Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Det finns egentligen ingen gräns för hur bra han kan bli

Embed from Getty Images

Häromdagen förlängde Marcus Rashford sitt kontrakt med Manchester United. 2023 går det nya kontraktet ut, med en option om att förlänga med ett år. Lönen sägs ligga någonstans runt 200.000 pund i veckan, något som kan höjas med bonusar om han spelar bra. I den här frågeasken går vi igenom vad vi tycker om detta.

Marcus Rashford har förlängt sitt kontrakt. Dina spontana tankar om det?

Marcus Beijar: På ett sätt är det ju naturligt, sett till när det tidigare löpte ut. Samtidigt så är jag lite osäker på hur attraktiv Marcus Rashford verkligen är för andra klubbar och hur stor risk det verkligen hade varit att låta det gå ett år till. Som statement är det väl viktigt i dagens läge, antar jag.

Elias Hallström: Helt rätt. Summor och bonusar lägger jag åt sidan sålänge. Just nu känns det bara skönt att man förlänger och att det dessutom är med en spelare som är ’Manc born and bred’ är så jäkla viktigt, dels för dess faktum men också för att visa klubbens ambitioner.

Gustav Brinck-Larsen: Mycket bra, och rätt tid att göra det. Han hade option på sitt gamla kontrakt så i praktiken var det två år kvar, men för att klubben inte skulle sätta sig i en värdelös förhandlingssituation nästa år var det helt rätt att göra det nu.

Mikael Österdahl: Bra att vi för en gångs skull är ute i god tid när vi förlänger med en av våra bättre spelare.

Adam Fröberg: Skönt! Var aldrig särskilt orolig, men viktigt att knyta till sig den här typen av spelare på längre kontrakt.

Det skrevs på 4+1 år, vilket ju är ett år kortare än till exempel Martial. Är det en rimlig längd?

Marcus Beijar: Jag tycker väl kanske att fyra-fem år överlag är rimliga kontraktstider för unga spelare, ett år hit eller dit och optionsår gör inte så mycket för mej.

Elias Hallström: Borde ju varit samma längd som exempelvis då Martials. Men ändock ett långtidskontrakt och det är i nuläget vad som känns viktigt.

Gustav Brinck-Larsen: Lite förvånande är det att det inte är 5+1, som med Martial men också James och Wan-Bissaka. Ser inte att klubben skulle vilja ge ett kortare kontrakt, så jag antar att det kommer från Rashford.

Mikael Österdahl: Jag tycker att det är konstigt. Tänker att både klubb och spelare skulle tjäna på att skriva ett längre avtal.

Adam Fröberg: Hade trott att det skulle landa på ytterligare ett år, men jag tror inte att man borde läsa in allt för mycket i det. Det viktiga är att det är ett längre kontakt.

Om vi skall tro rapporterna fyrdubblar han sin lön ungefär. Vad tänker du om det?

Marcus Beijar: United har ju själva satt sig i en situation där man trissat upp löner i och med Alexis Sanchez-affären. Nu står man sitt kast då man förlänger avtal med spelare i truppen. Jag ger dock hellre pengarna åt Rashford som egen produkt än åt Sanchez.

Elias Hallström: Rimligt att han höjer sin lön, men fyrfubbelt, nja. Han är ju bara 21 år gammal trots allt, så vi får bara hoppas att det inte stiger honom över huvudet. Med den lönen måste dock prestationerna och målen komma mer kontinuerligt. Blir ett helt annat ansvar på vår nummer tio nu.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Det finns ju ingen rimlighet i dagens fotbollspengar, men just därför kan jag inte se det som orimligt heller. Rashford skall förhoppningsvis vara ordinarie och börja göra många mål regelbundet nu, då får man mycket pengar.

Mikael Österdahl: Så länge vi inte har offentliga löner tycker jag att det är ointressant att diskutera annat än uppenbara extremfall (hej, Alexis Sánchez). Men om det stämmer att han nu har mål- och assistbonus så är det oerhört korkat.

Adam Fröberg: Att ett prestationsbaserat kontrakt är rätt väg att gå för den här typen av spelare. Presterar han bra, och laget gör detsamma, så får han betalt därefter.

Kommer Rashford vara vår försteanfallare under säsongen som kommer?

Marcus Beijar: Det skulle väl förvåna om han inte är det. Han var det uttryckligen sedan Solskjaer kom och jag vet inte riktigt vad som skulle ändra på det. Romelu Lukaku är inte Solskjaers typ av anfallare på samma sätt.

Elias Hallström: Jag tror det. Enligt ryktena lär Lukaku lämna och det snackas ju inte jättemycket om något nytt in. Lär dock behöva konkurrens i någon form. Mason Greenwood finns där bakom och sedan behöver man nog värva in ett alternativ till.

Gustav Brinck-Larsen: Sett till hur Solskjaer använt honom hittills: Ja. Det känns som att norrmannen tror mycket på Rashford, och han har ju egenskaperna att lyckas där fram. Frågan är bara om han gör det…

Mikael Österdahl: Om inget väldigt oväntat sker på transfermarknaden kommer han åtminstone vara det tänkta förstavalet. Sen beror det förstås på hur han och andra presterar.

Adam Fröberg: Det är jag tämligen övertygad om. Skulle bli väldigt förvånad om så inte blir fallet.

Vilken är egentligen Rashfords bästa position; längst fram, på en kant eller någon annanstans?

Marcus Beijar: Han är ju fruktansvärt underskattad på vänsterkanten, egentligen. Jag ser honom mer som en kantspelare än en renodlad anfallare. Visst, han kan gå rakt på mål och han har speeden för att utmana centralt, men något i mig gör att jag inte ser honom som en spelare längst fram.

Elias Hallström: Längst fram, centralt. Bevisade det när Ole Gunnar Solskjaer kom in. Blir mest naturligt för honom att spela där då han är rak i sitt spel och ofta hotar i djupled. På kanten däremot tenderar han att köra fast.

Gustav Brinck-Larsen: För mig är det ganska givet att han skall vara central forward. Han behöver utveckla sin målinstinkt ytterligare, men i grunden och botten är hans skott, snabbhet och rörelsemönster det av en anfallares.

Mikael Österdahl: Positionen i sig är mindre intressant. Det viktiga är att han i sin roll får utnyttja sin snabbhet, dels för att löpa in bakom backlinjen och dels för att med boll ta sig förbi motståndare.

Adam Fröberg: Hans framtid ligger nog som anfallare, men han är fullt duglig som ytter också. I vissa typer av matcher är det förmodligen den bästa positionen för honom till och med.

Vad är din generella åsikt om Marcus Rashford som fotbollsspelare?

Marcus Beijar: Att han är en bra fotbollsspelare, inte en superstjärna men inte heller dålig. Han är en egen produkt som visat att man kan gå hela vägen även om man för den skull inte är det stora namnet i de övre junioråren. Han kommer att ha en framtid i United, men det skulle förvåna mig storligen om vi minns honom som en av de stora när vi tittar tillbaka på hans karriär om 15 år.

Elias Hallström: En spelare med oerhörd talang kombinerat med fysiska egenskaper. Har så mycket i sin verktygslåda men behöver få utlopp för det oftare. Måste bli mer klinisk och utveckla beslutsfattandet något avsevärt.

Gustav Brinck-Larsen: En supertalang som behöver få nästa utväxling nu. Det finns egentligen ingen gräns för hur bra han kan bli.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Att vi ofta glömmer bort att han fortfarande är väldigt ung, fortfarande långt ifrån färdigutbildad. Visst ligger han efter ett extremfall som Kylian Mbappé men med 45 mål vid 21 års ålder står sig Rashford faktiskt väldigt bra jämfört med de allra flesta elitanfallare. Samtidigt börjar det ju vara dags att ta nästa steg nu.

Adam Fröberg: Att han har en enorm högstanivå men når lite väl sällan upp till den. Är fortfarande ung och med en förbättrad beslutsfattning och en aning mer kyla i avsluten kan han bli en alldeles lysande anfallare av internationell klass.