Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Everton
Full blås eller rotation för att pricka formen?

För bara ett par veckor sedan tog Manchester United emot Everton i ligan och vann övertygande med 5-0. Imorgon möts lagen igen i Ligacupen med hemmaplan för United. 

Förutsättningarna i Ligacupen är att ett gruppspel ska avverkas, där United och Everton är två av fem lag. De övriga är Manchester City, Liverpool och Leicester City.

Vidare är det enkelmöten som gäller och endast gruppvinnaren är garanterad en kvartsfinalplats. Ett räddningsscenario finns emellertid, då de två bästa grupptvåorna (av fem) får spela kvartsfinal.

Avspark är 20.00 och matchen sänds på MUTV, men endast inom Storbritannien och Irland. 

Manchester United

United ser fortsatt ut att leta efter formen och hitta in på vinnarspåret. Man har visserligen visat sig vara ett svårslaget lag med endast en förlust under säsongsinledningen, men det där lilla extra saknas. Den där övertygelsen som vi ofta såg förra säsongen lyser med sin frånvaro.

Men kanske tar det ett litet tag innan saker och ting sätter sig? Det har varit en del ruljangs i truppen med spelare som lämnat och kommit. Nyförvärven har på det stora hela sett lovande ut – jag syftar bland annat på Hinata Miyazawa, Melvine Malard och Geyse, om än att poängproduktionen måste bli bättre.

Imorgon kan det emellertid bli aktuellt med lite rotation i Marc Skinners startelva. Det har dels att göra med att det är cupmatch, dels att det är ligamatch på söndag, och dels att Everton är svaga.

Nikita Parris gjorde två av målen senast det begav sig mot Everton. United vann övertygande med 5-0.

Några skador eller sjukdomar sedan senaste matchen mot Brighton finns inte att rapportera om i skrivande stund, därmed kan Skinner välja tämligen fritt. Är det så att de bästa spelarna måste spela för att komma i form, eller är de i behov av vila inför söndagens drabbning mot West Ham?

Jag vill tro att det bästa receptet är det förstnämnda alternativet. Se till att få en bra start och därefter eventuellt byta ut några spelare, istället för det omvända och behöva jaga.

Lucia Garcia, Rachel Williams, och Nikita Parris blev alla inbytta relativt sent senast och lär därför ha goda möjligheter att starta imorgon.

Nyförvärven Emma Watson (forward) och Gemma Watson (back) kan kanske också räkna med speltid.

Everton

Det har alltså bara hunnit spelas en match mellan det att Everton och United möttes sen senast. Den gången blev det en tung dag för Everton när man hemmabesegrades med hela 5-0.

Med den matchen i åtanke är det så klart inte mycket som talar för att det blir någon revansch för Everton, men samtidigt ska man komma ihåg att cupmatcher kan leva sin egna liv och mycket beror också på hur tränarna formerar sina respektive lag.

I senaste ligamatchen fick i alla fall Everton med sig en välbehövlig poäng borta mot Tottenham efter att ha kvitterat sent till 1-1.

Melodin på sistone har varit att Everton är med i matcherna rent spelmässigt, men i den sista tredjedelen är man alldeles för tama. Endast tre gjorda mål i ligaspelet säger en del om var problemet ligger. Bakåt släpper man ändå in förhållandevis få mål sett till tabelläget.

Ser vi till just Ligacupen har Everton redan spelat en match. I mitten av oktober mötte man Manchester City på hemmaplan och förlorade med 2-1. Resultatet i sig indikerar att det var nära, men statistiken i den matchen säger att det ljusblå laget var överlägsna i både chansskapande och bollinnehav.

Några skador eller avstängningar inför morgondagens match har inte rapporterats från gästerna.

Tidigare möten

Ligamatchen för ett par veckor sedan slutade alltså med en 5-0-seger för United där vi fick se två tvåmålsskyttar i form av Williams och Parris. Ett mål gjordes även av Malard.

Lagen möttes också på försäsongen i en match som United vann med 1-0.

För att hitta den senaste vinster för Everton i tävlingssammanhang mot United får vi spola tillbaka till december 2020. Då besegrade man United med 1-0 i just Ligacupen.

Manchester United – Everton

Turnering: Ligacupen
Datum:
8 november
Avspark:
20.00
Teve:
MUTV