Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Nymodigheter 2022/23
Fler inhoppare när nya bossen flyttar avbytarna

En ny fotbollssäsong står för dörren. Som traditionen bjuder kommer den nya säsongen med en del som är nytt. Det viktigaste går vi igenom i den här artikeln.

När Manchester United tar sig an Brighton & Hove Albion i Premier League-premiären på söndag gör vi det med våra avbytare på fel sida av Old Trafford. Det är nästan mer förvirrande än att vår manager nu får göra fem byten under matchen.

(Med reservation för att vi har missat något.)

Avbytarbåsen har flyttat

Old Trafford står inte att känna igen. Avbytarbåsen har bytt plats. Ja, inte fysiskt men väl i praktiken. Manchester Uniteds avbytare kommer nu att ockupera avbytarbåset väster om mittlinjen, det vill säga närmast Stretford End.

Detta är Erik ten Hags påhitt.

Fem byten i Premier League också

Fem byten är här för att stanna och nu har även Premier League accepterat det. Som har varit fallet sedan fem byten introducerades då fotbollen återupptogs efter coviduppehållet gäller att lagen maximalt får byta vid tre avbrott i spelet, med ett extra bytestillfälle i samband med halvtidsvilan.

I teorin kan det faktiskt bli så att samtliga nio avbytare blir inbytta. Numer får ju lagen byta ut upp till två spelare som läkaren bedömer har drabbats av hjärnskakning utan att det förbrukar något byte. För att det inte ska ge fördelar får även laget som inte har drabbats av hjärnskakning ett fritt byte. Därmed kan det bli fem ordinarie byten, två byten för hjärnskakning plus två byten för hjärnskakning i motståndarlaget.

(Premier League)

Håll koll på bytena

Så, fem byten överallt, det är väl allt vi behöver veta?

Nej, riktigt så enkelt kan det förstås inte vara. I England finns fortfarande byten i samband med hjärnskakning. Dessa finns inte i Uefas turneringar.

De engelska cuperna (FA-cupen och Ligacupen för herrar och damer samt EFL Trophy) tycker att fem byten är nog och i matcher som går till förlängning adderas inget ytterligare byte, men väl ett ytterligare bytestillfälle. I Uefas turneringar får lagen emellertid ett sjätte byte i matcher som går till förlängning.

(Premier League har ännu inte uppdaterat regelverket för ungdomsturneringarna men det skulle vara märkligt ifall det är färre byten i ungdomsfotbollen än i seniorfotbollen. Fast de som bestämmer i den engelska fotbollen tycks ha en fascination för det som är märkligt och ologiskt, så vi ska väl låta det hela vara osvuret.)

Är du traditionalist och vägrar se annat än matcher där tre byten är max? Ja, då är tipset att du kollar in FA Youth Cup, för där är det fortfarande tre byten som gäller. (Med reservation för att FA glömde att ändra texten för byten när de uppdaterade regelverket inför den nya säsongen. Vilket väl i ärlighetens namn är lika troligt som att det faktiskt är tre byten som gäller.)

VM mitt i säsongen

På herrsidan gäller att vi den här säsongen får ett långt uppehåll mitt i säsongen. Detta på grund av att pengar styr. Vem bryr sig om nonsens som mänskliga rättigheter, människors lika värde och respekt för arbetare när Fifapampar har en chans att bli rika? Så Qatar fick VM. Och i Qatar går det inte att spela fotboll under sommaren. Så VM flyttades till slutet av året, vilket var vad exakt ingen i hela världen hade bett om.

Qatar World Cup of Shame (Amnesty International).

Men det kommer att spelas riktig fotboll hela säsongen. Damligorna kör nämligen på som vanligt och det gör även de engelska juniorligorna.

Knäböj bara ibland

Den här säsongen kommer Premier League-lagen inte längre kliva ner på ett knä före matcherna. Detta sedan klubbarnas lagkaptener samtalat sinsemellan. Motiveringen är att gesten inte längre anses vara så kraftfull som den var när den infördes. Den blev liksom något som lagen bara gjorde, utan att någon funderade särskilt på det.

Vi kommer fortfarande få se spelarna kliva ner på ett knä inför utvalda matcher. Dels under den omgång i oktober som dedikeras till kampanjen No Room for Racism. Vidare under omgången direkt efter VM och dessutom före finalerna i FA-cupen och Ligacupen.

(Premier League)

Europa League funkar inte som förr

Manchester United ska den här säsongen spela i Uefa Europa League. Den turneringen har genomgått revolutionerande förändringar sedan senast United var med. Numer gäller att turneringen avgörs genom kvalspel, gruppspel och slutspel. Okej, så var det förr också. Men gruppspelet och slutspelet har förändrats.

I gruppspelet är det nu bara 32 lag, istället för 48 som förr. Det är ju jättemysigt, för 32 är en tvåpotens. Ut med hälften av lagen efter gruppspelet och så åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final. Ett perfekt turneringsupplägg!

Men.

Så kan vi förstås inte ha det. Uefa degraderar nämligen åtta Champions League-lag till Europa League-slutspelet. Det betyder 24 lag i slutspel. Så de 8 bästa lagen går direkt till åttondelsfinal medan 16 lag får spela playoff. Vilka är då bäst? Jo, att vinna en Europa League-grupp är enligt Uefa en större bedrift än att sluta trea i en Champions League-grupp. Så åttondelsfinal för gruppvinnarna i Europa League och playoff för grupptvåorna i Europa League och grupptreorna i Champions League. Grupptvåorna i Europa League är seedade i playoff (vilket betyder att de har hemmaplan i returen) och gruppvinnarna i Europa League är seedade i åttondelsfinalerna.

Också nytt är att det numer går att degraderas från Europa League. Grupptreorna i Europa League degraderas till Europa Conference League-slutspelet. (Europa Conference League-slutspelet fungerar precis som Europa League-slutspelet förutom att en får byta Champions League och Europa League mot Europa League och Europa Conference League och dessutom har Europa Conference League bara VAR i finalen medan Europa League har VAR från gruppspelet och framåt.)

Fler bollar i bruk

Det har funnits ett missnöje med att bollen har varit i spel för lite i Premier League. Så säsongen 2022/23 kommer det att finnas tio matchbollar på arenorna, för att spelet lättare ska kunna sättas igång när bollen sparkas ur spel.

(Premier League)

Det finns också indikationer på att domarna har blivit uppmanade att oftare bestraffa spelare som försöker slösa tid.

En förändrad domarkår

Förra säsongen var Martin Atkinson, Mike Dean, Kevin Friend eller Jon Moss huvuddomare i en fjärdedel av Premier League-matcherna. De fyra har nu slutat som huvuddomare. Dean kommer emellertid fortsatt påverka matcherna, då han kommer att fortsätta som VAR. Vi slipper inte Atkinson, Friend eller Moss heller, de kommer att fortsätta i roller för domarföreningen.

Tom Bramall är den enda nya domaren i ligan, medan domarna som blev uppflyttade inför förra säsongen nu kommer att få ett större ansvar.

Natalie Aspinall, Nick Greenhalgh och Steve Meredith är nya assisterande domare.

(Premier League)

Nytt namn för damligan

FA Women’s Super League heter numer Women’s Super League (och FA Women’s Championship heter nu Women’s Championship). En revolutionerande förändring.

(FA)

21 är det nya 23 (som var det nya 21)

21. 23. 21. För ett gäng år sedan infördes åldersgräns i den engelska reservlagsligan. Då gällde att spelarna i ligan maximalt fick vara 21 år gamla. Sedan kom Premier League på att det var alldeles för lågt, så åldersgränsen höjdes till 23.

Nu har Premier League funderat igen och kommit fram till att 23 år är en alldeles för hög åldersgräns. Så numer gäller att åldersgränsen i reservlagsligan 21 år.

Samtidigt höjs antalet tillåtna överåriga utespelare från 3 till 5 och för målvakterna gäller fortsatt ingen åldersgräns.

(Premier League)

Tre som försvann

I Premier League 2 (reservlagsligan) och i U18 Premier League är det nu 25 deltagande lag. Detta sedan Birmingham, Burnley och Reading fått sina akademier nedgraderade.

I Premier League 2 innebär det att det blir 14 lag i Division 1 (där United spelar) och 11 lag i Division 2. Per kommunikationen från ligan gäller att serierna inte kommer att utjämnas. Två lag degraderas från Division 1 och två lag blir uppflyttade från Division 2.

I U18 Premier League blir det 13 lag i den norra serien (där United deltar) och 12 lag i den södra serien.

Premier League International Cup är tillbaka i nytt format

Efter att ha tagit uppehåll på grund av covid är Premier League International Cup nu tillbaka och Manchester United är ett av lagen som ställer upp (det gjorde United inte senaste gången turneringen spelades men väl säsongerna dessförinnan).

Cupformatet har förändrats sedan senast.

Nu gäller att 24 lag ställer upp, varav 12 engelska och 12 utländska. Dessa delas in i tre grupper med 4 engelska lag och 4 utländska lag i varje grupp. Samtliga matcher i turneringen spelas på engelsk mark och de engelska lagen spelar bara mot de utländska lagen. De blir alltså fyra matcher per lag i gruppspelet.

De två bästa i varje grupp plus de två bästa grupptreorna går till kvartsfinal och i slutspelet är det enkelmöten som gäller.