Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Neville om Rooney, Pogba, Herrera; Rooney beredd att acceptera mindre roll

Efter Manchester Uniteds 4-1-seger mot Leicester City snackade Gary Neville om matchen i sin podcast (lyssna i den inbäddade spelaren eller sök på Gary Neville Podcast i ditt föredragna program för podcasts).

Som vanligt säger Neville en massa vettiga saker.

Neville om att Wayne Rooney satt på bänken:

Det skulle alltid komma en stund när [Rooney] utelämnades. Jag tycker att det är ett stort beslut. Jag vet att José Mourinho inför matchen sa att det är en normal sak. Men det är ett stort beslut att lämna Wayne Rooney utanför laget. Han är en stor personlighet, det för med sig stora rubriker.

Det är en övergång till en ny fas i hans karriär. Han måste potentiellt hitta en ny roll, där han kommer att spela på ett annat sätt. Ingen spelare är samma vid 22 års ålder som vid 31, 32, 33. Det är fullständigt annorlunda.

Om Rooneys roll i framtiden:

Om du tänker på hur Paul Scholes gick från en offensiv mittfältare till en defensiv mittfältare, som satt framför backlinjen. Samma med Gerrard. Giggs från en snabb vänsterytter till en central mittfältare. Wayne Rooney går nu igenom den perioden i sin karriär.

Han var utanför laget idag, jag tror att det potentiellt är en lättnad för honom. Han har granskats ordentligt de senaste veckorna, Unitedfans har undrat om han inte går att peta, står det i hans kontrakt? För faktumet är att han inte har spelat bra. Det blir en distraktion från huvudfrågan, som är att ingen individ får laget att spela dåligt. Jag vet att några kommer att säga ‘titta så bra vi spelade utan Rooney’, men så är inte verkligheten.

Jag såg fantastiska spelare som Robson, McClair, Giggs, Scholes fasa sig ut från klubben under en period på fyra, fem, sex år där de spelade 30 matcher per säsong. De bidrog enormt i omklädningsrummet, de bidrog enormt i matcherna de spelade.

Om Wayne Rooney ser det så kan han göra det. Det finns också spelare som inte accepterar det. Det beror på hur Rooney reagerar på det. Han måste fatta ett beslut om han vill spela varje vecka eller om han är nöjd med att vara utanför laget en vecka och sedan komma tillbaka in och anpassa sig till den rollen.

Han har spelat 800 matcher vid 31 års ålder, jag hade 600 vid 36 års ålder och slutade och jag var helt slutkörd. Jag tror att han behöver vila. Fysiskt och mentalt ser det ut som att han behöver vila. Det kommer alltid en stund i din karriär där det händer.

Om Paul Pogba:

[Pogba] måste påverka matcherna, idag gjorde han det. Det är det bästa jag har sett från honom.

Det du vill att din centrala mittfältare som kostar 90 miljoner pund ska göra är att passa bra, du vill att han ska löpa framåt, du vill att han ska hota i boxen – vilket han gjorde, han gjorde ett mål – du vill att han ska vara dynamisk, du vill att han faktiskt ska jobba hem och påverka defensivt.

Det du skulle säga om Paul Pogba idag är att han har alla aspekter av att vara en allroundmittfältare. Han är inte en defensiv mittfältare, han är inte en offensiv mittfältare, han är en av de, idag sällsynta, mittfältarna som faktiskt kan göra det mesta ganska bra. Och jag tycker att han hade stor påverkan på matchen.

Om mittfältsduon Pogba och Ander Herrera:

Jag tror inte att Mourinho tittar på dagens match och tänker: “okej, Paul Pogba och Ander Herrera är mitt mittfält mot Manchester City hemma, Liverpool borta eller Chelsea borta”. De måste fortfarande bygga upp tilliten, hos Mourinho och hos publiken, att de är bra nog för att spela i de här stora matcherna.

United har City, Liverpool och Chelsea de kommande sex matcherna. Om Pogba och Herrera ska spela tillsammans i de matcherna, för de förtjänar det efter idag – de tog sin möjlighet, Herrera spelade bra, Pogba spelade bra – kan de gå vidare och prestera i de större matcherna, mot bättre motstånd? Det är då det ultimata testet kommer. Idag tog de chansen.

Rooney beredd att acceptera en mindre roll

Neville undrade om Rooney var beredd att acceptera en roll där han inte spelar varje match. Mirrors David McDonnell har tittat in i Rooneys hjärna och konstaterar att Manchester Uniteds och Englands lagkapten är beredd att göra det.

Rooney ska inte ha någon intention att lämna United bara för att han inte längre är garanterad en plats i startelvan.

Intressant att notera är att McDonnell skriver att Rooney har två år kvar på sitt nuvarande kontrakt och sedan ska Rooney och United ha ett gemensamt optionsår (vad det nu innebär, om det aktiveras om endera parten vill det eller om båda parterna måste vara överens). När United annonserade Rooneys nya kontrakt 2014 nämndes inget om något optionsår, utan det kommunicerades att kontraktet gällde till 2019. På senare tid meddelas det ju om optionsår i stort sett varje gång en spelare skriver kontrakt, men det kan ju vara så att det är kommunikationen från United som har förändrats, snarare än kontraktsskrivandet.

Neville och Giggs i samarbete med fotbollsmuseet

GG Hospitality, som ägs av Gary Neville, Ryan Giggs och ett bolag från Singapore, tar över restaurangverksamheten på National Football Museum i Manchester. Konceptet Cafe Football kommer att användas på museets bottenvåning och längst upp kommer restaurangen The Rabbit in the Moon att öppnas.

Läs mer på Hotelfootball.com.

Lingard kan få landslagschans

Telegraph kom med en lång redogörelse om Wayne Rooney. Jag tyckte den var ointressant. Men en tabell i artikeln fångade mitt intresse, den som visar antalet sprinter av Unitedspelarna i matchen mot Leicester.

Onekligen imponerande siffror för Jesse Lingard. Det skulle vara intressant att sätta detta i relation till hur det brukar se ut, men såvitt jag vet är inte dessa data tillgängliga i något publikt forum.

När vi ändå talar om Lingard så rapporterar Independent Sam Allardyce överväger att ta ut honom till landslaget inför VM-kvalmatcherna i oktober. Aningen märkligt, då Allardyce har varit noga med att spelarna måste spela i sina klubblag.

Den här dagen 1956…

…sköt Manchester United tio mål mot Anderlecht i Europacupen.

Detta är än idag den största segern i Manchester Uniteds historia. (United, då som Newton Heath, vann med 14-0 mot Walsall i mars 1895 men resultatet annullerades efter en protest från Walsall. När matchen spelades om blev det bara 9-0 till Newton Heath.)

United hade vunnit med 2-0 mot Anderlecht i Belgien i klubbens allra första Europacupmatch. Inför returen på Maine Road (Old Trafford saknade fungerande elljus) var det således tämligen givet att United skulle gå vidare. Så blev det förstås, Dennis Viollet sköt fyra mål, Tommy Taylor gjorde tre, Billy Whelan bidrog med två och Johnny Berry blev också målskytt.

Uniteds startelva (inga avbytare på den tiden): Wood; Foulkes, Byrne; Colman, Jones, Edwards; Berry, Whelan, Taylor, Viollet, Pegg