Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Liveblogg: Manchester United Player of the Year Awards 2019

Välkommen! till denna liveblogg, där vi följer Manchester United Player of the Year Awards 2019. Som traditionen bjuder ska de bästa prestationerna under säsongen prisas på en galamiddag.

Livebloggen görs den här gången av Elias Hallström och Mikael Österdahl.


Senast uppdaterad: 2019/05/10 00:27

Reward

Manchester United Player of the Year 2019

Sir Matt Busby Player of the Year: Luke Shaw

Players’ Player of the Year: Luke Shaw

Manchester United Women’s Player of the Year: Katie Zelem

Jimmy Murphy Young Player of the Year: Mason Greenwood

Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year: Tahith Chong

Årets mål: Andreas Pereira (mot Southampton)

Updated: 2019/05/10 00:03
 • 0
 • Share


2019/05/10 00:27
Godnatt!

Och med det så avslutar vi den här livebloggen från årets Player of the Year-gala, där Luke Shaw alltså blev den stora vinnaren. Gratulationer också till Katie Zelem, Tahith Chong, Mason Greenwood och Andreas Pereira.

Värt att notera är att Victor Lindelöf slutade tvåa både i spelarnas och fansens omröstning om årets spelare. I spelarnas omröstning skilde bara en röst mellan Shaw och Lindelöf medan Shaw tydligen vann stort i fansens omröstning. Paul Pogba tog tredjeplatsen i fansens omröstning.

Tack för visat intresse!

 • 0
 • Share


2019/05/10 00:18
Luke Shaw utsedd till Sir Matt Busby Player of the Year

Ole Gunnar Solskjaer intog scenen för att presentera kvällens mest ärofyllda pris och Luke Shaw fick återigen äran att ta emot priset där fansen fått bestämma.

”Det är såklart roligt men vi måste jobba vidare och lägga fokus på framtiden.”

”Det har vart den bästa säsongen för mig här i United. Men det har som sagt inte gått som vi velat för laget. Vi måste ta oss samman inför nästa säsong och göra det bättre än vad vi har gjort nu.”

”Det är speciellt att få detta från fansen, de har alltid stått vid min sida och att jag sedan kan betala tillbaka det.”

Hur är det att jobba med Ole?

”Det har varit viktigt, man kan se skillnaden när han kom in och lyfte alla. Han vet vad det innebär att vara i den här klubben och vad den behöver. Vi har varit upp pch ner den här säsongen men nu får han chansen att sätta sin prägel på laget.”

Har du plats för statyetten hemma?

Ja, jag har gott om plats…”

Updated: 2019/05/10 00:20
 • 0
 • Share


2019/05/09 23:54
Zelem årets damlagsspelare

Katie Zelem blev första vinnare av Manchester United Women’s Player of the Year. Den Oldhamfödda mittfältaren prisades på kvällens gala, där hela damlaget tog plats på scenen.

”Jag är ärad att vinna priset, framför allt när flickorna tog fram nomineringarna,” säger Zelem, som fick sin fotbollsfostran i Uniteds akademi.

”Det var alltid min plan att återkomma. Manchester är mitt hem och Manchester United är min hemklubb.

”Det är otroligt, inte bara för mig men för oss alla. Stödet vi har fått från klubben är otroligt.

”Jag är så stolt att vara en del av det här laget. Casey [Stoney] är en otrolig manager. Det har varit otroligt.”

 • 0
 • Share


2019/05/09 23:18
Luke Shaw är Players’ Player of the Year

Om spelarna själva får välja så är Luke Shaw årets spelare i United. Det kom kanske inte som någon överraskning då Shaw varit en av få spelare som stuckit ut i positiv bemärkelse i säsongens upplaga av United.

”Det här betyder mycket, man är med spelarna varje dag och de hjälper mig hela tiden, jag är väldigt tacksam.gentemot dem.”

”Att det kommer från killarna betyder mycket. Vi har ju inte gjort någon jättebra säsong, men personligen har det gått bra, tycker jag. Vi måste glömma den här säsongen, se till att ladda om och sedan komma tillbaka starka efter sommaren.”

Och hårt arbete lade Shaw bevisligen ner föregående sommar, något som betalade av sig.

”Det är normalt, vi måste jobba på hela tiden. Det är som tränaren säger, hårt arbete slår talang. Jag jobbar på och kommer fortsätta med det.”

Updated: 2019/05/09 23:19
 • 0
 • Share


2019/05/09 23:01
Pereira gjorde årets mål

Kvällens tredje pris går till Andreas Pereira. Den brasilianska mittfältarens mål mot Southampton röstades fram till säsongens bästa Manchester United-mål.

”Jag vill säga tack till alla lagkamrater, tränarna och fansen som röstade,” säger Pereira.

”Så fort jag sköt… Jag såg inte att den gick in, för jag använde försvararen för att skymma.”

Pereira säger att vad ett mål betyder för matchens resultat är viktigare än hur snyggt det är.

 • 0
 • Share


2019/05/09 22:15
Missnöjd Boycott

Manchester United har vad det verkar tagit en paus från sociala medier ikväll. Månne är de medvetna om det missnöje som råder i supporterkretsar just nu.

En som är missnöjd är cricketlegenden Geoff Boycott. Ikväll är Boycott en av gästerna på Uniteds gala och MUTV fick en pratstund. En misstänker att de räknade med positivare svar än de fick…

 • 0
 • Share


2019/05/09 22:02
Chong och Greenwood

 • 0
 • Share


2019/05/09 21:52
Tahith Chong årets reservspelare

Denzil Haroun Reserve Player of the Year 2019 går till Tahith Chong. 19-åringen har stått för fart och fläkt i U23-laget i år och bidrar med såväl mål som assists. Men Chong har även fått chanen ett antal gånger i A-laget, bland annat mot Huddersfield så sent som i söndags.

”Säsongen har varit bra, men jag hade inte kunnat göra det utan mina lagkamrater och tränare runt omkring mig”.

”Det handlar om hårt arbete, jag jobbar hårt på träningarna. Nu kan man njuta men sedan gäller det att bara fortsätta köra på och ta varje chans man får.”

”Det hade lika gärna kunnat vara Angel eller James, eller vem som helst för den delen som kunnat fått priset.”

Updated: 2019/05/09 21:55
 • 1
 • Share


2019/05/09 21:38
Greenwood årets unga spelare

Jimmy Murphy Young Player of the Year 2019 är förstås anfallaren Mason Greenwood. Kvällens mest självklara vinnare. Juniorlagstränaren Neil Ryan agerade prisutdelare. Vi gratulerar och hoppas att vi får se Greenwood spela på söndag!

“Jag tycker att det har varit en säsong att njuta av. Jag har haft hjälp av lagkamraterna och tränarna, annars hade jag inte varit här,” säger Greenwood.

“Jag övar på att göra mål efter varje träning.“

Om Marcus Rashford: “Han är en inspiration för alla i akademin.”

Om framtiden: “Förhoppningsvis fler chanser i a-laget. Jag ska fortsätta jobba hårt tills det sker.”

 • 0
 • Share


2019/05/09 21:01
Nomineringar till årets mål

Bland alla mål United producerat under säsongen är det kanske inget som sticker ut direkt. Men om vi gräver lite bland de som är nominerade kommer jag (Elias) plocka fram två som bör ha god chans.

Det första är Anthony Martials mål mot Cardiff, i Oles första match som tränare. Ojojoj vad United släppte på bromsen den matchen och det visade man inte minst i Martials mål. Bollen gick som på ett snöre där Lingard, Pogba och Martial alla var inblandade i ett riktigt klapp-klapp-spel där sedan den unge fransmannen placerade in bollen i bortre hörnet.

Det mål som med största sannolikhet lär kamma hem vinsten är Andreas Pereiras mot Southampton tidigare i vår. I en krampaktig match som United till slut lyckades vinna stod Pereira för ett förlösande och oerhört vackert mål när han från distans böjde in bollen i mål och fick hela Old Trafford i extas.

 • 0
 • Share


2019/05/09 20:57
Galton, Turner och Zelem nominerade

För första gången ska årets damlagsspelare i United krönas. Prisutdelningen väntas äga rum efter klockan 23.10. Vad det verkar har priset (åtminstone inte ännu) fått något speciellt namn utan det blir kort och gott Women’s Player of the Year.

Vi har tre nominerade spelare: ytterforwarden Leah Galton, mittbacken Millie Turner och mittfältaren Katie Zelem. Exakt hur nomineringen har gått till är inte helt klart men ett rykte säger att spelarna själva hade en omröstning.

Leah Galton kom till United från Bayern München med skadeproblem i bagaget. Det tog sin lilla tid innan hon kom igång på allvar. Under våren har hon dock varvat upp ordentligt.

Millie Turner har, som enda spelare, spelat varenda minut den här säsongen. Hon har varit klippan i ett försvar som har släppt in 14 mål på 28 matcher totalt och bara 7 mål på 19 ligamatcher.

Katie Zelem inledde karriären i Uniteds akademi. Inför säsongen återvände hon till United från Juventus, där hon 2018 blev italiensk mästare. Zelem har i United vanligen spelat som sittande mittfältare. Detta till trots har hon bidragit med 11 mål och 9 assists på 25 matcher.

 • 0
 • Share


2019/05/09 20:48
Alla från herrlaget nominerade

Till herrarna delas två priser ut, det ena där spelarna röstar själva, Players’ Player of the year, samt Sir Matt Busby Player of the year. Där det senare av priserna allmänt betraktas som det mest ärofyllda.

Som rubriken lyder är alla spelare nominerade, eller att ingen är nominerad om man så vill.

På senare år har David de Gea prenumererat på priset och vunnit inte mindre än fyra gånger, 2014, 2015, 2016 och 2018. Även om vår målvakt har varit oerhört stabil under stora delar av säsongen så talar mycket för att priset ändå går till någon i försvarslinjen.

De som det talas mest om är Victor Lindelöf och Luke Shaw. Bägge har haft fina säsonger i ett över lag svagt United. Konkurrensen lär alltså inte vara mördande. De lär med största sannolikhet konkurrera om båda priserna, och även om vi inte ska sitta här och spekulera allt för mycket, så kan vi väl inte komma ifrån det faktum att det vore väldigt roligt om vår svenske mittback fick ta emot, åtminstone ett av priserna.

Victor har gjort en riktigt stark säsong, med tanke på hur det såg ut tidigare. Idag är han odiskutabelt United mest givna försvarare och agerar numera med en helt annan självsäkerhet på planen.

Vidare till Luke Shaw har han haft en fin säsong och verkligen hittat en kontinuitet, framför allt i försvarsspelet men har även bidragit med offensiv kraft. Just kontinuiteten tror jag (Elias) ger Shaw en god chans att kamma hem åtminstone ett pris.

Updated: 2019/05/09 21:01
 • 1
 • Share


2019/05/09 20:19
Chong, Garner och Gomes nominerade

Årets reservlagsspelare i United utses till Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year (Haroun är en före detta direktör i United). Prisutdelning efter klockan 21.10.

Tahith Chong, James Garner och Angel Gomes är trion som är nominerad, utsedda av ledarstaben.

Tahith Chong blev årets unga spelare i United förra året och har nu chansen att prisas två år i rad. I så fall skulle han upprepa Giuseppe Rossis bedrift från 2005 och 2006. Förutom Rossi är det (om jag inte missade någon) bara Axel Tuanzebe som har vunnit både årets unga spelare och årets reservlagsspelare. Chong har vi ju sett en del i a-laget, så han behöver egentligen ingen närmare presentation. I reservlaget och U19 har han totalt gjort 10 mål och 2 assists på 24 matcher den här säsongen.

James Garner är dubbelt nominerad i år. Jag gissar att det är unikt! Han var nominerad till årets unga spelare förra året också och fick då se sig besegrad av Chong i omröstningen. Jag gissar att Chong får fler röster i år också. Garners chanser minskar också av att han inte har varit fast i reservlaget utan regelbundet har spelat i juniorlaget. I reservlaget har han bara gjort 14 starter och 1 inhopp.

Angel Gomes blev årets unga spelare 2017 och kan alltså, precis som Chong, göra Rossi och Tuanzebe sällskap i den dubbelvinnande klubben. Personligen tycker jag (Micke) att Gomes förtjänar att vinna priset. I mitt tycke har han varit reservlagets bästa spelare. På 23 matcher har han gjort 8 mål och 6 assists. Extra imponerande då han numer vanligen spelar i en mer tillbakadragen roll än tidigare.

Förra året vann Demetri Mitchell. Tidigare vinnare inkluderar Axel Tuanzebe (2017), Cameron Borthwick-Jackson (2016), Andreas Pereira (2015), Darren Fletcher (2003), John O’Shea (2002) och Nicky Butt (1994).

 • 0
 • Share


2019/05/09 20:05
Garner, Greenwood och Levitt nominerade

Årets unga spelare i United utses till Jimmy Murphy Young Player of the Year, döpt efter Sir Matt Busbys högra hand. Murphy var på många sätt hjärnan bakom Busby Babes. Prisutdelningen väntas äga rum runt klockan 21.10.

Ledarstaben har nominerat mittfältarna James Garner och Dylan Levitt samt anfallaren Mason Greenwood. Förr utsåg ledarstaben även vinnaren men sedan förra året gäller att vinnaren utses genom omröstning.

Mason Greenwood är den självklara vinnaren. På 29 matcher i reserv- och juniorlag har han gjort 30 mål och 8 assists. Även om vi skulle exkludera insatser i reservlaget (aningen oklart om det är ett åldersbaserat pris eller om det ska gå till bästa spelare i juniorlaget) är han överlägsen. Greenwood har också hunnit med tre inhopp i a-laget.

James Garner var mycket bra i höstas, då han framför allt spelade i reservlaget. Under vårsäsongen har han inte varit riktigt lika framträdande. Precis som Greenwood har han hunnit med spel i a-laget. Ser vi enbart till insatser i juniorlaget borde Garner inte vara nominerad. Han spelade till exempel bara fem ligamatcher för juniorerna.

Dylan Levitt är minst meriterad av de nominerade men han har gjort en finfin säsong. Han är en tekniskt skicklig mittfältare. Levitt har varit en av de stora positiva överraskningarna i juniorlaget den här säsongen (att Garner och Greenwood skulle vara bra var givet på förhand). Han har debuterat i reservlaget men med a-laget har det bara blivit enstaka träningar hittills.

Förra året var det Tahith Chong som vann. Chong har chansen att bli årets reservlagsspelare den här säsongen, så mer om honom i nästa inlägg.

Tidigare vinnare inkluderar Angel Gomes (2017), Marcus Rashford (2016), Axel Tuanzebe (2015), Bojan Djordjic (2000), Wes Brown (1998 och 1999), Phil Neville (1994), Paul Scholes (1993) och Ryan Giggs (1991 och 1992).

Updated: 2019/05/09 20:06
 • 0
 • Share


2019/05/09 19:51
Kvällens program

Just nu är det lite inledande mingel på galan. Herrlaget väntas anlända klockan 20.20. Knappa timmen senare är det dags för de första priserna att delas ut, då årets reservlagsspelare och årets unga spelare ska utses.

Klockan 22.20 ska årets mål och spelarnas spelare utses.

Slutligen, från klockan 23.10, är det dags att kröna årets damlagsspelare och årets herrlagsspelare.

(Notera att tiderna ovan är engelska.)

Updated: 2019/05/09 20:07
 • 0
 • Share


2019/05/09 19:40
Förra årets vinnare

Förra årets gala ägde rum den 1 maj och då prisades David de Gea som årets spelare av såväl supportrar som spelare. José Mourinho gillade inte detta och bestämde sig då för att helt sonika prisa Scott McTominay som managerns bästa spelare.

Tahith Chong tog hem priset som årets unga spelare medan Demetri Mitchell blev årets reservlagsspelare.

Nemanja Matics segermål mot Crystal Palace korades till årets mål.

I tillägg delades ett hederspris ut till Michael Carrick.

Av förra årets vinnare torde Chong ligga bäst till för att prisas även i år. Han är nu nominerad till priset som årets reservlagsspelare.

 • 0
 • Share


2019/05/09 19:34
Player of the Year 2019

Det har blivit dags för Manchester Uniteds årliga Player of the Year-gala. De bästa spelarna i United (herrlag, damlag, reservlag och juniorlag) ska hyllas och dessutom ska årets vackraste mål koras.

Galan sänds förstås på MUTV och i år ska den även livestreams i Uniteds officiella app. I tillägg följer vi galan i den här livebloggen. Sändningsstart på MUTV var nu klockan 19.30. Vanligtvis är det mingel och dylikt en bra stund, med den första prisutdelningen strax efter klockan 21.00. Det hela beräknas hålla på fram till midnatt.

I år ska minst sex priser delas ut. Genom supporteromröstning koras bästa spelare i herrlaget (Sir Matt Busby Player of the Year), damlaget (Women’s Player of the Year), reservlaget (Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year) och juniorlaget (Jimmy Murphy Young Player of the Year) samt säsongens mål. I tillägg röstar spelarna i herrlaget även fram spelarnas spelare.

Enstaka år delas även hederspris ut och förra året bestämde José Mourinho att även managern skulle få kora årets spelare. Det skulle emellertid överraska om Ole Gunnar Solskjaer gör likadant.

Sir Matt Busby Player of the Year och Players’ Player of the Year: Alla nuvarande a-lagsspelare som har gjort minst tio matcher den här säsongen är nominerade till supportrarnas pris. Om mitt flöde är representativt står det i första hand mellan Victor Lindelöf och Luke Shaw. Personligen tycker jag egentligen att vi kunde ha skippat priset i år, ingen förtjänar att vinna. Men någon kommer att vinna och jag hoppas att det blir Shaw.

Women’s Player of the Year: Manchester United blev – ÄNTLIGEN! – med damlag inför den här säsongen. Därmed ska årets damlagsspelare koras för första gången. Leah Galton, Millie Turner och Katie Zelem har nominerats. Personligen tycker jag att Alex Greenwood förtjänar priset. Av de nominerade skulle jag rösta på Turner men jag tror att Zelem vinner.

Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year: Tahith Chong, James Garner och Angel Gomes är nominerade. Min röst går till Gomes men jag gissar att Chong vinner.

Jimmy Murphy Young Player of the Year: James Garner (igen), Mason Greenwood och Dylan Levitt är nominerade. Greenwood är galans mest självklara vinnare.

Årets mål: Tio mål har nominerats. Konkurrensen är svag, tycker jag. Min röst går till Jesse Lingard mot Arsenal, med Andreas Pereira mot Southampton som främsta utmanare.

/Micke

 • 0
 • Share