Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Kristiansund – Manchester United 0-1

Embed from Getty Images

Manchester United fortsätter att vinna på försäsongen och under tisdagen var det dags att åka till Oslo för ett möte med Kristiansund. United vann med 1-0 efter ett sent straffmål från Juan Mata, som även fixade fram straffsparken. Det borde ha blivit en större vinst, men oskärpa och bra målvaktsspel i det norska laget gjorde att siffrorna hölls nere. 

Första halvlek

På Ullevaal stadion i Oslo startade Manchester United matchen allra bäst och höll också i den taktpinnen under egentligen hela matchen. Phil Jones kom till flera farligheter, utan att riktigt kunna trycka dit bollen och skapa de största farligheterna. Mest jubel drogs ner när Jones stod för cykelspark, som dessvärre blev misslyckad.

McDermott i Kristiansunds målbur storspelade under hela halvleken och tillät varken Rashford eller Lingard att näta, trots upprepande målchanser.

Scott McTominay hade halvlekens farligaste läge när han sköt efter en passning från Daniel James i slutet av halvleken.

Behållningen i första halvlek var att se Rashford på spelhumör, ständigt jagandes efter bollen och skapade lägen efter fina tekniska nummer.

Andra halvlek

Kristiansund bytte ut målvakten McDermott till den andra halvleken och ersatte honom med Mbaye. Det ändrade dock inte Uniteds oförmåga att göra mål. Manchester Uniteds startelva fick även chansen den första kvarten av den andra halvleken. Mbye stod i vägen för både Rashford och James att göra mål.

När timmen var slagen stod Solskjaer för hela elva byten. Det blev en segare inledning av den ”nya” matchen där oskärpan i den sista tredjedelen förstärktes. Framförallt Fred slarvade iväg många passningar och stod överlag för en svag insats.

Det fortsatte att vara farligt på fasta situationer. Nu hade Tuanzebe tagit över Jones roll inne i straffområdet men även han hade svårt att skapa de riktigt farliga chanserna efter hörnorna.

Tahith Chong var en av alla inhoppare. Han fick under ett läge i den andra halvleken bollen till vänster i straffområdet och avlossade ett skott mot första stolpen som Mbye stod i vägen för.

Det var inte förrän efter att Kristiansund gjort sitt tredje målvaktsbyte som Uniteds massiva spelövertag fick utdelning. I den första av två tilläggsminuter slog Pogba en djupledsboll mot Juan Mata som efter bollmottagningen blev nedriven av Veikla och därmed pekades det på straffpunkten.

Juan Mata fick även äran att slå straffen och gjorde det säkert genom att placera in bollen till höger om målvakten.

Embed from Getty Images

Det borde ha blivit fler mål

Som väntat ägde Manchester United mycket boll mot Kristiansund, som ligger i mitten av norska Tippeligan. Med 73% bollinnehav och 23 skapade chanser borde det inte ha dröjt till den 92:a minuten för att avgöra tillställningen. Även om Kristiansunds tre(!) målvakter under matchen gjorde starka ingripanden var det inte tillräckligt bra skott och det var ofta en slarvig avgörande passning från Uniteds spelare.

Av någon märklig anledning gick de flesta hörnorna mot Jones huvud, som i sin tur nästintill uteslutande fick en svag träff eller tajmade bollen fel.

Nej, vi ska inte vara för hårda mot Uniteds spel i afton. Det var en okej insats som i alla fall ger mig en större tilltro inför säsongen.

Greenwood framför James?

Ja, det skulle jag för tillfället välja. Greenwood är betydligt längre fram i utvecklingen än vad Daniel James är just nu. Daniel James lider lite av den ”unga ytter-sjukan”. Snabb som attan, men sprider inläggen över halva planen. Mason Greenwood står dels för en högre höjd i spelet, samt högre lägstanivåer. Två goda anledningar till att låta Greenwood gå före, även på en högerposition.

Embed from Getty Images

Försäsongsfotboll

Visst är det någonting att köpa i det här läget, men jag inte låta bli att bli lite frustrerad över hur sådana här matcher utspelar sig. Det är jättefint att se Solskjaer sitta med sin ena son på bänkplatsen bredvid, och det är fint att se junior Solskjaer hoppa in och stå för fem minuter bra fotboll. Sen väcker det ett litet löjets skimmer över tillställningen när Kristiansund står för sitt andra målvaktsbyte under matchen, enbart för att verkligen hela truppen ska få möta Manchester United. Inser själv att det jag skriver låter töntigt och en smula högfärdigt.

Embed from Getty Images

Startelvan?

Hur långt ifrån är vi att sätta startelvan? Det är såklart uppenbart att De Gea ska stå i premiären med Wan-Bissaka, Lindelöf och Shaw garanterat framför sig. Idag fick Jones chansen bredvid Lindelöf och nu när vi fick reda på att Bailly kommer att saknas 4 till 5 månader flyttas också Jones upp ett hack i rangordningen. Det var Tuanzebe och Rojo som ersatte Jones och Lindelöf efterr 60 minuter, men jag kan fortfarande inte fullt ut se vem det är som kommer starta bredvid ”Vigge” i premiären.

På mittfältet borde rimligtvis Fred ha spelat sig längre ifrån en startelva, men McTominay stärkte sina aktier. Pogba kom in efter en timme och är såklart självskriven om han nu blir kvar i klubben.

Experimentet med Martial i anfallet och Rashford till vänster borde ganska snart upphöra då bägge spelarna är bättre i den andre spelarens position. Daniel James har fått mycket förtroende från Solskjaer, men som jag var inne på i en tidigare punkt ser ni mina åsikter i frågan.

Nej, jag hoppas att genrepet mot AC Milan på lördag visar vilken startelva Solskjaer ska spela mot Chelsea, kan inte se fördelen med att inte göra det draget. Därför önskar jag mig bästa möjliga elva med så få försäsongsbyten som möjligt.