Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United i landslagen
Tre poänglösa nittiominutrare

Tre spelare i A-laget har spelat fotboll idag, och alla tre fick spela alla nittio minuter. Att inga av matcherna spelade någon roll kan vi också notera. Men du: vi kan trösta oss med att det gick bra för alla tre, samt att alla tre klarade sig skadefria.

Lindelöf spelade hela nittio i Jannes avsked

Sverige med Lindelöf i spetsen spelade idag sin sista landskamp under Janne Anderssons ledning och gamle Janne fick ett värdigt avslut på sin sjuåriga sejour i blågult. Matchen var till stor del utom fokus, energin gavs snarare till att vinka av Janne och hedra de två supportrar som förra månaden tragiskt miste livet i Bryssel.

Jumbon Estland stod för motståndet och Sverige vann bekvämt med 2-0 i en betydelselös kvalmatch (vilket i förlängningen kvalificerar det som en vänskapsmatch) på Friends. Viktor Claesson spräckte nollan efter 22 minuter och Forsberg spikade resultatet i andra halvlek. Albin Ekdal var tillsammans med Janne i centrum, den rutinerade 34-åringen gjorde nämligen sin sista landskamp.

Som en sista avskedsgåva till Unitedsupportrar gav Janne inte Lindelöf några vilominuter utan han fick spela alla betydelselösa nittio och bar kaptensbindeln i sedvanlig ordning. Att hålla ställningen mot Estlands anfall som bara lyckats göra två mål på hela kvalet var inget större problem för Lindelöf och radarpartnern Helander.

Bruno målskytt för fläckfritt Portugal

Även Brunos Portugal spelade en betydelselös match mot islänningarna i Lissabon, fast denna gång i positiv anda. Portugal blev nämligen klara för EM för länge sedan och med sällan skådad bravur. Islänningarna, som inte hade något att spela för, städades av enkelt och resultatet 2-0 innebär att Portugal kliver in i EM med ett fläckfritt kvalfacit; 10 matcher, 10 vinster, och endast två insläppta mål.

Bruno öppnade målskyttet mot önationen med en pricksäker vrist strax innanför straffområdet som tog en studs och hamnade utom räckhåll för den isländska målvakten. Ricardo Horta dubblade på ledningen i andra halvlek och Portugal går in i EM nästa år med dunder och brak. Värt att notera är att Bruno avslutar kvalet som den meste assistgöraren i hela turneringen på åtta målgivande passningar. Ett Bruno på spelhumör fick ingen pardon av Roberto Martínez utan fick spela hela matchen, som inte är helt ovant för Brunos del.

Skottland bjöd på underhållning

En gemensam nämnare genomsyrar alla tre matcher idag; inga av våra landslagsspelare hade något att spela för och alla tre spelade nittio minuter. Scott McTominays heta Skottland har överraskat i årets kval och var redan innan matchen mot Norge klara för EM. Norge däremot var redan borträknade och Haaland misslyckades åter igen att ta hans land till en stor turnering. En skadekänning inför matchen gjorde dessutom så att han saknades helt i dagens trupp. Trots det lyckades Norge göra tre mål mot Skottland. Men Skottland lyckades göra tre tillbaka.

Norge öppnade målfesten på Hampden Park efter bara tre minuter genom Aron Donnum, men en iskall John McGinn lyckades kvittera på straff bara 10 minuter senare. Norge tog ledningen åter igen men Skottland lyckades kvittera in i paus genom ett självmål från Östigård. Skottland lyckades sen ta ledningen för första gången i matchen genom Stuart Armstrong men Elyounoussi såg till att Skottland avslutade ett fantastiskt kval med bara en poäng.

McTominay åker till Tyskland nästa år, den saken är åtminstone klar. McTominay hade en duglig match med 88% passningssäkerhet och var stabil i duellspelet. Något mål blev det dock icke för McTominay utan han får nöja sig med att bara sluta femma i kvalets skytteliga med sju baljor.