United – Liverpool 1-1: No more Europe

Embed from Getty Images

Efter ett tidigt ledningsmål, signerat Martial, så levde hoppet på Old Trafford. United presterade klart bättre än senast i offensiven, vilket dock gick ut över defensiven som såg darrig ut emellanåt. Det skulle tyvärr kosta och det sista som hände före halvtid var att Coutinho sprang förbi Varela och chippade in det förödande kvitteringsmålet. United hämtade sig aldrig riktigt och matchen slutade 1-1.

United kom till start med en backlinje bestånede av Varela, Smalling, Blind och Rojo. Strax framför dem huserade Carrick, Fellaini och Lingard centralt med Mata och Martial på kanterna. Unge Rashford fick förtroendet som spjutspets. Detta innebar att namn som Borthwick-Jackson (läktaren), Schweinsteiger (bänken), Schneiderlin (bänken) och Herrera (läktaren) av olika anledningar inte fanns med från start. Hur Fellaini kan gå före de tre sistnämnda är en stor gåta för undertecknad, men inte direkt oväntat. Det har ju som bekant hänt ett antal gånger förut.

Liverool har mer boll i matchinledningen medan United bryter fram sporadiskt i samband med att gästerna gör misstag. Uniteds passningsspel håller dock för låg kvalitet och är många gånger stress alternativt slarvigt. Det ska dock bli bättre och efter den första kvarten tar United över allt mer. Det är tydligt att hemmalaget satsar ganska kraftigt framåt, vilket också resulterar i att man tar sig fram till den sista tredjedelen och kan skapa en del chanser.

Martial är aktiv på sin vänsterkant och utmanar gärna Clyne som han snabbt får ett övertag på. Liverpool måste spela med understöd mot den franske stjärna, men har trots detta problem och Martial kan vid ett tillfälle avfyra ett avslut efter att ha dribblat sig in i banan. Avslutet går dock en ganska bra bit över ribban.

Innan dess har Lingard fått ett superläge mitt framför mål efter en grav markeringsmiss. Lingard är bättre med fötterna än med huvudet, vilket visar sig och Mignolet kan rädda tämligen enkelt. United får dock en hörna och efter den uppstår visst tumult i straffområdet.Det hela slutar med att Mata får ett läge i röran men hans avslut går tyvärr en liten bit utanför målet.

Liverpool svarar en stund senare. Det är Fellaini som ger bort en gratischans genom sitt huvudlösa agerande
Fellaini ger bort en möjlighet och det hade kunnat bli livsfarligt. Fellaini är tyvärr inte ensam. United tappar bollen i prekära situationer vid flera tillfällen. Som tur var så lyckades Liverpool inte särskilt väl med att förvalta lägena.

De Gea fick exempelvis briljera med en jätteräddning sedan Blind agerat mycket tveksamt. Spanjorens enhandsparad efter marken var svettig och han lyckades även ta hand om sin egen retur innan någon annan fick tag på bollen.

United tycks få en skjuts av De Geas räddning och går till omedelbar attack. Clyne har ledsnat på att inte hänga med i svängarna när Martial är i farten och fäller denne i straffområdet. Straffen är solklar och Martial tar hand om den på ett bra sätt. Lite dålig höjd är väl den enda anmärkningen, och vad gör väl det när målvakten går åt helt fel håll? 1-0 United efter 32 minuters spel och förväntningarna börjar stiga.

I samband med det kommer också nervositeten, vilken inte blir mindre av att Liverpool prickar ribban vid en frispark ur ”inläggsvinkel” under minuterna efter målet. United får frispark i ett i princip identiskt läge, men på motsatt sida. Den förvaltas emellertid inte alls lika väl.

Lagen utbyter några halvchanser men det mesta tyder på att United kommer att gå till halvtidsvila i ledning och bara ett mål ifrån en förlängning. Den ständigt farlige Coutinho vill dock annorlunda. Han visar vilken enorm missmatch det innebär att spela en valpig Varela mot brassen. Han rycker förbi högerbacken på ett till synes barnsligt enkelt och chippar iskallt bollen över huvudet på DDG. Det vore inte rättvist att bara lasta Varela för målet. Han borde ha fått understöd och dessutom så är De Geas agerande diskutabelt med tanke på Coutinhos dåliga vinkel. Målet kommer preis före pausvisslan och är givetvis oerhört psykologiskt jobbigt för United. Nu krävs att man gör 3-0 på Liverpool på 45 minuter för att gå vidare.

Van Gaal agerar i paus och tar ut Varela till förmån för comebackande Valencia. Slutresultatet till trots så ska United ha en eloge för hur man genomför den andra halvleken. Undertecknad hade väntat sig ett uppgivet gäng – med tanke på hur det har sett ut från start i många matcher den här säsongen så vore det föra förvånande – men hemmalaget fortsätter istället med att gå framåt.

Offensiven, denna gång i form av Valencia och Mata, gör så att Rashford får ett läge en liten bit in i halvleken. Avslutet går dock utanför mål. Coutinho är fortsatt svårstoppad och kan något senare servera Sturridge som lyckligtvis inte levererar i klass med sin lagkamrat, utan snarare tvärtom. Engelsmannen plockas strax därefter av banan, och verkar inte förstå varför. United gör sina två sista byten. Darmian ersätter Rojo och något senare kommer Schweinsteiger in istället för Carrick, som dittills har legat bakom mycket av Uniteds spel.

De pigga benen till trots så lyckas United inte bibehålla sitt spelmässiga övertag. Liverpool tar över mer innan tempot mattas och under matchens sista del så händer egentligen inte särskilt mycket av intresse.

United gör en bra insats över 90 minuter och visar upp en helt annan inställning än vad man vanligen gör anno 2016. Man har tyvärr marginalerna (och en mycket vass Coutinho) emot sig. Det skall dock tilläggas att uttåget ur Europa League är klart rättvist över de bägge mötena. Liverpool var klasser bättre i den första matchen och vi kan tacka De Gea för att det inte blev riktigt pinsamt. En kan dock inte undvika att fundera över hur United kan spela till synes helt utan att bry sig ena dagen bara för att visa upp en glödande inställning under nästa.

Matchfakta

Manchester United 1
Liverpool 1
Totalt: 1-3

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa Leagueåttondelsfinal, 2:2
Tid: Torsdagen den 17 mars 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik:
Domare: Milorad Mazic [Serbien]
• assisterande: Ristic, Djurdjevic
• målområde: Grujic, Djokic
• fjärde: Petrovic

Matchhändelser

32 Anthony Martial (straff) 1-0
33 Daley Blind
42 Philippe Coutinho
45 Philippe Coutinho 1-1
50 Marouane Fellaini
51 Nathaniel Clyne
80 Bastian Schweinsteiger
83 Roberto Firmino

Manchester United

De Gea
Varela, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Mata, Lingard, Fellaini, Martial
Rashford

Valencia för Varela (46)
Darmian för Rojo (62)
Schweinsteiger för Carrick (70)

Avbytare: Romero, Memphis, Schneiderlin, Williams
Manager: Louis van Gaal

Liverpool

Mignolet
Clyne, Lovren, Sakho, Milner
Lallana, Henderson, Can, Coutinho
Firmino
Sturridge

Origi för Sturridge (68)
Allen för Henderson (71)
Benteke för Firmino (85)

Avbytare: Ward, Toure, Ibe, Smith
Manager: Jurgen Klopp

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS