Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester city - Manchester United
Nobody knows their name

Nobody knows their name.

Så brukade Uniteds supportrar sjunga om Manchester city. Det var förstås sant. city existerade. Men de fanns inte.

Sedan blev city med blodspengar. Nu är det fler känner till citys namn. Till exempel svarade så många som åtta av lagets spelare rätt på frågan vilket lag spelar du för? på lagets interna quiz inför säsongen. Hycklaren Pep Guardiola uppges ha blivit mycket stolt, då det var 60 procent bättre än inför förra säsongen. (Manchester United var det vanligaste svaret, följt av pengar. Nej, pengar är inget lag, men vi ska inte vara elaka, de försökte åtminstone.)

Vad som emellertid inte har förändrats är att ingen bryr sig. Ingen. Att se city spela fotboll är lite som att se en dator spela schack. Det betyder ingenting när city vinner.

Inte ens citys supportrar tycks bry sig.

Allt med city är robotliknande och falskt. Det går inte att gilla det.

Om United vinner idag blir de flesta glada. Liverpool är väl undantaget. De föredrar nog att United förlorar. Det ska de göra.

Oavsett hur det går är Manchester en röd stad. Oavsett är Manchester United på riktigt.

*****

Nu är det länge sen som United spelade match. Det känns som längre än vad det faktiskt är.

Kanske för att det hade börjat byggas något litet att tro på. Sedan försvann ett par matcher och det känns nu väldigt ovisst.

Lika ovisst är hur laget ser ut idag. Defensiven kan vi förstås placera ut. De Gea, Dalot, Varane, Martínez och Malacia. Med reservation för att Raphaël Varane förmodligen är skadad. Jag menar, tror vi verkligen att han kom hem från ett landslagsuppdrag utan att vara skadad? Han har setts på träningsbilder, säger ni. Hallå, Photoshop! har ni hört talas om det, säger jag.

På mittfältet och i anfallet är det mer ovisst. Är det dags för Casemiro nu? Tveksamt. Om brassen spelar så är det näppeligen på Scott McTominays bekostnad. Hur konstigt det än låter så har McTominay den här hösten varit bättre än Casemiro. Brassen har sett lite… ska vi säga förvirrad? Ja, han har sett förvirrad ut. Nytt land, nya lagkamrater, ny manager. Det har inte satt sig. Det kommer. Alldeles säkert.

Alternativet är i så fall Casemiro bredvid McTominay. Då flyttar Christian Eriksen – som är bra men inte världens bästa mittfältare, även om mitt Twitterflöde gärna vill mena det – upp som tia. Med följden att Bruno Fernandes spelar i anfallet. Eriksen som anfallare har vi testat. Tack, men nej tack.

Antony och Jadon Sancho startar i anfallet. Det känns givet. Sedan är ju frågan hur det verkligen är med Anthony Martial och Marcus Rashford. (När de båda är tillbaka i spel på riktigt är det inte alls givet att både Antony och Sancho startar. Men där är vi inte nu.) Jag är övertygad om att Martial som toppforward är vårt bästa alternativ den här säsongen. Tyvärr är han lika pålitlig som [infoga dålig liknelse på något som är opålitligt]. Så vi behöver någon ny där. Men det är för framtiden.

Anthony Elanga kan försvara och kan väl passa i en match där vi förmodligen kommer att försvara mer än vi anfaller. Men nog är det bättre med Casemiro då?

Cristiano Ronaldo finns också som alternativ. Men det känns som ett väldigt dåligt alternativ.

Så: McTominay, Eriksen, Bruno, Antony och Sancho plus en till. En från: Martial, Rashford, Casemiro, Elanga och Ronaldo. I någon form av sannolikhets- och önskeordning. (Egentligen skulle jag ha Fred, Garnacho, McNeill, Heaton och en comebackande Lee Grant före Ronaldo. Men det faller på sannolikheten.)

Vad som är helt klart är att vi går in i matchen som underdog. Jag är inte alls säker på hur det går. Men jag känner mig trygg i att säga att vi inte kommer bli förnedrade på samma sätt som vi blev förra säsongen. Då fanns det inte ens någon kamp i laget. Det finns det nu. Då fanns det inget att gilla i United. Nu finns det ett embryo av vad som kan bli ett älskvärt lag. Detta trots att de flesta spelarna faktiskt är samma. Mentaliteten är emellertid helt annorlunda.

*****

Förresten, skrev jag att city är som en schackdator? Det gjorde jag. Ni vet hur sådana används numer? Uppe i röven. (Allegedly, är väl bäst att tillägga. Jag vill inte få Hans Niemanns advokater på mig.) [Resten får ni fylla i själva.]

*****

Annars var det förstås tungt att vakna upp den här söndagen och mötas av nyheten om en av de största katastroferna i fotbollshistorien. Alla tankar förstås till de som drabbades av katastrofen i Indonesien.