Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Liverpool
Återstart med rivalmöte som måste vinnas

Efter långledigt över jul och nyår är det nu dags för Manchester Uniteds damlag att återuppta säsongen. Vi gör det med hemmamatch mot Liverpool.

På herrsidan är en match mot Liverpool normalt sett en match mot ett jämnstarkt lag. Så är det inte på damsidan. Här ska Manchester United vara flera nummer större. Det gäller att se till att det också blir så.

Biljettförsäljningen till matchen går bra. Mycket talar för att det blir publikrekord för en Unitedmatch på Leigh Sports Village imorgon.

Det är avspark klockan 15.05 imorgon och matchen visas i Sverige på Viaplay.

Läget i laget

United laddade upp för återstarten med ett läger på Malta. Då saknades Leah Galton på grund av skada. Hon ska emellertid vara tillbaka i träning nu och jag utgår från att hon går rakt in i startelvan. Hon var trots allt inte bara Uniteds utan hela ligans bästa spelare i december.

Inte bara Galton prisades för prestationen i december. Det gjorde även Uniteds huvudtränare Marc Skinner.

Månadens bästa spelare och månadens bästa manager i december tillhör Manchester United.

Med Galton tillgänglig igen har Skinner en skadefri trupp att tillgå. Aoife Mannion bedöms dock ännu inte vara redo att starta tävlingsmatcher. Men hon ska vara redo att vara involverad i matchtruppen.

Sedan senast har vi tappat Lucy Staniforth till Aston Villa. Och idag lämnade Grace Clinton på lån. Några nyförvärv har vi ännu inte fått in men det mesta tyder på att vi får in någon eller några spelare innan transferfönstret stänger. Sedan om de spelarna faktiskt får speltid, ja det får framtiden utvisa.

Med skadefri trupp vet vi hur startelvan brukar se ut:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem, Toone
Parris, Russo, Galton

Det är väl Lucía García som skulle kunna konkurrera med Nikita Parris om platsen som högerytter. Skulle Galton inte vara redo att starta är det troligen García som tar hennes plats.

Kort om Liverpool

Liverpool har i januari plockat in Sofie Lundgaard från Fortuna Hjørring medan Gemma Bonner anslöt från Racing Louisville på julafton. Det är, med all respekt, spelare från en lägre hylla än där United letar nyförvärv.

Idag kom ytterligare ett nyförvärv, i form av den japanska landslagsmittfältaren Fuka Nagano. Det känns spontant som en bättre spelare men hon var rimligen inte registrerad i tid för spel imorgon.

Jobbigt för Liverpool är att de har tappat Gilly Flaherty. Den rutinerade försvararen, som har rekordet för flest matcher i Women’s Super League, meddelade i torsdags att hon lägger skorna på hyllan. Detta av personliga skäl.

De har även tappat Charlotte Wardlaw, som återvänder till Chelsea efter ett lån med bara begränsad speltid (en start i ligaspelet).

I ligan ligger nykomlingen Liverpool just nu nia, med tryggt avstånd till nedflyttningsplatsen. Upp till trean Manchester United är avståndet 14 poäng efter 9 matcher och det är förstås ointagligt för Liverpool. Skillnaden mellan lagen illustreras ytterligare av lagens respektive målskillnad, 24-6 för United och 11-16 för Liverpool. Utklassning både offensivt och defensivt.

Liverpool är emellertid ett lag vi måste respektera. De inledde säsongen med att besegra Chelsea – det har ingen annan gjort sedan dess – och de hade oavgjort mot Manchester City med en kvart kvar att spela. Så de kan prestera mot de bättre lagen.

Spelaren att se upp med är den amerikanska anfallaren Katie Stengel. Hon har gjort sex mål i ligaspelet, vilket är fler än alla hennes lagkamrater har gjort tillsammans. Vänsteryttern Melissa Lawley står noterad för tre assists.

Tidigare möten

Liverpool var den allra första motståndaren för Manchester Uniteds damlag. I Ligacupen 2018 blev Lizzie Arnot historisk första målskytt för United, då hon gjorde målet i Uniteds 1-0-seger.

Därefter har det bara blivit två matcher till. United vann med 2-0 i ligan 2019 (returmötet tog Corona, eller egentligen Liverpools usla planskötare) medan Liverpool vann i Ligacupen året efter.

Manchester United – Liverpool

Turnering: Women’s Super League
Datum: 15 januari
Avspark: 15.05
Teve: Viaplay