Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Van Gaal till försvar mot långbollsanklagelser

I söndags kallade Sam Allardyce Manchester United för ”Långbolls-United”. Detta var uppenbarligen inget som uppskattades av Louis van Gaal. Inför dagens presskonferens hade Uniteds trainer-coach förberett en dossier med statistik på långbollar.

När du har 60 procent, nästan 60 procent, bollinnehav, tror ni att man kan göra det med långbollar? Ja, långbollar i bredden, för att ändra spelet. Man måste titta på data och då ser man att, givetvis, vi spelar långbollar. Men mer långbollar brett, till kanten, än till anfallarna. Och en boll till anfallarna kallas framför allt långbollsspel.

Eftersom jag hade förväntat mig den här frågan har jag gjort en tolkning av datan från den här matchen. Och jag måste säga att det inte var en bra tolkning av Big Sam. Det är heller inte så svårt att läsa det.

Jag är ledsen. Vi spelar ett bollinnehavsspel. Efter 70 minuter lyckas vi inte, trots många chanser i den andra halvleken. Då byter jag min spelstil och då, givetvis, med Fellainis kvalitet, spelar vi mer bollar framåt. Vi gjorde också mål tack vare det, så jag tycker att det är ett väldigt bra beslut av managern.

Men när ni ser överlag långbollarna och procentsatserna på det. West Ham United har spelet 71 procent av långbollarna till anfallarna och vi 49. Jag ger er det här. Ni kan se också de blå är de lyckade för långbollar är framför allt väldigt svåra. Det är därför jag började med en förklaring om bollinnehav. När du har 60 procent bollinnehav kan du inte spela enbart långbollar.

Igen, de gjorde det med 71 och vi med 49 procent. Jag ger det till er och ni kan kopiera det och gå till Big Sam och kanske han kan ge en bra tolkning.

Underhållande eller småsint? Jag lutar definitivt åt det senare. Om han inte vill att hans lags spelstil ska kritiseras är mitt tips till honom att han ser till att lagets spelstil är en spelstil som inte kan kritiseras. Och Manchester Uniteds trainer-coach ska aldrig behöva bry sig om vad någon tjomme i West Ham tycker och tänker.

Och i andra nyheter

Inför morgondagens match är det fortfarande bara Michael Carrick som är skadad. Luke Shaw är dock avstängd efter sin utvisning mot West Ham. Van Gaal indikerar dock att det kan bli några förändringar i startelvan, lite beroende på hur spelarna har reagerat på söndagens match.

Bara Michael Carrick är skadad. Luke Shaw är givetvis avstängd så jag måste välja från resten. Igår spelade jag fem spelare från min trupp i andralaget och de vann mot Chelsea. Men jag måste vänta och se hur spelarna har återhämtat sig från matchen mot West Ham United, det var en tuff match. Vi var tvingade att kämpa ända till slutet så jag måste vänta och se hur de har återhämtat sig.

Van Gaal pratade också lite om Angel Di Maria, som har kritiserats på sistone.

Di Maria måste anpassa sig till rytmen i det engelska spelet. Det är en hög standard och den stora skillnaden mot andra länder. Han kommer att göra det, jag är övertygad om det.

Till sist diskuterade Van Gaal det allmänna läget, när mindre än en tredjedel av ligaspelet återstår.

Du kan alltid bli bättre. Du kan aldrig ha en perfekt match, vilket jag har sagt en gång tidigare på presskonferensen. Du måste förbättra dig och varje lag måste förbättra sig, det är därför vi tränar.

Jag är nöjd med resultaten men jag tycker också att vi fortfarande kan bli bättre. Det är också processen som vi har pratat om, redan från min första dag. Men vi måste bli bättre.

När det brann hos Keegan och Benitez

Dagens presskonferens med Louis van Gaal kommer sannolikt att vara en presskonferens som finns kvar i medvetandet en lång tid. Det får oss osökt att tänka på ett par andra tillfällen då managers rasade i media. Först var det, 1996, Cheer Up Kevin Keegan i Newcastle som blev fly förbannad på Alex Ferguson mitt i en intensiv titelstrid (som United förstås vann). Sedan var det, 2009, Liverpools Rafael Benitez som gick igång på fakta för att sedan kapitulera i titelstriden mot Manchester United.


Louis van Gaal pratade på en presskonferens och i en intervju i MUTV.