Andreas Pereira

Andreas Pereira värvades till Manchester Uniteds akademi från PSV Eindhoven sommaren 2012.

Andreas Pereira föddes i belgiska Duffel den 1 januari 1996. Han har emellertid brasilianskt ursprung och anledningen till att Pereira föddes i Belgien var att pappa Marcos Pereira var fotbollsproffs i Belgien. Andreas Pereira spelade i unga år för belgiska ungdomslandslag men han valde senare Brasilien.

Pereira inledde fotbollskarriären i Lommel United. Då han var nio år gammal flyttade han till PSV Eindhovens akademi, bara några mil bort men på andra sidan den belgisk-nederländska gränsen.

Sex år senare fick engelska storklubbar upp ögonen för honom, då han imponerade under Manchester United Premier Cup. Efter ett besök från Sir Alex Ferguson var det United som vann kampen om talangen. Detta var i november 2011 men övergången kunde av formella skäl inte genomföras förrän Pereira hade fyllt 16 år, den 1 januari 2012 (Pereira skrev sedan lärlingskontrakt sommaren 2012).

Pereira var ordinarie i U18-laget som 16-åring. Utvecklingen gick fort framåt och säsongen 2013/14 etablerade han sig i U21 och säsongen efter fick han för första gången chansen i a-laget. Säsongen 2015/16 var han regelbundet med i a-lagets matchtrupp, även om han fick begränsat med speltid.

Därefter följde en säsong på lån i spanska Granada, där han tillhörde lagets bästa spelare. Säsongen 2017/18 återvände han till Spanien på lån. Den här gången blev det Valencia, där han gränsade till en ordinarie plats.

Efter två säsonger i Spanien var han så tillbaka i United inför säsongen 2018/19. Pereira startade säsongens två första ligamatcher men placerades sedan i José Mourinhos frysbox. När Ole Gunnar Solskjaer tog över United fick Pereira sakteliga mer och mer speltid. Hans mål mot Southampton utsågs till säsongens Unitedmål.

Pereira var ordinarie i början av säsongen 2019/20. Han förlorade emellertid platsen och i slutet av säsongen var han ofta utanför matchtruppen.

I oktober 2020 gick han till Lazio på ett säsongslångt lån. Han spelade 33 matcher under säsongen, nästan alla som inhoppare.

I augusti 2021 flyttade han till brasilianska Flamengo på ett säsongslångt lån, där han mestadels var ordinarie.

Andreas Pereira representerade Belgiens U15, U16 och U17 men valde sedan Brasilien. Han representerade Brasilien i U20-VM 2015 och gjorde mål i finalen men fick i slutändan nöja sig med en silvermedalj. I september 2018 fick Pereira sin första chans i Brasiliens a-landslag.

Spelarkaraktär

Andreas Pereira är en tekniskt mycket skicklig spelare som helst spelar offensiv mittfältare, även om han också har spelat längre bak i planen. I Uniteds a-lag har han primärt använts som defensiv mittfältare. Han föredrar att spela centralt men han är också användbar i en offensiv kantroll. Pereira har en utmärkt frisparksfot och gör många mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

  Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

 • Frågeask: Åsikter om att Andreas Pereira går till Valencia

  Frågeask: Åsikter om att Andreas Pereira går till Valencia

Senaste artiklarna om Andreas Pereira

 • Chong tillbaka till moderklubben? / Romero öppen för återkomst / Pereira om framtiden

  Chong tillbaka till moderklubben? / Romero öppen för återkomst / Pereira om framtiden

 • Höga prislappar från Ajax / Sammanfattning av önskade ins and outs / 28 man på första träningen

  Höga prislappar från Ajax / Sammanfattning av önskade ins and outs / 28 man på första träningen

 • Träningen har börjat / De Jong allt närmare / Premier League-bud på Pereira

  Träningen har börjat / De Jong allt närmare / Premier League-bud på Pereira

 • Hållen nolla för Earps / Timber ser ut att stanna / Pereira återvänder

  Hållen nolla för Earps / Timber ser ut att stanna / Pereira återvänder

 • Andy Goram drabbad av cancer / Mittbacksjakten fortsätter

  Andy Goram drabbad av cancer / Mittbacksjakten fortsätter

 • Nytt sponsoravtal / Landslagsuttagningar och utmärkelser / Vem tar över United?

  Nytt sponsoravtal / Landslagsuttagningar och utmärkelser / Vem tar över United?

Biografin uppdaterad i juli 2022 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.