Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

England VM-klara; Jobbigt för Mkhitaryan; 61 år sedan Charltons debut

Manchester United är spellediga orimligt länge. Det innebär dock inte att spelare från United inte spelar fotboll. Landskamperna drog igång på riktigt igår, med matcher för England och Armenien på A-lagsnivå och bland annat Wales och Irland på ungdomsnivå.

England till VM

Harry Kane gjorde Englands mål, på stopptid i andra halvlek, när de slog Slovenien med 1-0 på Wembley och därmed blev helt klara för nästa års VM. Det går dock alldeles utmärkt att argumentera för att Marcus Rashford var Englands bästa spelare offensivt, då han från sin vänsterkant tidigt fick övertag på sin ytterback och utnyttjade det genom matchen.

http://gty.im/858294730

Jesse Lingard fick hoppa in efter 64 minuter då han ersatte Oxlade-Chamberlain. Det var ett rätt typiskt Lingard-inhopp. Mycket spring i benen och rejäl vilja, men det hände helt ärligt inte jättemycket runt honom. Han borde ju givetvis gå före Oxlade i landslagsrankningen ändå, men engelska förbundskaptener har ju ofta ett drag av självskadebeteende, vilket säkerligen är anledningen till att Liverpoolspelaren är med i truppen.

Chris Smalling satt och mös på bänken hela matchen.

Aj aj, Micki

Henrikh Mkhitaryan hade en jobbig torsdagskväll med sitt Armenien. De tog emot gruppettan Polen och fick stryk med 6-1, efter bland annat ett hattrick av Robert Lewandowski. Inte för att Armenien hade någon chans att nå VM ändå. Efter gårdagens match är det nu klart att de slutar femma i sin kvalgrupp. Sista matchen spelas borta i Kazakstan, som ligger sist i gruppen, på söndag.

Inget spel för Lukaku

Redan VM-klara Belgien har tagit det rimliga beslutet att inte tvinga med Romelu Lukaku till Bosnien för att spela helgens landskamp. Om han spelar mot Cypern på tisdag är oklart, men man kan ju tycka att det bästa vore att vila honom. Både för Belgien, United och Lukaku själv.

Ecuador förlorade

Antonio Valencia spelade 90 minuter för Ecuador natten till fredagen, men inte hjälpte det. Chile blev för svåra och vann med 2-1, vilket också gjorde att Ecuadors matematiska möjlighet att nå VM-slutspelet försvann. Istället är det klart att laget slutar på plats nummer åtta (av tio) i gruppen.

Embed from Getty Images

Jag kan inte låta bli att bli lite nyfiken på hur Valencia kommer ställa sig till framtida landslagsspel. Han är ändå 32 år gammal, det är två år till nästa Copa America och fyra till ett eventuellt VM för Ecuador, och resorna över Atlanten är långa. Min känsla är att Valencia inte är typen som slutar i förtid, men det skulle ju inte vara en omöjlighet. Vilket väl skulle få ses som positivt för United.

Blandat för de unga

Av Uniteds U-lagsspelare var det träningslandskamper på U19-nivå för Dylan Levitt och Nishan Burkart (mot varandra, med Wales och Schweiz respektive). Burkart blev utbytt efter blott 22 minuter, varför detta tidiga detta byte gjordes har vi än så länge inte full koll på. Risken att det rör sig om en skada får anses hög, men hur allvarlig den är kan vi helt enkelt inte rapportera om än. Levitt hoppade in i den 59 minuten. Matchen, den slutade 2-0 till Schweiz.

Även belgarna Indy Boonen och Ilias Moutha-Sebtaoui är iväg på träningslandskamper med sitt lands U19-lag. De mötte USA och vann med 2-0 i en match där Boonen spelade 90 minuter och dessutom gjorde matchens första mål. Moutha-Sebtaoui medverkade dock inte i matchen.

Embed from Getty Images

Två spelare var igång på U21-nivå, där det var EM-kvalmatcher som hägrade. Regan Poole startade på mittfältet för Wales när de vann borta mot Liechtenstein med 3-1. Poole spelade matchens samtliga 90 minuter men skall inte ha varit inblandad i något av målen.

För Irland spelade målvakten Kieran O’Hara hela gårdagens match, då de endast fick 0-0 hemma mot Norge. Enligt rapporterna var det ett rättvist resultat, och O’Hara fick stå för ett par viktiga räddningar.

Dagens landslagsschema

För den intresserade har ni här alla landskamper där Unitedspelare är inblandade idag (de matcher som spelades natten till idag exkluderade). Längst ner i Landslagskollen från tidigare i veckan finns schemat för samtliga dagar under detta alldeles för långa uppehåll.

Fredag 6 oktober:

  • 18.00: Nederländerna U21 – Lettland U21 (EM-kval) [Fosu-Mensah]
  • 20.45: Italien – Makedonien (VM-kval) [Darmian]
  • 20.45: Österrike – Serbien (VM-kval) [Matic]
  • 20.45: Spanien – Albanien (VM-kval) [De Gea]
  • 20.45: England U21 – Skottland U21 (EM-kval) [Henderson]
  • 21.00: Mali – Elfenbenskusten (VM-kval) [Bailly]

61 år sedan för Bobby

Vi avslutar med att meddela att det idag är 61 år sedan Bobby Charlton gjorde United-debut. Vi minns det alla som igår. Han lämnade United 17 år och 758 matcher senare. Som spelare alltså, han finns ju fortfarande kvar runt klubben.