Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Sista chansen till en meriterande bortaseger

Vi kommer alltid ha Fulham.

Är det allt för Manchester United på bortaplan säsongen 2022/23? Svaret får vi ikväll. Brighton & Hove Albion är sista chansen för detta United att ta en meriterande bortaseger.

Fulham minns vi. För det var då Alejandro Garnacho presenterade sig för fotbollsvärlden. Ingen Garnacho ikväll. Men kanske, kanske på söndag. Oavsett om det blir på söndag eller lite senare så blir det en välkommen återkomst.

Var fotbollskarriären slutar för Garnacho vet vi inte. Framtiden är inte vår att se. Han har alla chanser att lyckas. Men han är inte där än. Det kan fortfarande sluta i ett mestadels ingenting. Här och nu går en sådan utveckling inte att föreställa sig.

Men backar vi till våren 2009 så var det ingen Unitedsupporter som såg annat framför sig än att Federico Macheda skulle ösa in mål för United långt in på 2020-talet.

Kiko Macheda är 31 år gammal idag. Han spelar nu för cypriotiska Apoel på lån. Ett par mål på tolv matcher har det blivit i cypriotiska ligan, för ett Apoel som ser ut att missa ligatiteln. Detta efter vad som måste beskrivas som en fullständig kollaps. Apoel har sex raka matcher utan seger (fem oavgjorda). De har gått mållösa från planen fyra gånger på de där sex matcherna.

Men Kiko Macheda kommer alltid ha Aston Villa 2009. Alejandro Garnacho kommer alltid ha Fulham 2022. Det är förstås inte på samma nivå.

Vi kommer alltid ha Fulham? Alltså, om Garnacho blir en ny Macheda så kommer vi inte minnas Fulham. Då kommer vi inte minnas Garnacho. Om Garnacho istället blir en ny Marcus Rashford kommer vi minnas Fulham. För Midtjylland minns vi. Midtjylland toppar idag den danska högstaligans nedflyttningsliga.

En seger mot Brighton idag skulle vara väldigt mycket mer meriterande än en seger mot Fulham. Brighton är ju bra på riktigt. Men Brighton i maj 2023 är – med största sannolikhet – ingen match som vi minns i maj 2025. Däremot kommer vi minnas den i augusti 2023.

Det är för augusti 2023 vi spelar ikväll. Vinner vi ikväll kan vi då inbilla oss att vi minsann tog fyra poäng på de två avslutande bortamatcherna mot topp 8-lag.

Det är märkligt hur det kan bli att vissa lag plötsligt blir väldigt bra eller väldigt dåliga hemma eller borta. Visst, en viss skillnad är det. Men det finns ingen egentlig logik i att ett visst lag ska vara hemmastarkt. Eller bortasvagt. Du slumpar sig att du är det i en period. Och så blir det sanning.

Kvällens match är för Manchester United framför allt viktig för att det skulle vara väldigt bra för Manchester United 2023/24 att veta att Manchester United 2023 minsann kan vinna på bortaplan mot ett bra lag. Det är en genväg om vi ska bli bortastarka. En seger idag ger oss en fördel när vi åker till Newcastle i andra omgången i augusti. (Om vi nu gör det. Det är en av 38 möjligheter i andra omgången.)

Kvällens match har väl också en liten, liten betydelse i kampen om Champions League-platserna. Vilket framför allt handlar om att slippa den dryga rytmen med matcher torsdag och söndag. I sig är det väl inget fel på en match en torsdagskväll. Men det betyder ju att det inte blir några lördagsmatcher. Fotboll är faktiskt bäst på lördagar (ja, inte lördagar klockan 13.30, förstås, lördagar 13.30 kan dra åt helvete). Så vi spelar ikväll för att i lite större utsträckning säkra oss lördagsmatcher nästa säsong.

Nu är vår buffert där så stor att vi faktiskt har råd att förlora ikväll, utan att situationen ens blir pressad.

Så det är mer för nästa säsongs bortamatcher som vi spelar ikväll.

Laget ikväll? Ungefär som senast. Säkert nån förändring, dock. Aaron Wan-Bissaka ligger rimligen nära till hands. Kanske Anthony Martial också. Och Antony.