Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Konsten att fokusera efter premiärfesten

Säsongen är en vecka gammal och i Manchester United-världen är allt just nu frid och fröjd. Unitedsinnet är dock bräckligt och för att premiäroptimismen ska leva vidare krävs att United i omgång 2 åker till Wolverhampton och visar var skåpet ska stå även mot Wolves.

Förmågan att ladda om och lagets självförtroende är ett par av diskussionspunkterna i veckans Mike Phelan’s Shorts. Dessutom snackar vi lagkapten Harry Maguire, tredjevalet Axel Tuanzebe och diverse annat.

Konsten att fokusera efter premiärfesten

Vi kunde inte ha hoppats på en bättre premiär än vi fick. Storseger och det dessutom mot ett lag som förväntas vara en av våra direkta konkurrenter i tabellen. Samtidigt är en premiärseger, precis som alla andra segrar i ligan, bara värd tre poäng och vågen av optimism kommer snabbt att ebba ut om vi inte gör jobbet mot Wolves.

De båda förlusterna mot Wolves var det som i våras la grunden för den tvärusla säsongsavslutningen. Med de båda matcherna fortfarande färskt i minnet borde det vara omöjligt för lag och ledning att ta lätt på uppgiften. Misslyckas vi igen mot Wolves raderas så mycket av det positiva från premiären.

Vinklar vi istället positivt så skulle en seger på måndag visa att laget verkligen har gått framåt sedan i våras. Det skulle ge oss en väldigt bra grund att bygga på genom hela hösten. På många sätt känns det som att vi har allt att vinna men också allt att förlora på måndag. Matchen kan inte komma snart nog!

En nästan given startelva

Om jag ska gissa nu som kommer Ole Gunnar Solskjaer på måndag matcha samma startelva som han gjorde mot Chelsea. Laget ser på det flesta positionerna ut att vara givet. Det är inte entydigt positivt, då det indikerar att bredden är tveksam. Jag tycker ändå att det är mer positivt än negativt, för det ger oss i så fall en grund att bygga på. Dessutom borde det vara enklare för ersättarna att komma in i ett samspelt lag.

Som jag ser det har vi tydliga förstaval på nio positioner av elva. Inte helt klockrent, för långt ifrån alla av de nio är så bra som en given spelare i Manchester United ska vara. Men det är där vi är och sommaren har ändå gett oss anledning till försiktig optimism.

Kvarstår att bestämma en högerytter och en nummer 10. Andreas Pereira började som nummer 10 mot Chelsea men jag lutar ändå åt att Jesse Lingard är ledande kandidat för den positionen, inte bara för att det blev bättre när Lingard och Pereira skiftade position. Lingard centralt skulle också bädda för Daniel James eller Mason Greenwood till höger, vilket skulle ge laget en offensivare balans.

Hur luckrar vi upp ett sittande försvar?

Ett frågetecken som kvarstår efter premiären är hur United klarar sig mot ett sittande försvar. Om Ole Gunnar Solskjaer fick bestämma motståndarlagets taktik skulle den nog inte vara långt ifrån hur Chelsea spelade i söndags.

Samtidigt är det märkligt att Uniteds förmåga att spela mot lågt sittande försvar på många håll har dominerat agendan efter premiären. Inte Uniteds fel att Chelsea inte parkerade bussen.

En teori är att Paul Pogba naturligt får en offensivare roll mot ett sittande försvar och att han då på många sätt tar över de arbetsuppgifter som tian vanligen har. Allra helst om det är Jesse Lingard som spelar i den positionen skulle det funka, då Lingard med sitt presspel kan ta över en del av Pogbas defensiva ansvar.

Vi lär åtminstone delvis bli varse redan på måndag.

Vad händer i motgång?

En annan fråga som kvarstår är hur laget reagerar i motgång. För det här är ett Manchester United som har haft ett väldigt bräckligt psyke de senaste åren, inte minst som den förra managerna envisades med att berätta för spelarna hur dåliga de egentligen är.

Kollapsen i våras var smärtsam. Å andra sidan visade vi åtminstone mot Paris Saint-Germain att det här är ett lag som resa sig i svåra lägen.

Förhoppningsvis kan den här frågan stå obesvarad några veckor till.

Är Axel Tuanzebe tredje mittback?

I skuggan av en underbar seger och briljanta omställningar gladdes jag i söndags åt att Axel Tuanzebe var ensam mittback på avbytarbänken. Det indikerar att Tuanzebe just nu är förstareserv på mittbackspositionen. Jag hoppas att det verkligen är så.

Embed from Getty Images

Vi får se hur det ser ut på bänken framöver och framför allt den dag då Harry Maguire eller Victor Lindelöf inte kommer till spel.

Det blir intressant att se hur Phil Jones och Chris Smalling reagerar om det verkligen är så att Tuanzebe är tredjeval. För oavsett vad vi tycker om Jones och Smalling – och jag tycker att de generellt är överdrivet kritiserade – borde de ha högre tankar om sig själva än att de ska slåss om att vara andrareserv.

Kapten Harry Maguire

I kategorin förhastade slutsatser tänker jag slå fast att Harry Maguire är nästa lagkapten för Manchester United (det vill säga när Ashley Young lägger skorna på hyllan nästa sommar). Maguire gjorde i stort sett en felfri Uniteddebut och han framstår som en riktig ledarfigur, både på och utanför planen, på ett sätt som kanske ingen annan i laget gör.

Nu ska han bara vara felfri resten av säsongen så är saken biff.