Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2016/17: När spikas spelschemat

När spikas spelschemat? Det är en ständigt återkommande fråga för oss svenska Manchester United-supportrar. Det enkla svaret är att vi inte vet. Vi kan emellertid komma med kvalificerade gissningar baserat på hur det har sett ut tidigare. Här följer därför en genomgång av hur det har sett ut de senaste fem säsongerna, tillsammans med diverse annan matnyttig information.

Som vanligt är den här artikeln primärt en uppdaterad version av fjolårets artikel. Inför den här säsongen sker emellertid en revolutionerande förändring då det kommer att spelas Premier League-matcher på fredagar. Det har inte sett sedan urminnes tider … det vill säga augusti 2015, då United mötte Aston Villa på en fredagskväll. Men det var ett undantag och nu kommer det att vara ett återkommande inslag, detta i samband med att det nya teveavtalet träder i kraft.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och där återfinns även Muss Unitedkalender.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Spelschemat som publicerades i onsdags är som alltid preliminärt. Vi vet att endast ett fåtal av Uniteds matcher spelas lördagar klockan 16.00. Innan spelschemat spikas ska tevebolagen och polisen säga sitt.

Vi vet inte exakt när matcherna spikas, men vi vet hur det har sett ut de senaste säsongerna:

MATCHDATUMSPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober – november31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari17 december19 december10 december4 december2 december
Mars21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj5 april2 april4 april10 april9 april
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match då matcherna för en månad spikas.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

Här hade vi en trist nyhet förra säsongen, då det bara var matcherna i augusti och september som spikades i det första skedet, istället för matcherna till och med november som tidigare. Det mesta tyder på att det blir likadant den här säsongen.

Aktuella matchtider

På lördagar är det som vanligt tre tider som är aktuella. En liten ändring dock: den tidiga lördagsmatchen (28 stycken) kommer att spelas redan 13.30 den kommande säsongen. Den sena lördagstiden (28 matcher) är fortsatt 18.30 och matcherna som inte tevesänds börjar som alltid 16.00.

På söndagar finns två matchpaket på 28 matcher vardera, ett med avspark 14.30-15.15 och ett med avspark 17.00-17.30. Här kan dock ändringar ske, varje säsong brukar det vara någon match som börjar redan 13.00 på söndagen. Europa League-spel gör att vi kan förvänta oss många söndagsmatcher för United den kommande säsongen, det troliga är att de sex ligamatcher som följer efter gruppspelsmatcherna i Europa League kommer att spelas på söndagar (ligamatcherna efter Europa League-matcherna följs av ligacupspel, veckoomgång i ligan eller landslagsuppehåll, varför det troligen inte blir någon måndagsmatch).

Det finns också ett matchpaket, även det på 28 matcher, för kvällsmatcher, antingen på måndagen (21.00) eller fredagen (20.30-21.00). Här gäller maximalt tio fredagsmatcher och minst 18 måndagsmatcher.

I tillägg till de fem huvudpaketen är det avtalat för ytterligare åtta tevesända (i England) lördagsmatcher och ytterligare sex söndagsmatcher. Vidare sex matcher för omgångarna mitt i veckan (bara två matcher per omgång) och åtta helgdagsmatcher (julperioden).

Omgångarna mitt i veckan spelas som regel 20.45 eller 21.00. United har tidigare, av logistiska skäl, önskat avspark 20.45 men det tycktes inte gälla den gångna säsongen. Hur det blir med helgdagsmatcherna varierar från säsong till säsong.

Värt att notera är att måndagen den 2 januari är helgdag i England, då britterna förstår att folket inte ska förlora en ledig dag bara för att en helgdag råkar hamna på en söndag.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum. Spelschemat som hittas på Manutd.com är generellt den bästa informationskällan här, men även den sidan kan innehålla enstaka fel eller släpa efter i uppdateringen.

Cupmatcher 2016/17

Den kommande säsongen ska United för första gången delta i Europa Leagues gruppspel (tack, Louis). Matcherna spelas alltid på torsdagar (förutom finalen som uppgraderas till en onsdag) och börjar antingen 19.00 eller 21.05. Spelar du Europa League på torsdagen får du inte spela match på lördagen, då lagen har rätt till två dagars vila.

I teorin skulle emellertid en situation kunna uppstå då detta inte är möjligt: Om United går till semifinal i Europa League samtidigt som Arsenal går till semifinal i Champions League (sluta skratta) och Arsenals semifinalretur spelas på en tisdag gäller att matchen mellan Arsenal och United ska klämmas in mellan en torsdagsmatch och en tisdagsmatch. (Här kan en tycka att det naturliga är att Arsenals Champions League-match då spelas på onsdagen, men kom igen, tror ni verkligen att Uefa tänker så logiskt?) I den situationen är det då rimligt att United tvingas spela torsdag och lördag.

Nu brukar tevebolagen vara väldigt dåliga på att ta hänsyn till eventuella Europamatcher när spelschemat spikas, varför även det spikade schemat brukar innehålla osäkerheter.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas på tisdagar och onsdagar. Generellt har ligamatcherna företräde, har man ligamatch på söndagen brukar det betyda att den ligacupmatchen i omgången efter läggs på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea våren 2013). Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel). FA-cupens kvartsfinaler och semifinaler flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och finalen ligger helger då det inte spelas någon ligafotboll. När det gäller omspel har ligamatcherna företräde. Nytt för den kommande säsongen är att det inte kan bli omspel i kvartsfinalerna (vi minns ju hur svårt det var att klämma in Uniteds omspel mot West Ham i våras).

Datumen för cupmatcher och landslagsuppehåll samt en massa annan bra information finns här.

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet.

I stora drag gäller följande:

  • Fifa börjar med att bestämma att vissa helger ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
  • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
  • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att man i möjligaste mån undviker att supportrar från flera olika klubbar sammanstrålar på en viss tågstation.
  • Man får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
  • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
  • Spelar man hemma i omgång 1 har man bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
  • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
  • Om möjligt ska man ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om man har en hemmamatch före, eller tvärtom.
  • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen.

Tevematcher i Sverige

I Sverige är det fortfarande Viasat som har rättigheterna till Premier League, Champions League, FA-cupen och ligacupen, medan Discovery har rättigheterna för Europa League.

Avtalet för Premier League går in i en ny treårsperiod och Viasat kommer alltså att sända Premier League åtminstone över säsongen 2018/19. Såvitt jag vet har ingenting ändrats, varvid begränsningen med att Viasat bara får visa två av matcherna (en match för parabolkunder och på Viaplay) klockan fyra på lördagar. ”Premier League har tilldelat audiovisuella direktsändningsrättigheter för alla 380 Premier League-matcher per säsong från 2016/17 till 2018/19,” står det emellertid på Premier Leagues hemsida, så ett litet hopp finns kanske (jag tycker dock att Viasat borde ha kommunicerat en eventuell förändring).

De tre senaste säsongerna har United spelat nio matcher på lördagar klockan fyra. Med tanke på Europa League-spel och att antalet tevesända matcher i England ökar något är det rimligt att den siffran minskar.

Vi vet inte exakt hur många matcher i FA-cupen och ligacupen som kommer att sändas av Viasat, men samtliga matcher visas inte. United brukar dock väljas ut av tevebolagen i England och det är sällan vi behöver missa någon match (jag minns dock den desperata jakten på en stream när United mötte Ipswich i höstas). Viasats avtal för att sända ligacupen och FA-cupen inkluderar också Championship och Englands hemmalandskamper. Avtalet för ligacupen går ut efter den här säsongen medan avtalet för FA-cupen gäller till och med säsongen 2017/18.

Viasats avtal för Champions League gäller till och med säsongen 2017/18 och de visar samtliga matcher i turneringen.

Discovery (formellt Discovery Networks Sweden) har rättigheterna för Europa League till och med säsongen 2017/18. De sänder samtliga matcher, men de flesta matcherna visas endast på deras digitala plattformar Dplay och Eurosport Player. De matcher som tevesänds visas på Kanal 9 och Eurosport 2.

Viasat brukar visa Community Shield så vi förutsätter att de visar matchen den här säsongen också. (Det är inte orimligt att matchen ingick när de köpte FA-cupen och Englands landskamper.)

Nu för tiden brukar även träningsmatcherna sändas i Sverige, men det brukar bli klart rätt sent.

Tevematcher i England

Precis som i Sverige går de in på ett nytt teveavtal i England och det är det som styr våra liv. Det är ju de engelska tevebolagen som bestämmer när matcherna faktiskt ska spelas. Fortfarande är det Sky Sports och BT Sport som har rättigheterna i England.

I det avtalet ökar antalet sända matcher från 154 till 168. Sky Sports har hostat upp mest pengar, vilket de har gjort samtliga Premier League-säsonger, och får visa 126 matcher (en ökning på tio matcher) medan BT Sport får nöja sig med 42 (en ökning på fyra matcher).

Sky Sports har den tidiga lördagsmatchen, samtliga söndagsmatcher, måndags- och fredagsmatcherna samt helgdagsmatcherna. BT Sport har den sena lördagsmatchen, de sex veckomatcherna och de åtta ospecificerade lördagsmatcherna.

Som vanligt har Sky Sports de flesta av de bästa matcherna, de har förstavalet i 26 omgångar och 31 andrahandsval. (I det förra teveavtalet hade Sky Sports bara 20 förstaval.)

Mer information på Premier Leagues hemsida och på Guardian.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). Nytt från och med den här säsongen är att BBC också får sända ett magasinprogram mitt i veckan. Avtalet löper som de andra avtalen över säsongen 2018/19. [Premier League]

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fem paket) och Talksport (tre paket) vann och får totalt sända 232 matcher i radio. Återigen är avtalsperioden till och med säsongen 2018/19. [Premier League]

BT Sport har rättigheterna för samtliga matcher i Champions League och Europa League över säsongen 2017/18. ITV har under samma period rätten till ett höjdpunktspaket.

BBC och BT Sport delar på rättigheterna för FA-cupen. Det nuvarande avtalet, där BBC visar 16 matcher och BT Sport 25 matcher (båda visar finalen), gäller till 2018 men de har redan förnyat till och med säsongen 2020/21. I det nya avtalet har BBC fortfarande 16 matcher men BT Sport kommer att sända 30 matcher (en match till per omgång i de fem första omgångarna). [FA]

Sky Sports har rättigheterna till English Football Leagues turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och Football League Trophy). Avtalet gäller åtminstone till och med säsongen 2018/19 med en option på att förlänga avtalet ytterligare en säsong. Totalt 148 matcher, varav 15 från ligacupen. Channel 5 har höjdpunktsrättigheterna till och med säsongen 2017/18. [Sky Sports, English Football League]

BT Sport har Community Shield till och med 2018. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC.