Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag (Uniteds europeiska vändningar)!

Tvåmålsunderläge mot Liverpool var förstås inte det önskade utgångsläget inför kvällens retur. Manchester United har dock vänt tvåmålsunderläge efter den första matchen fyra gånger förut och underläge efter den första matchen ytterligare fyra gånger.

Den allra första gången United vände underläge efter första matchen i Europa var också den allra första gången man låg under efter den första matchen. Den gången var det Athletic Bilbao som stod för motståndet. I första matchen ledde Bilbao med tre mål två gånger men efter en sen reducering av Billy Whelan vann baskerna bara med 5-3.

Dennis Viollet gav United hopp i returen med ett mål sent i första halvlek. Med 20 minuter kvar att spela kvitterade Tommy Taylor (detta var innan bortamålsregeln introducerades) och med fem minuter kvar att spela sköt Johnny Berry segermålet för United.

Andra gången United vände var det mot engelskt motstånd, mot Tottenham i cupvinnarcupen. Tottenham vann med 2-0 i London men United gick vidare efter 4-1 i returen. I returen tvingades Tottenham spela större delen av matchen med tio spelare, då Dave Mackay bröt benet. På den tiden fanns inga avbytare.

Den mest klassiska Unitedvändningen kom mot Maradonas Barcelona 1984. Det var 2-0 till Barcelona efter den första matchen men United levererade en magnifik 3-0-seger i returen på Old Trafford. Bryan Robson sköt två mål och Frank Stapleton bidrog med ett. Den gången anses stämningen på Old Trafford ha varit den bästa någonsin – det är något liknande vi behöver ikväll.

Våren 2007 trodde Roma att de hade chansen efter 2-1 i Rom. Icke. Michael Carrick slog till efter elva minuter och sju minuter senare hade både Alan Smith och Wayne Rooney gjort mål. När domaren till slut blåste av matchen hade United vunnit med 7-1.

Under David Moyes-eran var det 2-0 till Olympiacos efter den första matchen i Grekland. I returen sköt Robin van Persie ett hattrick.

United har också vänt ettmålsunderläge vid ytterligare tre tillfällen, mot Ajax i Uefacupen 1976, mot Zalaegerszeg i Champions League-kvalet 2002 och mot Midtjylland i Europa League i år.