Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fotbollssupporter – ett flockdjur

Embed from Getty Images

Om två veckor åker jag till Sydafrika. Jag åker dit ensam och funderar genast på hur jag ska komma i kontakt med människor. Jag känner mig egentligen inte orolig. Jag tror inte att det kommer att bli något problem att komma i kontakt med människor. Jag har på känn att Sydafrikanerna är öppna, sociala och välkomnande människor. Men jag tänker ändå på hur jag ska hitta en sätt att komma in i gemenskapen. Svaret låg närmre än vad jag trodde, svaret var Manchester United.

Människan är ju av naturen ett flockdjur. Vi söker kontakt med andra. Vi vill känna oss inkluderade, vara en del av gemenskapen, umgås. Kanske man inte alltid känner så men det generella är att vi vill vara en del av en grupp med andra människor. Långt tillbaka föddes man in i en grupp med människor och man dog i samma grupp. På den tiden fanns det inte så mycket att välja på. Men med tiden har grupptillhörigheten blivit allt mer diffus. Man föds förvisso fortfarande in en grupp, typ en familj, men nu för tiden har vi möjligheten att bryta oss loss från denna grupp och söka efter nya. Det svåra är bara att hitta den nya gruppen.

Sedan integration blivit en allt större fråga har också fotbollen uppmärksammats som ett allt viktigare verktyg för att föra samman enskilda människor som av en eller annan anledning brutit upp från sin gamla grupp. Ett exempel är stiftelsen Sverige United som stötta eldsjälar och föreningar som välkomnar nyanlända svenskar till fotbollens gemenskap. Även dem har insett människors behov av att vara en del av en grupp och fotbollen har för dem visat sig vara det mest effektiva. Det enkla svaret till varför fotboll visat sig vara så effektivt är för att fotbollen är universell. Alla vet vad fotboll är. Men det är inte bara spelet fotboll som alla vet vad det är. Numera vet också alla vad Real Madrid är. Vad Barcelona FC är. Vad Manchester United är.

Även för oss som inte flytt krig och katastrof, som inte tvingats lämna hus och hem med risk för våra eget liv så är fotbollen ett verktyg att ta till. Även för oss som av egen fri vilja väljer att för en kort stund eller för en längre tid bryta upp från vår grupp i jakten på nya så finns fotbollens gemenskap. Inte bara för sportsliga utövare, utan också för supportrar. Man kan säga vad man vill om den nya världsfotbollens utbredning, om de fotbollsklubbar som numera är miljardföretag som sprider sin propaganda till jordens alla hörn. Men den nya världsfotbollen har också minskat höjden på dem murar som tidigare fanns mellan människor. Jag kan numera åka vart som helst i världen. Jag kan åka till Argentina, Malaysia, Kina eller varför inte till Sydafrika och jag vet att jag alltid kan träffa andra Manchester United-supportrar. Oavsett vart jag befinner mig så finns det alltid en grupp som jag kan ty mig till.

Det spelar ingen roll vart vi kommer ifrån. Vi kommer ändå alltid kunna känna en gemenskap kring vår klubb, som supportrar. Vi kommer att kunna prata om talangen Marcus Rashford, Zlatan Ibrahimovic måltorka, Mourinhos tränarfilosofi. Att vara Unitedsupporter innebär att jag alltid är en del av en gemenskap. Jag känner mig inkluderad.