, men spontant tror jag inte det. Jag tror klubbledningen kände ganska tidigt att man inte ville ha kvar Rangnick efter att interimperioden var över, och att det kanske till och med varit så att Ten Hag vetat om det sedan före han skrev på.

Mikael Österdahl: Skulle inte utesluta det, men tror inte att det är så. United var väldigt otydliga med vad Rangnicks roll skulle vara. Förmodligen för att klubben ville utvärdera hans arbete först. När Ten Hag kom in var det i praktiken redan klart med Österrike för Rangnick, och då tänker jag att den tänkta rollen i United var så marginaliserad att den inte berör managern.

Peter A Lilja: Det är omöjligt att spekulera i men många bäckar små har säkert gjort att den ömsesidiga överenskommelsen kom till stånd. En liten sådan pusselbit kan vara Ten Hag.

Elias Hallström: Det är väldigt spekulativt och inget jag egentligen bryr mig om men nej, jag tror inte Ten Hag hade något med det att göra.

Tysken tog över efter att Ole Gunnar Solskjaer fått lämna managerposten i november förra året. Hur skulle du summera Rangnicks tränargärning i United?

Gustav Brinck-Larsen: Meningslös, usel, ovärdig, patetisk. Fan det ryktas ju till och med att det är hans gamla assistent i Lokomotiv Moskva som stått för de få taktiska drag som United faktiskt försökt sig på. Stackars, stackars Österrike.

Mikael Österdahl: Ett totalt haveri. Han misslyckades egentligen med allt. Usla resultat och ingen synbar utveckling på något håll. Konkurrerar med Wilf McGuinnes och Frank O’Farrell om att vara Uniteds sämsta manager på den här sidan andra världskriget. Möjligen gjorde han något vettigt bakom kulisserna, men det får vi aldrig veta.

Peter A Lilja: Allt snack om professor Rangnick och skolandet av Klopp, Tuchel mm. tog med även mig på tåget. Jag kollade gamla klipp och meriter. Det här skulle kunna bli riktigt bra. Men det blev ju faktiskt tvärtom, riktigt dåligt. Att Rangnick också försvarade laget i många situationer med orden ”spelade bra” var smått irriterande.

Elias Hallström: Givetvis katastrofalt dålig. Sedan fick han ju ta över det vrak som Solskjaer lämnade, vilket inte kan ha varit enkelt. Det kändes ändå som att han hade med sig spelarna inledningsvis men allt eftersom tappade gruppen och då slutade också alla inblandade bry sig. Nämnde det tidigare, det hade förmodligen varit bäst om Carrick hade kört hela säsongen ut. Det hade definitivt inte blivit sämre än oduglingarna som bidrog till den mest mardrömslika säsong jag upplevt.

Kommer du sakna Ralf Rangnick?

Gustav Brinck-Larsen: Hahahahahahahahahaha.

Mikael Österdahl: Jag kommer att sakna hans vältalighet på presskonferenser. Men i övrigt är jag bara glad att han försvinner.

Peter A Lilja: Nej, inte överlag. Sedan var han ganska rak på presskonferenser till skillnad från Solskajer. Det kan man uppskatta.

Elias Hallström: Nej, men det hade som sagt varit intressant att sett hur konsultrollen hade utformats. Det hade troligtvis blivit ett haveri det med men ja, lite spännande hade det sannerligen varit.