Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Sunderland

Embed from Getty Images

Manchester United utökade segersviten till fem (fyra i ligan) via 3-1 mot Sunderland på annandagen. Zlatan Ibrahimovic var segerorganisatör med 2-0-målet och assists på 1-0 och 3-0. Daley Blind gjorde det första målet och Henrikh Mkhitaryan avslutade målskyttet för Uniteds del med säsongens kanske snyggaste mål. På tilläggstid reducerade Borini, men det var av akademisk betydelse.

Uniteds seger var i slutändan klar och rättvis. I första halvlek var prestationen inte mer än medioker men efter paus hade United full koll.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 7

Van Aanholts frispark ska han förstås ta. Räddningen mot Anichebe är frukten av ett utmärkt målvaktsarbete – om inte De Gea kommer ut som han gör har Anichebe i princip öppet mål.

Antonio Valencia: 7

Ännu en stabil insats av högerbacken. Felfri defensivt och med ett bra bidrag offensivt, framför allt de lång löpningarna som bäddar för Pogbas krossbollar.

Phil Jones: 6

Gjorde sin kanske sämsta insats sedan comebacken, ändå klart godkänd. Hamnade vid några tillfällen alldeles för långt till höger, vilket lämnade Rojo ensam i mitten. 

Marcos Rojo: 7

Rädde ut situationerna där Jones hamnade för långt till höger. Blev också ett stort offensivt vapen med sina offensiva löpningar, bäst illustrerat av förarbetet till 1-0. Mourinho bör dock förbjuda honom att skjuta utanför straffområdet.

Daley Blind: 6,5

1 mål. Varnad. Blind hade inledningsvis stora problem mot Anichebe. Gör dock målet briljant och det avgör matchen. Markant förbättring i andra halvlek.

Ander Herrera: 6

Utbytt 84. Återigen en match där han inte spelade med samma intensitet som tidigare under säsongen, även om det var klart bättre i andra halvlek. Det blir intressant att se om Mourinho låter Herrera starta båda matcherna mot Middlesbrough och West Ham.

Michael Carrick: 6

Ganska intetsägande match från den vikarierande lagkaptenen. Slarvig och felplacerad vid några tillfällen i första halvlek. Som många bättre i andra halvlek. Jag förutsätter att han står över mot Middlesbrough.

Paul Pogba: 8,5

1 assist. Matchens gigant. Ska vi klaga så är det väl effektiviteten i avsluten som kan ifrågasättas. Nu är det generellt svåra avslut från Pogbas sida (han borde ha haft två lätta men Lingard och Zlatan missade enkla passningar), varför den kritiken ändå mildras.

Pogba gör alltid en massa bra saker offensivt (passningen till Zlatan är matchvinnande). Igår hade han också ett enormt defensivt bidrag: flest tacklingar i laget, flest brytningar (bland annat före 2-0) och flest vunna nickdueller. Har enligt Whoscored.com statistiskt sett varit Uniteds bästa spelare i fem av de åtta senaste matcherna som han har spelat.

Juan Mata: 6

Utbytt 74. Anonym och väldigt lite involverad i spelet. Dock på sätt och vis effektiv när han väl fick vara med och leka: borde ha fått en straff i första och borde ha fått en assist när han bjöd Zlatan på friläge. Jag tyckte att han var den som borde ha blivit utbytt först.

Zlatan Ibrahimovic: 7,5

1 mål. 2 assists. Igår var det märkligt nog så att United för sällan sökte Zlatan, annars brukar problemet om något vara det omvända. Hamnade för sällan i skottläge men bidrog däremot som framspelare vid många tillfällen. Två missade frilägen (kan vi väl kalla det) och den missade passningen till Pogba drar ner betyget en aning. Tidigare under säsongen hade laget inte råd med de missarna, nu skapar laget fler klara målchanser. När matchen summeras står Zlatan ändå på ett mål och två assists.

Jesse Lingard: 6

Utbytt 62. Var den som skulle stå för farten offensivt i första halvlek. Det kan räcka i en bortamatch mot West Brom men löpningarna är inte lika effektiva mot Sunderlands låga försvar. Måste sätta passningen till Pogba. Ändå involverad i en hel del målchanser under sin timme på planen.

Henrikh Mkhitaryan: n/a

Inbytt 62. 1 mål. Så smart, så snabb, så bra. Mkhitaryan kombinerar Matas (tekniken) och Lingards (snabbheten och rörelsemönstret) bästa egenskaper och han är dessutom smartare än båda. Han har alla förutsättningar att vara ligans bästa ytter. Målet är förstås magnifikt men det är spelet i allmänhet som ger så mycket hopp inför framtiden. Given tillsammans med Zlatan i tremannaanfallet.

Anthony Martial: n/a

Inbytt 74. Gjorde inget stort intryck under sin tid på planen. Mourinhos kanske största utmaning inför 2017 är att få fart på Martial igen. En Martial i förra säsongens form skulle ge Uniteds anfall ytterligare en dimension.

Marouane Fellaini: n/a

Inbytt 84. Spelade för kort tid för att bedömas.