Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan är far till alla barnen

Jag vill egentligen inte skriva om Ole mer än nödvändigt, så låt oss börja i en annan ände.

Phil Spector är ett namn som inte längre nämns i onödan. Han sitter sedan tio år tillbaka inspärrad bakom lås och bom, dömd för mord på aktrisen Lana Clarkson. Men en gång i tiden revolutionerade han musikhistorien genom sitt Wall of Sound, en slags ljudvägg av instrumentella arrangemang och tekniska påslag som fick varje låt att lyfta tiofalt. Ljudet var så starkt och så bärande att även en dålig musiker kunde spela in bra musik. Du kunde, för att använda en fotbollsreferens, sätta in en helt oprövad Kiko Macheda mot Aston Villa och förlita dig på att matchen skulle sluta 3-2 och inte 2-2. Det fanns liksom redan färdiga komponenter (Giggs och sånt) som gjorde det svåra lätt; fotbollstaktik till lego hellre än till raketforskning.

Hursomhelst. Signaturmelodin till Spectors Wall of Sound blev ”You’ve Lost That Lovin’ Feelin’” med The Righteous Brothers, vilket får mig osökt att tänka på Mike Phelan. Såhär går en ramsa:

We’ve got that Mickey Phelan

Oh oh that Mickey Phelan

We’ve got that Mickey Phelan

And he’s bald, bald, bald

Who-oh, who-oh, woh.

Embed from Getty Images

Hur länge har han varit i United egentligen, denne aldrig särskilt hårfagre man? Jag vill få det till snart 24 år; som spelare, som reservlagstränare, som first team coach (vad nu det blir på svenska) samt inte minst som assisterande tränare till Sir Alex och Ole.

Vi har ett stående inslag här på Muss som heter Mike Phelan’s Shorts. Min gissning är att vid ett eventuellt tränarbyte (för det tycks ju som att många av er önskar sig det) så har vi nog sett Phelan’s kortbyxor för sista gången. Det är möjligt att han finner sig i en annan roll i kostym längre upp på läktaren, men vi ska inte förringa den instrumentella del han utgör på bänken och på träningsanläggningen.

Embed from Getty Images

Mike Phelan är alltså gammelsmurfen till höger.

Sir Alex skriver i sina memoarer att hans enda rekommendation till David Moyes var att behålla Mike Phelan som assisterande tränare. Moyes lyssnade inte utan tog med sig hela tränarstaben från Everton istället. Någonstans där började väl allting gå snett. Louis Van Gaal fick Ryan Giggs vid sin sida, men de skulle alltid bli ett omaka par. José Mourinho hade sin vän och trotjänare i Rui Faria, men när Faria valde att bryta äktenskapet efter säsongen 2017-18 så valde Mourinho att köra på själv – och se så det gick.

Mauricio Pochettinos assisterande tränare heter Jesus Perez, men det ger mig inga Messias-vibbar. Det ska dock sägas att Pochettino länge var min favorit till att bli nästa Unitedtränare. Men det var innan nästa tränare blev nästa och nästa blev nästa. Vi snackar 2014 och 2016, kanske till och med 2013 och 2018. Det har funnits lägen förut. Och om vi hela tiden ska ligga två steg efter våra instinkter så kommer vi aldrig framåt. Det var aldrig min avsikt att försvara Ole (jag röstade så att säga aldrig på honom), men nu när pendeln svängt så vill jag gärna stå vid hans sida, som Mike Phelan gör.

Jag går mest på känslor. Jag är ingen sportjournalist, ännu mindre en fotbollsexpert. Ibland bor jag under en sten. Men om du vill säga till mig att Mike & Oles renoveringsarbete inte förtjänar mer än ett år, då bor du i ett luftslott.

***

Modekoll 1: José Mourinho (2019)

Embed from Getty Images

Tycker han klär sig i lila, José. Lätt barbafin i heltäckande vadderad jacka. Silvergrått hår och melankoliska påsar under ögonen. Ser ut som en sytant. +++

***

Modekoll 2: Fredrik Ljungberg (2001)

Embed from Getty Images

Det fanns ju en tid då Arsenal kunde ligga i framkant både sportsligt och modemässigt på samma gång. Fredrik Ljungberg förkroppsligade det. Här med ett finger i luften på Maine Road, med Dunne och Bowey(?) i backlinjen. Låga sockar och färgenligt knäskydd på högerbenet. Har han Schlatter? Extra plus för tröjan, lite skeptisk till de svarta ränderna men retrovänlig sponsor (Dreamcast), nästan i paritet med Fiorentinas klassiska Nintendo-tröja. ++++

***

Modekoll 3: Mike Phelan (1990)

Embed from Getty Images

Tidstypisk vaktmästarmustach och dåligt hårfäste. Klassisk tröja med tre vita ränder nerför axlarna och SHARP för bröstet. Gör mig lycklig, lycklig. +++++