Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Det är väldigt balanserat, båda lagen har samma chans att vinna

José Mourinho har idag snackat med media inför Manchester Uniteds bortamatch mot Sevilla i Champions League-åttondelsfinalen. Även Antonio Valencia snackade upp matchen, liksom Sevillas tränare Vincenzo Montella.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho menar att United och Sevilla har samma chans att gå vidare till kvartsfinal. Och laget som går till kvartsfinal kan börja drömma om att vinna turneringen.

Sin vana trogen svarade Mourinho på engelska på engelska frågor och på spanska på spanska frågor. Presskonferensen tolkades förvisso men de spanska frågorna har jag ändå exkluderat.

Du har vunnit den här turneringen två gånger. Har den här truppen samma kvaliteter som dina tidigare vinnare?

”Jag vann med Porto och Porto var ett väldigt ungt och oerfaret lag. Sedan vann jag med Inter, vilket var det exakt motsatta. Jag tycker att den här truppen är mer i mitten. Vi har några spelare med tidigare erfarenhet och några utan erfarenhet [från Champions League].

”Jag brukar säga att Champions League-drömmar börjar i kvartsfinalen. I åttondelsfinalen ser det fortfarande ut att vara långt att gå. I kvartsfinalen börjar även lagen som inte är favoriter, och vi är där, inse att allting är möjligt. Vi är inte där än och måste fokusera på en väldigt svår motståndare. Det är en match [imorgon] som inte bestämmer något men som är väldigt viktig.”

Hur är det med Paul Pogba och kommer han att starta imorgon?

”Jag öppnade träningen idag och jag öppnade den under en period då vi vanligen inte gör det. Vi brukar göra det under uppvärmningen. Den här gången gjorde vi det ganska länge. Så vi kunde se spelarna i tävlingsliknande situationer och när spelarna är där är det för att de vanligen är redo och utan problem.

”Ni kunde se några som inte spelade mot Huddersfield på träningen. Som Pogba, Valencia, Rashford, Herrera. Så jag tycker att ni kan se på det på ett objektivt sätt.”

Ni betalade stora pengar för Pogba. Är det nu han ska dominera matcherna och visa sitt värde?

”Jag tycker inte att det är rättvist att prata om en spelares ansvar. Jag gillar inte ens det faktum att spelaren som kostade x miljoner inte har samma ansvar som den som kostade tre gånger x. Ansvaret är för alla.

”På samma sätt när jag tar ut lag tittar jag inte på ålder, lön eller övergångssumma. Jag tycker inte att det är rättvist.”

Du har en viktig vecka med två matcher. Hur påverkar skadan dig?

”Jag vet att jag har två och mer än två viktiga matcher. De är så viktiga att det enda sättet att göra det på är att bara tänka på den första. Det var likadant mot Huddersfield. Vi vilade ingen, den enda var David de Gea.

”Varje match ger vi allt. Imorgon ger vi allt. Efteråt tänker vi på nästa match.”

Lite om matchen: ”De två lagen är väldigt balanserade. Jag skulle säga samma chans för båda. Vi vill försöka och är säkra på att vi över två matcher kan göra det.”

Sevilla har sagt att ni är favoriter, vad tycker du om det? Jag vill också fråga… När du var här med Real Madrid vann du två gånger med 6-2, tror du att vi kan få ett liknande resultat imorgon?

”Ärligt talat tror jag inte att det är möjligt att göra sex mål här, trots att Betis gjorde fem. Jag ser bara [att] en klubb som Real Madrid eller Barcelona med Ronaldo eller Messi i toppform kan göra det.

”Vanligen är Sevilla ett lag som försvarar sig bra. De försvarar sig med alla. Montella är italienare och italienare vet hur lag ska organiseras defensivt. Väldigt kompakta. Jag kan se nu att avståndet mellan yttrarna och ytterbackarna är mycket mindre.

”Inte som i England, för där säger vissa experter att yttrarna inte ska försvara. Men det är bara experterna i England.

”Sevilla försvarar sig väldigt bra, det är inte möjligt att göra många mål. Jag tror att matchen blir väldigt tävlingsinriktad. De kan säga vad de vill, de kan säga att vi är favoriter. Det betyder ingenting. Jag föredrar att säga att de har bra spelare och ett bra lag. De har bra spelare för utslagsmatcherna. Sevilla är ett lag för cuperna. Nu har de chansen att spela i den största turneringen, så motivationen är givetvis stor.

”Favorit eller inte favorit betyder inget för mig.

Hur viktigt är det att gå vidare så att andra lag tar notis för er?

”Jag sa tidigare att alla lag som går till kvartsfinal kan vinna. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna med Porto eller Inter innan jag nådde kvartsfinalen. Det är när du når kvartsfinalen du kan tänka så. Dynamiken förändras inte. Den vanligen tendensen är att vissa klubbar är mer redo att vinna. Men när du når kvartsfinalen kan varje lag tänka att vad som helst kan hända. Det här steget när vi går 16 till 8 lag är väldigt viktigt.”

Valencias presskonferens

Som alltid i Champions League får även en spelare snacka inför matchen. Idag föll valet på Antonio Valencia och han valde som vanligt att svara på spanska. Valencias svar översattes sedan till engelska av en tolk.

Hur viktigt är det att ni som fotbollsklubb är tillbaka här?

”Jag känner mig väldigt bra. Jag är väldigt glad att vara i den här staden, den här staden är underbar. Vi är fullt koncentrerade inför morgondagens match.”

Du spelade i finalen 2011. Hur står sig dagens trupp mot den?

”Det var en väldigt bra final, en bra möjlighet. Det var ledsamt att inte vinna. Jag tror att vi kan göra det den här gången.”

Om Sevilla: ”Jag har sett några av deras matcher och vi oroar oss för alla deras spelare.”

Vilken skillnad gör Sánchez?

”Vi vet att Sánchez är en väldigt bra spelare. Det finns också tio andra spelare och vårt arbete tillsammans går väldigt bra. Jag hoppas att han är en del av ett bra lag imorgon.”

Montellas presskonferens

Sevillas manager Vincenzo Montella har också snackat med media idag. Montellas taktik verkar vara att lägga över pressen på motståndarna.

”Mourinho var en pionjär när det kommer till taktik inom fotbollen. Jag har läst många böcker. Jag tycker att Mourinho är en ganska bra rival.

”Jag är väldigt spänd inför morgondagens match. Vi behöver vara redo mentalt och fysiskt. Det kommer att bli en fantastisk dag, en fantastisk match. Jag vet inte hur många matcher Mourinho har spelat i den här turneringen men vi kommer att vara redo.”

Om Alexis Sánchez: ”Manchester har fantastiska spelare och Sánchez har förbättrat sig enormt under sin karriär. Hur stoppar vi honom? Jag vet inte. Vi får binda fast honom!”

Om Paul Pogba: ”Han är en komplett spelare. Stark, teknisk och gör mål, han är fantastisk. Jag hoppas att han inte spelar!”

Atkinson dömer på söndag

När United har klarat av Sevilla så väntar Chelsea på Old Trafford i Premier League. Den matchen kommer att dömas av Martin Atkinson, med Lee Betts och Simon Bennett som assisterande domare och Andre Marriner som fjärdedomare.

Atkinson har 39 Unitedmatcher på samvetet (22-9-8). Den här säsongen har han hunnit med tre Unitedmatcher, 4-0-segern mot West Ham samt de oavgjorda matcherna mot Liverpool (borta) och Burnley (hemma).

Chelsea har haft Atkinson vid 43 tillfällen (26-10-7). Den här säsongen deras 1-0-förlust hemma mot Manchester city och deras 0-0-match i den första ligacupsemifinalen mot Arsenal. 

Atkinson anses märkligt nog vara en av de allra bästa domarna och får ofta döma toppmatcherna. Således har han dömt United mot Chelsea vid ett antal tillfällen, något som inte alls brukar gå bra.

Atkinson var domare när Chelsea vann med 4-0 på Stamford Bridge förra säsongen, då David Luiz klarade sig undan ett solklart rött kort. På Old Trafford har han dömt det här mötet två gånger, båda gångerna (augusti 2013 och december 2015) blev det 0-0. Dessförinnan han han med två matcher i London, båda slutade med Chelseaseger. United har alltså noll segrar på fem försök mot Chelsea med Atkinson som domare.