Ole Gunnar Solskjaer mot José Mourinho, en statistisk jämförelse

Manchester Uniteds säsong är nu 43 matcher gammal. Av dessa har Ole Gunnar Solskjaer styrt skutan i de 19 senaste medan José Mourinho var ansvarig i de 24 första. De båda tränarna har därmed varit ansvariga ungefär lika lång tid nu, varför det kan vara lämpligt med en jämförelse.

I den här artikeln ställs de båda managerna mot varandra och så tittar vi på hur spelarna i laget har påverkats av managerbytet.

Solskjaer mot Mourinho

Låt oss börja med att titta på våra resultat under de båda managerna.

%: procent, pm: per match, tot: totalt

Inga konstigheter här. Det har blivit mycket bättre sedan Solskjaer tog över. Vi vinner fler matcher, tar fler poäng, gör fler mål och släpper in färre.

Användning av spelare

Vi går vidare och studerar vilka spelare som har vunnit och förlorat på managerbytet. I tabellen nedan visas procentuell speltid under de båda managerna och sedan skillnaden.

Victor Lindelöf har spelat 1530 av 1710 (90*19) tillgängliga minuter under Solskjaer. Därmed har han varit på planen 89 procent (1530/1710*100) av tiden.

Här finns ett visst behov att nyansera och kommentera:

 • Victor Lindelöf har varit given i mittförsvaret under Solskjaer. Det var han dock mestadels under Mourinho också. Den stora skillnaden i speltid förklaras primärt av några veckors skadefrånvaro under senhösten.
 • Ander Herrera är den enskilt största vinnaren och skillnaden skulle ha varit betydligt större om det inte hade varit för skadan han ådrog sig mot Liverpool.
 • Tittar vi på spelarna som till synes har förlorat på managerbytet finns det som regel ganska enkla förklaringar. Chris Smalling har till exempel spelat 90 minuter i 8 av 9 matcher sedan comebacken. Anthony Martial har varit skadad och att David de Gea har mindre speltid beror på antalet cupmatcher.
 • Romelu Lukaku ser vid en första anblick ut som en förlorare men före Wolves (då han var skadad) hade han startat 6 matcher i rad. Nu beror det förvisso på skador på andra spelare men han har samtidigt, vilket illustreras i nästa avsnitt, gjort det svårt för Solskjaer att peta honom.
 • Att Antonio Valencia blir en förlorare i jämförelsen är mest en bekräftelse på hur hans status i klubben har förändrats den här säsongen. I somras var han tilltänkt som förstaval på högerbacken, något som förändrades långt innan Solskjaer tog över.
 • Vi skulle kunna utropa Diogo Dalot, Scott McTominay och Andreas Pereira till vinnare. Men trion hade näppeligen spelat så mycket om det inte hade varit för skadorna.
 • (Marouane Fellaini som förlorare behöver inte kommenteras då han inte längre är Unitedspelare.)

Spelarnas målbidrag

Avslutningsvis tittar vi på vilka spelare som har bidragit till målen som United har gjort. I tabellen nedan visas procentuellt målbidrag (mål eller assist) under de båda managerna och sedan skillnaden.

Paul Pogba har gjort 16 poäng (9 mål, 7 assists) under Solskjaer. United har gjort 40 mål under Solskjaer. Därmed är Pogbas bidrag 40 procent (16/40*100).

Här finns ett visst behov att nyansera och kommentera:

 • Att Paul Pogba bidrar mycket mer under Solskjaer än under Mourinho är vi nog alla överens om. Det stöds också statistiskt.
 • Mer överraskande är kanske att Romelu Lukaku är mer produktiv under Solskjaer än under Mourinho.
 • Övriga spelare som har varit mer produktiva under Solskjaer kan vi faktiskt ignorera, då underlaget är så litet att det kan bero på slumpen.
 • Något som överraskade mig är att Marcus Rashford faktiskt var lika produktiv under Mourinho som han har varit under Solskjaer. Mycket tyder dock på att han har spelat skadad de senaste matcherna. Så fullt frisk är det kanske ändå troligt att hans bidrag hade gått upp under den nya managern.
 • Den minskade speltiden förklarar Anthony Martials minskade produktion.
 • Juan Mata och Ashley Young har i stort sett slutat producera poäng sedan Solskjaer tog över. I Matas fall är minskad speltid en delförklaring men det kan argumenteras att det beror på minskad produktion. Att Young gör färre poäng nu kan tänkas förklaras av att United överbalanserar spelet på vänsterkanten.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS