Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Newcastle United 3-2

Embed from Getty Images

Manchester United vände och vann hemma mot Newcastle. 0-2 efter mindre än tio minuter vändes sista 20 till 3-2 efter mål av Juan Mata, Anthony Martial och Alexis Sanchez. Allt frid och fröjd? Njae, knappast. Men lördagskvällen blev i alla fall bättre.

Förstå mig rätt, jag skulle så gärna vilja skriva att det gamla Manchester United är tillbaka, men jag kan inte med gott samvete göra det. Kan det här ha varit vändningen som leder United på rätt väg? Ja, visst kan det ha varit det här som krävdes. Tror jag detta räcker? Tyvärr blir det ett tydligt nej där.

Varför? Jo, för även om delar i andra halvlek var mycket bra, särskilt de sista 20 då laget utöver målen skapade ett par chanser till, så var det inte frukten av en ordentlig och genomtänkt taktik som gav United den här vändningen. Det var en fin frispark från Mata, ett magiskt individuellt initiativ av Martial (med briljant assistans av Pogba) samt ett tredje mål på inlägg där Ashley Young gjorde sin enda bra aktion på hela matchen och Alexis tajmade rätt.

I och med matchens två ansikten, där Unitedspelarna under majoriteten av tiden faktiskt var tämligen usla, är det svårt att komma fram till lämpliga betyg på en hel del spelare. Men jag har gjort en så samlad bedömning av matchens alla 90 minuter jag kan.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 6

Jag balanserar mellan att ge de Gea en femma och en sexa, men landar till slut ändå på en sexa. Kanske till stor del tack vare att United vände, men också för att inget av målen faktiskt är hans fel. Ja, han skulle kunnat få ut foten på det andra, men det skottet kommer också från nära håll efter ett obegripligt dåligt försvarsarbete från Young.

Ashley Young: 2

Visade vid båda målen att han inte kan försvara. Och då menar jag inte att han gjorde en lite smådålig insats i de situationerna – han visade att han inte skall vara på egen planhalva överhuvudtaget. Utöver det visade han också att han inte kan stå i mur, då han i matchminut 40 på Newcastlefrispark från kortlinjen hoppade från Mata (som var den andre i muren) så att bollen gick emellan dem. Young slängde dessutom ut hela armen helt i onödan, och bollen träffade den och styrdes ut över kortlinjen. Till saken hör att han stod i straffområdet, och United skulle fått en solklar straff emot sig. Domare Taylor missade dock riktningsförändringen (hur han gjorde det kan man fråga sig, den var extremt tydlig) och dömde istället inspark till United, så där räddades Young av en usel domarinsats. Young slog sedan inlägget till Alexis avgörande mål, vilket i princip är det enda bra han gör i matchen och räddar upp honom från ett ännu lägre betyg. En skam att han bär kaptensbindeln för Manchester United.

Eric Bailly: 5

Utbytt 19. Var den som offrades när Mourinho tidigt vill få in Mata. Det borde dock inte varit han, det borde varit McTominay. Faktum är att Bailly för mig inte hann spela till sig ett lägre betyg än dålig.

Chris Smalling: 5

Bär inget direkt ansvar för målen (som ni kanske förstått), men han var inte en mittback att luta sig mot igår. Oerhört nära att bli målskytt dock, men eftersom det inte var på bortaplan räddade Newcastles målvakt.

Luke Shaw: 6

Fanns hela tiden tillgänglig därute på vänsterkanten när United hade bollen, och även om jag hade velat se ännu fler offensiva löpningar för ett högre betyg så klarar sig Shaw med godkänt. Defensivt gjorde han det bra, men led av att han Martial framför sig, underpresterande spelare i mittförsvaret och ett tämligen uselt mittfält som gav Newcastle chansen att trä in bollar bakom Shaw.

Scott McTominay: 3

Utbytt 46. Bör inte spela fotboll i Manchester United. Usel sina 19 minuter som mittfältare, nästan ännu sämre de resterande 26 han fick spela som mittback. Osäker med boll och dålig i närkampsspelet. Även om Mourinhos uttalande efter matchen, att McTominay var rädd, var onödigt så var det också helt sant. Hade blivit utbytt tidigare om inte Mourinho satt någon personlig prestige i McTominay.

Nemanja Matic: 4

Tappade markeringen vid inkastet som ledde fram till 0-1 och var sedan ännu sämre resten av matchen. Vad har egentligen hänt med Matic? Så extremt långsam, både med och utan boll, och verkar vid stunder ha förstått att han spelar centralt och därför måste ha koll på var motståndare är i alla riktningar. Han lyckades också skjuta över från fritt läge fem meter från mål med ställningen 0-2. Att inte Andreas Pereira har tagit hans plats de senaste matcherna är ytterligare ett bevis på vad som händer när Mourinho låter sin egen prestige gå före vad som faktiskt är bäst för laget.

Paul Pogba: 8

Planens gigant i andra halvlek, då han först styrde från en defensiv mittfältsroll och senare under halvleken tilläts kliva mer framåt och då bland annat gjorde en enkel men genial assist till Martials 2-2-mål och även fick en ”hockeyassist” till 3-2-målet. Var inte heller dålig i första halvlek, men eftersom så gott som alla andra var komplett usla då så led Pogba av det.

Marcus Rashford: 4

Utbytt 67. Nej det här var inte en match där det fungerade för Rashford. Han var tillbaka på högerkanten, och därifrån har han det som bekant svårare. Det är bara att glömma och komma igen.

Romelu Lukaku: 5

Alltså, när United gör tre mål framåt och laget haft en och samma centrala anfallare i 90 minuter, då tycker en ändå att han borde kunna nå upp till godkänt. Och om vi skall börja med det positiva så lyckades han vid ett gäng tillfällen använda sin styrka för att hålla kvar bollen i offensiven (det gör han alltid) och han hade ett par fina framspelningar till andra chanser (främst ett inlägg till Rashford och när han höll ifrån och la ned bollen till Fellaini strax före kvitteringen). Men han hade inte ett enda eget skott på mål och alldeles för ofta tappade han, eller trampade på, boll istället för att få den till rätt adress. I behov av vila?

Anthony Martial: 7

Jag minns att jag i den 53 minuten såg Martial attackera in från sin vänsterkant och då reagerade med ett ”just det, Martial spelar ju”. I första halvlek var han med andra ord inte mycket att hänga i granen, men i andra så var han den som fixade frisparken till reduceringen, han mer eller mindre på egen hand ordnade kvitteringen och han var också på plats vid segermålet även om det var Alexis som satte dit bollen. Så en usel första halvlek kontrad med en i många avseenden briljant andra dito ger honom ett bra betyg. Behöver dock bli jämnare i framtiden.

Juan Mata: 7

Inbytt 19. Var Mourinhos första drag efter den usla starten, och kom faktiskt in och spelade 3-0. Gjorde dessutom själv det första målet med sin fina frispark, så Mourinho måste ändå vara nöjd med den lille spanjoren.

Marouane Fellaini: 7

Inbytt 46. Kom in med sin tyngd i en offensiv position. Var jobbig för Newcastles försvar och målvakt att möta, även om han inte aktivt var inblandad i något av målen. Men spelade precis som Mata 3-0, vilket är ganska bra ändå.

Alexis Sanchez: 7

Inbytt 67. Den lille chilenaren fick äntligen spräcka sin målnolla den här hösten. Var aktiv under sina 25 minuter, och fick även han vara med och spela 3-0 då reduceringen kom bara minuten efter hans inhopp. Sån oerhörd lättnad för honom att få göra målet. Vi skall så klart inte dra för långtgående slutsatser och få upp för höga förhoppningar av det, men ändå så oerhört skönt.

Embed from Getty Images