Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Mason Greenwood är redo

Försäsongen har rullat igång. Manchester United har städat av den australiska storklubben Perth Glory och kvartersklubben Leeds United från Yorkshire med totalt 6-0. Fyra av målen signeras akademiprodukter, med resterande på en hörna från en akademiprodukt och en straff vunnen av en akademiprodukt.

Med försäsongen två matcher gammal har det blivit hög tid för en massa tvärsäkra slutsatser. Det gör vi förstås i den säsongsdebuterande veckokolumnen Mike Phelan’s Shorts.

Mason Greenwood är redo

”[Mason Greenwood] har en chans att starta mot Chelsea,” kommenterade Ole Gunnar Solskjaer efter gårdagens seger. ”Jag skulle inte säga att det inte är möjligt. Jag skulle säga att det är en stor möjlighet om han fortsätter så här.”

Ett mål i en träningsmatch mot Leeds ger oss isolerat ingen anledning att sväva iväg. Insatsen mot Perth kan viftas bort med att det bara var Perth. Att Mason Greenwood var bäst på planen mot Cardiff i våras kan bortförklaras med att lagkamraterna var dåliga. Ett mål per match i ungdomslagen under två säsonger är trots allt bara mål i ungdomsfotboll.

Men vi kan inte blunda för allt. Öppnar vi ögonen är det vi ser en spelare som är redo för att spela a-lagsfotboll i Manchester United. Inte någon gång i framtiden, utan nu. Och då inte en kvart varannan månad utan mycket och regelbundet.

Startelvan mot Chelsea? Förmodligen inte. Men fortsätter han på den inslagna vägen ska han åtminstone sitta på bänken. Gör han inte det kommer det bli väldigt svårt att ta Solskjaers ord om att ge de unga chansen på allvar.

Angel Gomes fina fötter

I Mason Greenwoods skugga tycker jag att Angel Gomes har imponerat i de båda träningsmatcherna. Det är en fröjd att se Gomes lira boll och sett till grundteknik har Gomes få övermän.

Embed from Getty Images

Vägen framåt för Gomes är dock inte lika självklar som hans teknik. Det naturliga är att unga spelare skyfflas ut på kanten när de ges chansen. Tyvärr är det en väldigt onaturlig position för Gomes. Han behöver spela centralt, han behöver ha mycket boll för att prestera.

Det är inte så att klockan klämtar för Gomes men han behöver ändå börja lira seniorfotboll nu. Har Ole Gunnar Solskjaer möjlighet och mod att bereda plats för Gomes? Om nej, finns det någon klubb därute som kan förädla Gomes talang? Det är inte självklart.

Garner och Chong

James Garner har hittills fått nöja sig med ett par korta inhopp. Jag hoppas verkligen att han får en match från start under turnén. Hans mål mot Perth kommer alldeles säkert vara försäsongens höjdpunkt. Så värst mycket tävlingsfotboll lär han nog inte få göra i United den här säsongen. Jag kommer alldeles säkert klaga på det när Nemanja Matic gör ännu en trött insats. Men i det långa loppet gör nog United klokt i att skynda långsamt med Garner.

Embed from Getty Images

Tahith Chong vann straffen mot Leeds och var i den matchen genomgående bättre än mot Perth. Min bestämda känsla är ändå att Chong av ungdomarna på turnén är längst ifrån att vara redo (märkligt, då han för ett år sen kändes mest redo). Förmodligen vore det klokt i att låta honom gå på lån.

Vad är tanken med Tuanzebe?

Axel Tuanzebe blev kvar på bänken mot Leeds. Mycket märkligt, tycker jag. Om tanken är att han ska slåss om en plats i truppen måste han få visa upp sig under försäsongen. Många matcher kvar förstås, men vi vet att de mer erfarna spelarna brukar få allt större utrymme när nivån på motståndet skruvas upp.

Lukakus stundande Italienflykt

En som inte har visat upp sig alls under försäsongen är Romelu Lukaku. Det spär förstås på ryktena om en flytt till Italien. Nu tror jag inte att Solskjaer ljuger om Lukakus fysiska status men att managern inte är desperat att behålla den belgiska anfallaren är uppenbart. Jag blir förvånad om inte Lukaku lämnar. Jag blir kanske inte glad om han faktiskt gör det men definitivt inte ledsen.

Minst ett år till i Manchester

Paul Pogba blir däremot, av allt att döma, kvar i Manchester United. När Paul Pogba presterar är han lagets överlägset bästa spelare. När han inte presterar är han snarare en belastning för laget. Att få Pogba att prestera trots att han egentligen vill vara någon annanstans blir en enorm utmaning för Solskjaer. Utfallet avgör förmodligen om det blir en bra eller dålig säsong för United. Oavsett kan jag inte föreställa mig att vi värvar så att vi blir ett bättre lag om Pogba säljs.

Embed from Getty Images

Hög press men dåligt försvarsspel

Positivt under försäsongen: Den höga och intensiva pressen samt de snabba kontringarna efter bollvinst.

Negativt under försäsongen: Försvarsspelet i allmänhet när den första pressen misslyckas.

Det är lätt att skylla på backlinjen här. Jag är dock inte så säker på att en Harry Maguire löser problemet. Snarare känner jag mer och mer att det största defensiva problemet är det defensiva mittfältet.

Nyförvärven imponerar

Vi kan givetvis inte behandla försäsong utan att snacka nyförvärv. Daniel James är snabb. Han arbetar hårt. Slutprodukten lämnar fortfarande mycket att önska. Jag tror att vi kommer att gilla James, men vi måste vara beredda att ge honom tid.

Embed from Getty Images

Aaron Wan-Bissaka går givetvis in som förstaval på högerbacken från dag ett. Så var det tänkt när han värvades och inget under försäsongen har ändrat på det. Att Wan-Bissaka inte alls är så dålig offensivt som det har påståtts illustreras av hans förarbete till Greenwoods mål. I United kommer han, till skillnad från i Palace, spendera mer tid på offensiv planhalva än defensiv.