Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Atlético Madrid 0-1
Ett genrep som varken gav frågor eller svar

Manchester Uniteds genrep inför säsongen 2022/23 slutade med en 1-0-förlust mot Atlético Madrid i Oslo. João Félix gjorde målet i matchens slutskede.

För andra gången under försäsongen tvingades United avsluta med tio spelare, sedan Fred blivit utvisad. Att matchen inte skulle avslutas med 22 spelare låg i luften från avspark. Den norska domaren blåste frispark 33 gånger (14 gånger till United) och hivade upp åtta gula kort (fyra till vardera lag), varav det sista var Freds andra.

Förlusten till trots var United det spelförande laget med 56 procent bollinnehav och 13-7 i avslut (4-2 i avslut på mål).

Genrep ja, det är precis vad det var. Vi spelar förvisso match imorgon också. Men det här var det riktiga genrepet. Morgondagens match mot Rayo Vallecano handlar om att även rotationsspelarna ska få matchtempo i kroppen inför premiären. Ett smart upplägg – av allt att döma enligt Erik ten Hags önskan – tycker jag.

Ingen premiärelva, men inte långt ifrån

Erik ten Hag har under försäsongen använt sig av en tämligen tydlig förstaelva. Idag var den intakt på nio av elva positioner. Anthony Elanga vikarierade för Jadon Sancho och Tyrell Malacia ersatte Luke Shaw. Både Shaw och Sancho missade dagens match på grund av sjukdom.

Att Lisandro Martínez och Christian Eriksen ska in i startelvan ser jag som självklart. Möjligen kan det, om vi får in ytterligare en mittfältare, diskuteras om Eriksen får en självklar plats eller om han blir första rotationsspelare.

Så ska Cristiano Ronaldo förstås vara fyrkanten som ska passas in i ett runt hål. Eller om det nu är det runda hålet som ska förvandlas till fyrkant. Givet att Ronaldo faktiskt blir kvar i klubben. Det är alltjämt ovisst, och kommer att förbli så tills han lämnar eller transferfönstret bommas igen.

Men till premiären mot Brighton nästa vecka är min gissning att det blir spelarna som har figurerat mest under försäsongen som startar. Med reservation för Shaws och Sanchos fysiska status. För Elanga kan inte mäta sig med Sancho, det uttalandet tror jag ingen ifrågasätter. Det ligger närmare till hands att Malacia petar Shaw. Jag tycker att Malacia stundtals har visat mycket positiva intentioner. Men emellanåt är det också tydligt att han fortfarande har en del att jobba med. Det naturliga är att Malacia matchas in försiktigt.

Med fem tillgängliga byten den här säsongen är det också mindre stress att forcera in nyförvärven. Möjligheterna att matcha in spelarna som inhoppare blir större.

Om tanken hade varit Martínez och Eriksen från start mot Brighton borde de ha startat idag.

Positiva tendenser

Det var en trevlig träningsmatch. Okej, trevlig är kanske fel ord. Det var betydligt mindre vänskap än vad som brukar vara fallet i sådana här matcher. Vilket bara gjorde matchen mer intressant.

United visade prov på positiva tendenser och var det spelförande laget. Känslan är att det finns en tanke bakom det som sker på planen. Så har inte alltid varit fallet de senaste åren.

Samtidigt måste både beslutsfattandet och utförandet i de avgörande momenten bli mycket bättre.

På det hela taget ändå en bra genomkörare för United.

Sviniga Atlético

Vi kan konstatera att Diego Simeones Atlético Madrid är ett väldigt svinigt lag. Även i träningsmatcher.

Betydelsen av Sancho

United gjorde på det stora hela en klart godkänd match. Att Jadon Sancho saknades går emellertid inte att ta miste på. Hans egenskaper ger vår offensiv en ytterligare dimension och anfallsspelet flöt inte lika bra som det har gjort tidigare under försäsongen.

Förra säsongen var jag riktigt besviken på Sancho. Nu går jag in i säsongen med förhoppningen att han ska vara vår bästa spelare.

Anthony Elanga kan inte ersätta Jadon Sancho.

Anthony Elanga har inte imponerat under försäsongen. Ersätta Sancho kan han inte göra. Han kan heller inte ersätta Anthony Martial eller Marcus Rashford. Men den offensiva bredden är så svag att Elanga oundvikligen kommer att få mycket speltid den här säsongen. Förhoppningsvis kan han höja sig ett par nivåer när det börjar på riktigt.

Defensiven alltjämt det som oroar

Tendensen under Ten Hag är tydlig. United är bättre med boll än utan. Backlinjen uppträder stundtals virrigt, även när den är samlad. Det känner vi igen, framför allt från förra säsongen.

Nytt är de stora ytorna bakom backlinjen. Det är en följd av att vi nu försvarar betydligt högre än förut. Generellt sett är det mycket positivt i min bok, men det betyder också att motståndarna bjuds på ytor att kontra på.

Eriksens debut

Christian Eriksen fick en halv halvlek idag. Det var tillräckligt för att vi skulle få se prov på hans skickliga fötter.

Lisandro Martínez blev kvar på bänken hela matchen. Vi lär få se honom imorgon istället.