Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Sheriff Tiraspol - Manchester United
Elva stycken och elva fotnoter om motståndare 235 (med det fulaste klubbmärket)

Idag väntar en historisk match för Manchester United. För första gången någonsin ska United spela match mot ett moldaviskt lag. Som ni förstår av kontexten betyder det också att Manchester United för första gången någonsin ska spela match i Moldavien (Moldavien är ett litet land och huserar inga stora europeiska finaler) och det är även Manchester Uniteds allra första match mot Sheriff Tiraspol. Eller bara Sheriff, om vi ska vara sådana. Men rätt vad det är dyker det upp ett Sheriff i Degerfors, så det är bäst att precisera. Precis som vi preciserar Athletic Bilbao, Glasgow Celtic (okej, inte så ofta) och Glasgow Rangers (märkligt nog betydligt oftare). Det är bättre att vara tydlig och bli förstådd än att vara korrekt och bli missförstådd. (Därav är det också – för det mesta – helt korrekt att kalla Real Sociedad för Sociedad och helt fel att kalla klubben för La Real.)

Sheriff Tiraspol blir Manchester Uniteds 235:e* officiella motståndare. United är bra på fotboll och har bäst inbördes resultat mot samtliga klubbar som vi har mött minst 15 gånger. Just 15 matcher** är som vi vet den självklara gränsen för där slump slutar vara en betydande faktor.

* Enligt mitt sätt att räkna. Andra siffror kan förekomma. Det är nämligen inte helt enkelt att definiera vad som är en klubb och vad som är en officiell match. Är Leeds City och Leeds United två olika klubbar? (Ja.) Hur ska vi räkna Burton Swifts och Burton Wanderers som tillsammans bildade Burton United? Tre klubbar va? Burton United införlivade sedan Burton All Saints i verksamheten. Ny klubb? Ändras svaret om jag berättar att Burton United strax därefter bytte namn till Burton Town? Men… Burton Albion då? De känner vi ju faktiskt till? Jo, det är en helt egen klubb. Typ. För när Burton Albion bildades hade Burton Town inte spelat fotboll på tio år. (Förmodligen hade Burton Town ingen verksamhet alls de här åren, men det har jag inte orkat kolla upp.) Burton Albion införlivades sedan i Burton Town. Så, hur många klubbar är det egentligen? Ja, det är svårt. Och Burton är ändå hur lättdefinierat som helst i jämförelse med lagen från Chesterfield. Vi skippar det. Vi skippar även diskussionen om alla klubbar som går i konkurs och sedan återkommer.

** Nästa gång vi möter Barcelona kommer vi att behöva justera den siffran. [Ängelemoji.]

Alla 234 klubbar*** vi tidigare har mött har en sak gemensamt: De har snyggare klubbmärke än Sheriff Tiraspol.

*** Okej, det är inte helt sant. Vi har mött klubbar som aldrig hade något klubbmärke. Men att ha inget klubbmärke är snyggare än att Sheriff Tiraspols klubbmärke.

Alltså, seriöst. Kolla på det:

Här har vi en professionell fotbollsklubb – bildad så sent som 1997, eller 1998 under nuvarande namn – med ett klubbmärke som tycks vara ett hopplock av ful clipart under ett grupparbete i årskurs 3****. Det är faktiskt så fult att vi av rent estetiska skäl egentligen borde bojkotta kvällens match.

**** Nu var det länge sen jag hade något med årskurs 3 att göra, så jag kanske är väldigt elak mot årskurs 3-eleverna här. Kanske borde jag ha skrivit årskurs 1?

Men bojkotta ska vi förstås inte göra. Inte nu när Manchester United ska få spela match. Det händer tyvärr inte så ofta.

Med matchledigt både före och efter dagens match blir det extra intressant att se hur Erik ten Hag gör med startelvan. Väljer han en starkare startelva eller tycker han att det är viktigt att breddspelarna får speltid?

Förresten, Moldavien blir Uniteds 38:e***** motståndarland. Min magkänsla säger att Cypern blir vårt 39:e motståndarland.

***** Baserat på dagens geografi och enligt en definition som säger att walesiska klubbar som spelar i det engelska ligasystemet räknas som engelska klubbar. Vi skulle räkna till fler motståndarländer om vi gick på motståndarlagets nationalitet vid tidpunkten för matchen.

Exempel på land vi inte har mött är Norge******.

****** I officiella matcher alltså. United har ganska ofta träningsspelat mot norskt motstånd.

Namnet Sheriff förresten, det kommer från företaget som äger klubben. Så det är ingen Askungesaga vi har att göra med. Sheriff blev moldaviska mästare för första gången år 2001. Sedan har de vunnit ligan 19 gånger till. De misslyckades 2011******* och 2015********. De blev heller inte mästare 2020*********. Men den gången inte för att de misslyckades utan för att det inte spelades något moldaviskt mästerskap 2020**********.

******* Att Dacia Chișinău blev moldaviska mästare minns ni förstås.

******** Då var det Milsami Orhei som vann. Men det visste ni ju redan. Så jag vet inte varför jag nämner det.

********* Nu tänker ni förstås att jag har räknat fel. Från och med 2001 till och med 2022 ska det vara 22 mästerskap och 22-3=19 (enkel matematik). Så 20 måste vara fel? Men icke. Sheriff vann nämligen två ligatitlar 2017.

********** Huruvida det beror på covid pallar jag inte ta reda på. Men moldavierna har skiftat mellan att spela vår-höst och höst-vår***********.

*********** Ja, det är just det som förklarar att Sheriff kunde vinna två ligatitlar samma år. Fotnot i fotnoten!

Förresten, översikt på alla Manchester Uniteds motståndare, det hittar ni här!

Manchester Uniteds resultat motståndare för motståndare