Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Försäsongen 2019 inleds i Australien

Embed from Getty Images

Manchester United har spenderat majoriteten av de två senaste försäsongerna i USA. Nu ändrar klubben kurs och tar sikte på Australien sommaren 2019. På tisdagskvällen offentliggjorde klubben två träningsmatcher i Perth i mitten av juli. För motståndet står Perth Glory och en gammal ärkefiende i form av Leeds. Var resten av försäsongen förläggs är ännu inte klart, men att resten av juli månad spenderas i Australien eller Asien får ses som ytterst sannolikt. 

Det känns som om vi knappt skakat av oss sommaren 2018 och den i mångt och mycket misslyckade sommarturnén i USA innan Manchester United väljer att lansera sina planer för sommaren 2019. Någon ny resa till landet i väst blir det inte. Istället blir det, i alla fall inledningsvis, en sväng till den australiensiska västkusten och Perth. Väl där väntar det lokala ligalaget Perth Glory den 13 juli och The Championship-gänget Leeds den 17 juli. Det mest spännande med det hela, förutom att det blir Australien, är tidpunkten för lanseringen. 2018 års försäsongsplaner lanserades så sent som den 2 april i år.

Uniteds vice VD Ed Woodward kommenterar beslutet om att inleda försäsongen i Australien så här:

”Vår försäsongsturné är en viktig del av våra förberedelser för den kommande säsongen och efter att det nu gått 44 år sedan vi senast spelade i Perth är vi glada att återvända till västra Australien för inte bara en utan två matcher. Förutom att förbereda oss för säsongen kommer klubben också att kunna sammanstråla med våra lojala fans i Australien som hade chansen att se oss på plats senast år 2013.”

Uttalandet ovan ska förstås tas för vad det är. Woodward förhärligar traditionsenligt resemålet och de lokala fansen samtidigt som han i den roll han har förstås är minst lika mån om att pengar flyter in. United har, precis som fotbollen i stort, kommersialiserats allt mer och en av målsättningarna med turnén är förstås att maximera intäkterna från sponsorer och göra United än mer globalt intressant. Ifjol lanserades till exempel den nya tröjan och ärmsponsorn Kohler i samband med besöket i USA.

Matcherna i Australien kommer att spelas på Optus Stadium, en arena som tar dryga 60000 åskådare och som i normala fall är hemmaarena för det australiensiska fotbollslaget West Coast Eagles. Motståndarna Perth Glory toppar i skrivande stund A-League efter fyra spelade omgångar. Laget coachas av förre Crystal Palace-mittbacken Tony Popovic. Leeds behöver, av lätt införstådda skäl, ingen längre presentation. Efter ett antal år i misär verkar man nu ha fått ordning på spelet under Marcelo Bielsa och för närvarande parkerar man på en tredje plats i The Championship.

Var resten av försäsongen förläggs är ännu oklart. Precis som senast så inleder United med att berätta om två matcher mot sämre motstånd vilket förstås lämnar fältet öppet för resten av juli månad.

De två senaste säsongernas turnéer i USA har kombinerats med deltagande i icketurneringen International Champions Cup och ett liknande upplägg får ses som sannolikt nu också. Lag som Juventus, Real Madrid, Roma och Atletico Madrid har de tre senaste säsongerna förlagt sin del av den turneringen till just Australien. ESPN rapporterar att 2019 års försäsong även ska landa i Japan och Hongkong, något man tror ska offentliggöras denna vecka.

Hur det blir den saken återstår att se. Kinesisk media rapporterar å sin sida att de lokala arrangörerna i Hongkong inte har råd att ta emot Manchester United. De 2 miljoner pund som ett besök av United uppges kosta sägs vara för mycket och lokala representanter för Hongkongs fotbollsförbund säger sig vara ovetande om Uniteds planer. Samma källa uppger att Singapore och Shanghai är två sannolika destinationer ifall ett besök i Hongkong inte blir av.

United hälsar i sitt uttalande på hemsidan att fler matcher kommer att lanseras ”snart” varför ESPN:s antagande om tidpunkt får anses ligga rätt nära sanningen. Frågan är dock huruvida man verkligen vill eller vågar välja Kina som destination. Sommaren 2016, den första under Mourinho, är ihågkommen som sommaren då träningsmatchen mot Manchester City i Peking bokstavligen regnade bort. Matchen fick ställas in då vädret inte tillät spel. Utöver det fiaskot hann United förlora en träningsmatch mot Borussia Dortmund med 4-1 i Shanghai. Vi får hoppas på lite bättre karma denna gång.