Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Embed from Getty Images

Manchester United

Lika bländande som De Gea var mellan stolparna, lika urusla var resterande Unitedspelare för en knappt vecka sedan när Liverpool tog hem det första mötet av två mellan de två PL-lagen i Europa League. Spanjorens prestation är hela anledningen till att United fortfarande har en möjlighet att ta sig vidare i turneringen. Spelet var bedrövligt men nu har vi ordat nog om den insatsen och kan istället glädjas åt att få chans till revansch så snart inpå.

Förutsättningarna inför returmötet lyder som följer. Det faktum att United förlorade med 2-0 på Anfield innebär att man måste vinna med minst tre måls marginal för att säkra ett avancemang till turneringens kvartsfinalrunda. Det enda resultatet där United vinner med två måls marginal som leder till fortsatt spel är ett 2-0-resultat. Ett sådant scenario skulle leda till förlängning och en potentiell straffläggning. Regeln om bortamål gör alltså att ett tidigt Liverpoolmål skulle vara en riktig mardröm för United, som i så fall måste göra hela fyra mål för att gå vidare. Detta förutsatt att Liverpool inte gör några fler mål i matchen.

Sedan det förra mötet så har United hunnit spela oavgjort mot West Ham i FA-cupen medan Liverpool har kunnat vila sig i form. Man skulle egentligen ha spelat mot Chelsea i söndags men i och med att Chelsea nådde kvartsfinal i FA-cupen så sköts matchen upp.

Glädjande för United var att Bastian Schweinsteiger var tillbaka på planen mot West Hm efter sin skada och gjorde en bra match. Förhoppningsvis så är han i tillräckligt bra skick för att kunna starta imorgon, helst på bekostnad av Fellainis startplats. En annan förändring från det förra mötet med Liverpool är att Jesse Lingard nu har avtjänat sin avstängning och är tillgänglig för spel igen. Mata var med i EL senast men fick vila i helgen – även han på grund av avstängning – och är nu åter.

Uniteds skadeläge har ljusnat något i jämförelse med hur det har sett ut tidigare – både under säsongen och generellt – och till torsdagens returmöte så saknas med säkerhet fem spelare medan tre är mer tveksamma. Av de skadade herrarna så är det egentligen bara Young som tycks vara nära en comeback. Den engelska yttern har tränat i veckan men ska trots detta inte vara redo till mötet med Liverpool, vilka var just det lag som han ådrig sig han skadade sig emot för ganska exakt två månader sedan i ligaspelet. De tre tveksamma är Borthwick-Jackson, Jones och Valencia och den förstnämnda torde vara den spelare som är närmast spel av dessa.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson
Carrick, Schweinsteiger
Mata, Herrera, Lingard
Martial

Liverpool

Liverpool har en ganska dyster säsong bakom sig men Merseysidelaget torde vara vana vid det här laget. Om vi räknar bort säsongen 2013/14 – då man blev tvåa – så har Liverpool placerat sig på platserna 6-8 under de sex senaste säsongerna. I år så återfinns emellertid Liverpool endast tre poäng bakom United i tabellen och har dessutom en match mindre spelad.

Ett ljus i mörkret för Liverpool under den här säsongen är det faktum att man tog sig till final i Ligacupen. Väl där fick man se sig slagna efter straffläggning mot Manchester city. Förlusten till trots så tycks Liverpool ha reagerat väl och laget har radat upp tre raka segrar efter finalförlusten. Man tog en omedelbar revansch mot city i ligan då man vann hemma med hela 3-0 genom mål av Lallana, Milner och Firmino. I omgången efter slog man Crystal Palace borta med 1-2 innan 2-0-vinsten över United senast.

Liverpool har, till skillnad från United, tagit sig till åttondelsfinal genom att ta sig igenom gruppspelet i Europa League. Där hade man vissa besvär med sin grupp bestående av Sion från Schweiz, Rubin från Ryssland och franska Bordeaux. Man gick dock vidare och ställdes mot tyska Augsburg i åttondelsfinal. Bortamötet slutade 0-0 och Liverpool kunde vinna med 1-0 i returmötet efter att att Milner nätat tidigt på straff.

På skadelistan hittar vi namn som Gomez, Ings, Lucas och Stewart och förutom dessa fyra spelare så har Klopp ordinarie manskap till sitt förfogande. United får framförallt se upp för Daniel Sturridge och Coutinho som man hade väldiga problem med senast och som är navet i Liverpools anfallsspel.

Möjlig startelva:
Mignolet
Moreno, Lovren, Sakho, Flanagan
Can, Milner, Lallana, Henderson
Coutinho
Sturridge

Historik

Manchester United och Liverpool har en lång historia som bittra rivaler bakom sig. United är som vi vet det mer framgångsrika av lagen och har också den inbördes statistiken på sin sida, om än ganska knappt. På hemmagräs är övertaget större och här vinner United något mer än vartannat möte. Den här säsongen har lagen möts tre gånger och United har vunnit två av dem – de två mötena i ligan – medan Liverpool såg betydligt starkare ut i det förra mötet.

Matchfakta

Manchester United
Liverpool

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal, 2:2
Tid: Torsdagen den 17 mars 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Milorad Mazic [Serbien]
• assisterande: Ristic, Djurdjevic
• målområde: Grujic, Djokic
• fjärde: Petrovic
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador: Johnstone (skadad, inget datum)
Keane (ljumske, inget datum)
Rooney (knä, april)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Young (ljumske, mitten/slutet mars)

Tveksamma: Borthwick-Jackson (skadad)
Jones (skadad)
Valencia (matchform)

Avstängda:
Otillgängliga: Fosu-Mensah: (inte registrerad)
Januzaj (cup-tied)
Position: 6:e | 13-8-8 | 37-27 | 47
Hemma:4:e | 8-4-2 | 19-7 | 28
Bästa målskytt: Martial, Rooney (7)
Disciplin: 51 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 25/2 MidtjyllandHEL 5-1
V 28/2 ArsenalHPL 3-2
V 2/3 WatfordHPL 1-0
F 6/3 West BromBPL 0-1
F 10/3 LiverpoolBEL 0-2
O 13/3 West HamHFA 1-1

Liverpool

Skador: Gomez (knä, juni)
Ings (knä, juni)
Lucas (lår, mitten april)
Stewart (fot, inget datum)

Tveksamma:

Avstängda:
Otillgängliga:
Gomez (inte registrerad)
Ings (inte registrerad)
Position: 8:e | 12-8-8 | 43-37 | 44
Borta:4:e | 7-3-5 | 24-20 | 24
Bästa målskytt: Firmino (8)
Disciplin: 47 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 18/2 AugsburgBEL 0-0
V 25/2 AugsburgHEL 1-0
O 28/2 Manchester cityNLC 1-1 [1]
V 2/3 Manchester cityHPL 3-0
V 6/3 Crystal PalaceBPL 2-1
V 10/3 Manchester UnitedHEL 2-0
[1] Manchester city vann 3-1 på straffar.

United mot Liverpool

Totalt: 195 79-51-65 270-249
Europa: 1 0-0-1 0-2
Hemma: 92 48-27-17 155-85
SENASTE MÖTENA
V 2015-03-22BPL 2-1
V 2015-09-12HPL 3-1
V 2016-01-17BPL 1-0
F 2016-03-10BEL 0-2
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V 2013-09-25LC 1-0
F 2014-03-16PL 0-3
V 2014-12-14PL 3-0
V 2015-09-12PL 3-1

United mot England

Totalt: 8 5-1-2 12-8
Hemma: 3 3-0-0

Liverpool mot England

Totalt: 17 5-7-5 19-19
Borta: 8 0-4-4

Domare: Milorad Mazic

M
EL 2015/16: 0 0 0 0 0
EL 2014/15: 1 9 0 0 0
EL totalt (kval exkluderat): 15 88 1 3 8
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.