Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dags att uppskatta Romelu Lukakus storhet

Romelu Lukaku gjorde assisten till Martials 1–0-mål hemma mot Spurs  förra säsongen och som visade sig vara helt avgörande. Insatsen mot Liverpool hemma när han var högst delaktig i både målen, varav en av dem var en assist, justja, den nickskarven till Marcus Rashford vid 1–0-målet. Ändå har han fått mycket kritik för att han blir ”osynlig” mot topplagen. 

Romelu Lukaku hamnade återigen i målprotokollet när Manchetster United bortaslog formstarka Watford. Hans 1–0-mål i den 35:e matchminuten var mer än rättvist sett till hur den första halvleken såg ut spelmässigt. Nu har han gjort fyra mål på fem matcher och är ett ständig hot för motståndarnas försvar. Under lördagens match jagade han, tog löpningar, jobbade defensivt och slet för de där tre poängen. Kan någon nämna en annan anfallare, i vilken klubb som helst, som offrar så mycket för sitt lag än vad Lukaku gör samtidigt som han producerar poäng?

Befogad kritik? 

Kritiken mot honom har handlat mest om att han blir osynlig mot topplagen. Och visst, det ligger något i det men det är viktigt att poängtera att hela laget oftast viker ner sig när det vankas stormatcher och speciellt på bortaplan. Ett exempel är bortamatchen mot Tottenham förra säsongen (förlust 2–0). Hur många chanser hade Manchester United i den matchen? Inga. Hur hade det sett ut om inte Spurs gjorde det där tidiga målet som förmodligen förstörde spelplanen? Inte så jättestor skillnad, Tottenham var klart bättre där och då.

”Men han missar för många lägen.” Det är en annan punkt som man kritiserar honom för. Det jag kan säga om det, har ni sett Edinson Cavani eller för den delen Gonzalo Higauin spela fotboll någon gång? I princip varje match har dessa spelare MINST tre solklara målchanser som de bränner. Varför får de inte kritik då? Jo, för att deras lag vinner matcher och titlar, då är det lätt att glömma.

Avgörande insatser

Romelu Lukaku gjorde assisten till Martials 1–0-mål hemma mot Spurs förra säsongen och som visade sig vara helt avgörande. Insatsen mot Liverpool hemma när han var högst delaktig i både målen, varav en av dem var en assist, justja, den nickskarven till Marcus Rashford vid 1–0-målet. Ett annat exempel är förstås Chelsea på Old Trafford där Lukaku gör ett mål och står för framspelningen till Jesse Lingards vinstmål.

Förra säsongen, som var hans första i Manchester United gjorde han totalt 51 matcher. Under dessa stod han för 27 mål och nio assist. Detta i ett lag som gjorde en dålig säsong, enligt många experter, och en manager som är känd för defensiv fotboll.

Skulle Romelu Lukaku skada sig och bli borta en längre tid är det förmodligen ett mardrömsscenario för United. Hans betydelse för laget är väldigt underskattad och det hade varit ett helt annat lag utan honom.

När det går dåligt är det lätt att hitta syndabockar. Men Romelu Lukaku är ingen sådan. Han är en bärande spelare som är minst lika viktig att ha i en startelva som en viss David De Gea.