Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

United bekräftar
Strukturella förändringar i ledarstaben för akademin

Inför säsongen 2023/24 har Manchester United meddelat diverse förändringar gällande ledarstaben för klubbens akademi. I stora drag är det samma personer som ska leda ungdomslagen framöver men deras respektive roller har justerats.

Uniteds akademichef Nick Cox har det övergripande ansvaret för akademin. Han jobbar nära Darren Fletcher, som är teknisk chef och en del av Erik ten Hags ledarstab, med fokus på hitta den optimala vägen från akademin till a-laget. Utöver att utbilda a-lagsspelare har Cox också ett ansvar att ge spelarna som inte når a-laget – vilket förstås är den stora majoriteten av ungdomsspelare – optimala förutsättningar för en fortsatt karriär inom fotbollen eller utanför den. Spelarutvecklingen i klubben sker på individanpassad basis.

Travis Binnion (huvudbilden) utnämndes inför förra säsongen till Head of Player Development and Coaching. Han fortsätter i den rollen. Den kommande säsongen kommer han emellertid ansvara för U21-laget, istället för U18-laget som tidigare.

Ny huvudtränare för U18 blir Adam Lawrence. Han rekryteras från klubbens U16 och fortsätter i rollen som utvecklingsansvarig för åldersgrupperna U13 till U16.

En mycket tydlig bild på vår nya juniorlagstränare Adam Lawrence.

Martin Drury tar över U16 efter att tidigare ha ansvarat för U15. Numer är steget mellan U16 och U18 litet. Förra säsongen fick så många som tretton spelare från U16 och fyra från U15 testa spel i juniorlaget.

Vi ser en kontinuitet här, då tränarna i mångt och mycket fortsätter jobba med samma spelare.

Ny tränare för U15 blir Paul McShane. Det är första gången som McShane får huvudansvaret för en spelargrupp. En tidigare akademiprodukt i klubben återvände han till United ett par år sedan. Han fungerade som spelande assisterande tränare i U21 i ett år medan han förra säsongen hade en roll som assisterande tränare i PDP-fasen (Professional Development Phase, U18 till U21), med särskilt fokus på försvararna. Han kommer fortsatt vara involverad i PDP-fasen.

Paul McShane får för första gången huvudansvaret för ett lag, då han ska leda U15.

Mark Dempsey blir kvar i klubben i sin roll som senior akademitränare, även om han inte längre kommer ansvara för U21. Enligt Cox var planen alltid att Dempseys tid som U21-tränare skulle vara ettårig. Dempseys arbetsuppgifter inkluderar att vara en mentor för akademitränarna i klubben men han jobbar förstås också med spelarna. Vidare kommer han arbeta nära våra utlånade spelare och han kommer att ha en aktiv roll i spelarrekrytering (det nämns inte specifikt men gissningsvis handlar det om att hitta spelare för akademin).

David Hughes och Colin Little blir kvar som assisterande tränare i PDP-fasen och Tom Huddlestone fortsätter i sin roll som spelande assisterande tränare i U21.

Mark Dempsey (till höger) blir kvar som senior akademitränare men han kommer inte längre leda U21. Colin Little (till vänster) fortsätter som assisterande akademitränare.

Tommy Lee (en före detta akademispelare i United) tog över som akademins Lead Goalkeeper Coach i oktober förra året och fortsätter i den rollen. Han assisteras fortsatt av Kevin Wolfe. Lee kommer primärt att arbeta med målvakterna i U21 medan Wolfe tar hand om målvakterna i U18.

Akademichef Cox uttalar sig på Uniteds hemsida och pekar, som han brukar göra, på att akademin inte bara fokuserar på att utveckla spelare utan även på att utveckla ledare. Han lyfter fram Binnion, Lawrence och Dempsey som enastående tränare för deras respektive roller.

”Vi fortsätter att bygga på förra säsongens framgångar, där vi strävar efter att maximera varenda spelares potential och erbjuda livsberikande erfarenheter för alla våra unga människor och stötta Erik ten Hag då han bygger ett vinnande a-lag,” avslutar Cox.