Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Harry Gregg är död

Manchester United har sorg. Tidigt under måndagsmorgonen meddelades att målvaktslegendaren Harry Gregg avled igår, 87 år gammal.

Att påstå att Harry Gregg är en legendar räcker knappt till, både på och utanför planen är han en av de mest betydelsefulla spelarna Manchester United haft.

Gregg föddes i Magherafelt, Nordirland, den 27 oktober 1932. I sin ungdom representerade han Windsor Park Swifts och Coleraine innan han 18 år gammal flyttade över till England och Doncaster Rovers. Efter ett par säsonger tog han över som förstemålvakt där, och i december 1957 köptes han för 23.500 pund till Sir Matt Busbys lagbygge, en summa som på den tiden var den högsta som någonsin betalats för en målvakt.

Två månader efter hans ankomst till United, den 6 februari 1958, kraschade det plan som skulle ta Manchester United hem från München, och Harry Gregg räddade ett flertal människor ur planet, något som gav honom smeknamnet The Hero of Munich. Bland de han drog ur planet hittar vi Sir Bobby Charlton, Dennis Viollet, Sir Matt Busby, den gravida diplomathustrun Vera Lukic och dennes tvååriga dotter.

Gregg kunde spela vidare under säsongen, och mindre än ett halvår efter olyckan ledde han Nordirland till kvartsfinal i VM 1958, där han utsågs till turneringens bästa målvakt. Sammanlagt gjorde han 25 landskamper för Nordirland.

Embed from Getty Images

Tekniskt sett vann Harry Gregg aldrig någon titel med Manchester United. Vid FA-cupsegern 1963 missade han finalen på grund av skada och enbart spelare som medverkade i finalen fick medaljer. Säsongen 1964/65 vann United ligan, men en skada höll Gregg borta från spel och han såldes vidare till Stoke under säsongen 1966/67 när United återigen vann ligan. Detta till trots räknas han bland Uniteds bästa målvakter någonsin.

Efter sin spelarkarriär gick han vidare till tränaryrket, och han basade över Shrewsbury, Swansea, Crewe och Carlisle mellan 1968 och 1987 innan han lämnade tränaryrket. Han var också målvaktstränare i United under en period under Dave Sexton.

1995 fick Gregg ta emot en Member of the Order of the British Empire (MBE), och för bara några månader sedan blev han Officer of the British Order (OBE) för sina insatser för fotbollen.

Med Harry Greggs död är det nu endast Sir Bobby Charlton som är kvar i livet av spelarna från Münchenholyckan.

På grund av att dödsfallet blev offentligt tidigt under morgonen har det inte kommit någon reaktion från United än, vi återkommer därför med det i vårt nyhetssvep.

Vila i frid, Harry.

Harry Gregg

Harry Gregg

Född: 1932-10-27, i Magherafelt, County Londonderry, Nordirland
Död: 2020-02-16, i Coleraine, County Londonderry, Nordirland
Till United: 1957-12, från Doncaster Rovers, 23 500 pund
Lämnade United: 1966-12, för Stoke City
Matcher/mål: 247/0
Landslag: 25 landskamper för Nordirland
Titlar med United:
Titlar med andra klubbar:

Karriär

KlubbTidMatcherMål
Doncaster Rovers1952-1957940
Manchester United 1957-1966 2100
Stoke City1966-196720
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.