Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Huddersfield – Manchester United 2-1

Manchester United har förlorat i Premier League 2017/18. Man gjorde det mot Huddersfield, av alla lag, efter en insats som dessvärre inte kan benämnas på annat sätt än komplett usel. Det blev bara 2-1, efter att Rashford reducerat med kvarten kvar. Men frågan är om inte detta var Uniteds sämsta insats sedan ligacupförlusten mot MK Dons 2014. Det är undertecknas spontana känsla i alla fall.

Dessutom, för att så extra salt i såren, så vann Manchester City hemma mot Burnley. Detta gör att det nu skiljer fem poängen lagen emellan.

2, 23, 28, 33

Nummer 2, Victor Lindelöf, byttes in i den 23 minuten. I den 28 minuten gjorde Huddersfield matchens första mål, i nummer 33 kom så det andra.

Detta blev alltså matchen där Victor Lindelöf slutligen fick göra sin riktiga Premier League-debut, minuten mot Liverpool kan vi knappast räkna. Han tvingades hoppa in då Phil Jones återigen visade att han är gjord av ett ömtåligare material än de flesta andra och tvingades gå av skadad. Första minuterna på plan fick Lindelöf ägna åt uppvärmning, av det slag man brukar se i Korpen, sedan small det tyvärr.

För att han var nyinbytt utan att vara förberedd på att få spela är det inte schysst att lägga för mycket skuld på honom för matchens första mål, det är istället helt och hållet Juan Matas fel, även om vi skall prata om Lindelöfs insats också. Men det är Juan Mata som bjuder på det. Han hade klivit ner och skulle bygga upp ett anfall från mittlinjen och på några sekunder lyckades han stå för en katastrofal mottagning på en enkel passning, förlora en duell, misslyckas med att kapa motståndaren (för att förhindra 3 mot 2-läget han förstår kommer uppstå) samt att han inte hann ikapp Aaron Mooy som tog bollen från honom.

Istället kunde Mooy sätta fart framåt, fick en överlappande spelare som han släppte bollen på. De Gea räddade första skottet, returen gick dock rätt ut till Mooy som enkelt kunde placera in bollen i det bortre hörnet och 1-0 till Huddersfield var ett faktum.

Lindelöfs insats i situationen då? Ja, det var mot honom som Mooy och den andra Huddersfieldspelaren kom, Chris Smalling kunde inte komma över och hjälpa till då de låg en tredje spelare och lurade vid honom. Lindelöf valde därför att backa, väldigt långt. Något man i och för sig kan förstå med tanke på att det mot honom kom två spelare, men dels backade han för långt, närmare bestämt hela vägen ned till De Gea, och när motspelaren som hade boll fintade var Lindelöf liksom för aktiv. Min känsla var att han saknade lugnet och verkligen var med på varenda sak som hände. Han gick dock inte helt bort sig, men Huddersfieldspelaren fick alltså till det skott mot mål som De Gea räddade innan målet slutligen föll. En svag insats från Lindelöf, men som sagt, det är Mata som får ta på sig målet.

Embed from Getty Images

Så kommer vi till mål nummer två. Ett mål som föregicks av ett misstag så stort att jag knappt har ord för det. Men egentligen är det väldigt enkelt, det kom en ballongboll från Huddersfields backlinje, mot en ensamt löpande forward. Lindelöf stod där, han hade bollen i sikte och skulle göra den enklaste sak i världen; han skulle nicka bollen – bort. Det enda som inte fick hända är att den ensamme anfallaren får bollen, så skulle allt vara lugnt. Jag tror även ni som inte sett matchen anar vad som hände.

Precis, Lindelöf bestämde sig för att inte alls nicka bollen. Istället bestämde han sig för att dra in huvudet, potentiellt för att försöka skarva bollen hem till De Gea, vilket skulle varit att överarbeta situationen rejält. Oavsett så blev effekten att bollen helt enkelt gick förbi honom och Laurent Depoitre (den ensamt löpande forwarden) tog den, rundade en ställd De Gea och placerade enkelt in 2-0. Efter tio minuters spel med Lindelöf i ligan hade United alltså släppt in lika många mål som på de första åtta matcherna sammantaget.

Anfallsspelet

Romelu Lukaku är nu mållös i tre raka matcher. Idag gjorde han visserligen en assist, och en mycket fin sådan, till Rashfords mål. Men det känns som att när Lukaku inte får det understöd från de offensiva mittfältarna som han fått tidigare, då blir han ganska ofarlig. Kanske är det att ställa för höga krav på Lukaku, men jag tycker att han skall kunna jobba till sig åtminstone en stor chans per match. Idag har han ett skott utifrån, det är i princip det. Det var ändå Huddersfield, en nykomling i dålig form, som stod som motståndare. Om inte Lukaku mot deras backlinje kan jobba till sig ett par riktigt heta chanser, då kan han inte anses godkänd.

Embed from Getty Images

Övriga offensiva spelare kan inte sägas imponera heller idag. Vad Martial gjorde med sina 45 minuter är en gåta, att Jesse Lingard fick spela 90 minuter var endast en effekt av att andra spelare var sämre och Matas insats har vi redan berört ovan, den händelsen var egentligen den enda minnesvärda från honom idag, och då av helt fel anledning..

Rashford gjorde som sagt ett reduceringsmål, med 15 minuter kvar av matchen. Och efter 93.30 stod en Unitedspelare ensam med bollen i straffområdet efter ett inlägg. Dessvärre var det Chris Smalling, som flyttat upp för att vinna dueller, som fick chansen – då tar det för lång tid och en försvarare han täcka undan skottet som kom.

Vad som helst för en Pogba

Det blir tydligare och tydligare för varje match som går: Paul Pogba måste komma tillbaka – så snart det någonsin bara går. Spelet fungerar helt enkelt inte. Nemanja Matic har haft en fantastisk start i United, men precis som det alltid blir så har han mattas av, och Matic är inte heller spelaren som skall vara Uniteds kreativa nav som han tvingas vara nu.

När dessutom de offensiva spelarna underpresterar (Lukaku, Mata, Mkhitaryan, Rashford och Martial) eller helt enkelt inte håller hög klass nog (Lingard) så blir det än tydligare att Pogbas blotta närvaro på plan är vad som kan få tillbaka United på rätt spår.