Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Bournemouth 5-2

Embed from Getty Images

Manchester United gjorde jobbet hemma mot Bournemouth och gick upp på en om möjligt tillfällig fjärdeplats i ligan på lördagseftermiddagen. United vann till slut med 5-2 i en rätt märklig tillställning där man bjöd in gästerna två gånger om bara för att trycka på gasen igen. Ole Gunnar Solskjaer har bevisligen hittat sin anfallstrio och kan man hålla formen offensivt kan den här säsongen få en riktigt trevlig avslutning, trots allt.

Kaptenens exempel

Det började inget vidare, det ska gudarna veta. Kvarten var spelad när Harry Maguire inte föregick med något som helst exempel. Junior Stanislas tilläts tunnla kaptenen på ett pinsamt enkelt sätt. Att sedan David de Gea hade den dåliga smaken att släppa första stolpen gjorde inte det hela särdeles mycket bättre. Maguire har med jämna mellanrum fått kritik för att vara klumpig i boxen och luckan han släpper mellan benen idag är mer bensin på belackarnas eld. En lagkapten och mittbacksklippa ska inte bjuda på det målet i den här typen av match. Lägger vi då dessutom till att Maguire stod fel när första inlägget kom och inte kom åt bollen när den väl damp ner gör det hela situationen riktigt klandervärd.

Maguire öppnade andra halvlek lika uselt. Med Bailly jämte sig stod han för en riktigt märklig passning som gästerna inte var sen att kontra på. En hands på Bailly gav straff och 3-2 redan efter 49 minuter.

Engelsk media har varit snabb med att kritisera Victor Lindelöf för billiga försvarsmissar den här säsongen medan Maguire kommit betydligt lindrigare undan när han väl gått bort sig. Inte ens engelsk media kan försvara Maguire idag.

Embed from Getty Images

Trions vändning

Marcus Rahsford, Anthony Martial och Mason Greenwood. Tre musketörer. Tre unga män som ska bära Manchester United upp på fjärdeplatsen i tabellen den här säsongen. Rashford och Martial har varit Ole Gunnar Solskjaers val till vänster och i mitten, Greenwood har efter uppehållet växt in som det givna alternativet till höger. 18-åringen är för bra för att ”skynda långsamt” in i United, något han visade igen mot Bournemouth. På patenterat Greenwood-vis klippte han till i boxen fram till 1-0. Rashford, han som kanske trots allt borde vara lagkapten, fick förtroendet från elva meter efter en handssituation. Straffskyttet, som varit Uniteds akilleshäl stundom, verkar plötsligt ligga i trygga händer. Såväl Bruno Fernandes och Rashford visar kyla från straffpunkten, något vi kan behöva senare i sommar.

Martial klev sedan in och stängde första halvlek med ett skott som osade kvalitet. Fransmannen fick måhända för mycket tid i boxen men avslutet kan ingen ta ifrån honom. Ett perfekt skott med högern letade sig upp i krysset, ribba in, och med facit på hand avgjordes matchen där och då. I Rashford, Martial och Greenwood har Solskjaer hittat receptet för offensiv framgång för resten av sommaren och troligen också för framtiden. Uppbackade av Paul Pogba och Bruno Fernandes är det inget snack om det är de här tre spelarna som ska leda United framåt.

Embed from Getty Images

En känsla av träningsmatch

Första halvlek osade kanske inte direkt av kvalitet kombinerat med högt tempo, men den gav väl ändå en viss känsla av att det var två lag som slogs om dels en Champions League-plats och dels överlevnad i ligan. I andra halvlek kändes det som vi var i början av juli, men inte mitt uppe i slutspurten av Premier League. Istället kändes det som om vi spelade träningsmatch på valfri arena någonstans i USA.  Tempot var lågt, misstagen var försäsongsbilliga (Matics lyra till Bailly på handsen var sinnessjuk), lagen gav bort billiga frisparkar till varandra och en skäggprydd Mike Dean fick dela ut straff, frisparkar och ta den roll han så gärna vill ta. Lägger vi då till det faktum att lagen gör 10 byten under andra halvlek så har vi egentligen alla kryddor som behövs för att klassa det här som en träningsmatch.

Nu ska det förstås sägas att det krävs en inställning och en professionalitet för att spela av en match som den här också. Den visade United trots allt upp idag. Fem mål framåt skojar man inte bort även om motståndet inte var av Premier League-kvalitet.

Embed from Getty Images

Att VARa eller inte VARa

Känslan så här ett antal matcher in i omstarten är att användandet av VAR varit mer restriktivt, det vill säga att domarna inte använt sig av tekniken för att ta hjälp vid tighta situationer. Exakt vad VAR gjorde och inte gjorde på Old Trafford denna lördag är rätt svårt att sia i. Eric Bailly bestraffades för en hands som nog inte får anses vara jättetydlig, vare sig om det hela skedde i boxen eller om det handlade om en axel. Nemanja Matic hade måhända en fot i offsideposition när Fernandes drog in 5-2 på frispark. Exakt vad det spelade för roll (om han störde målvakten eller något annat) förblev dock oklart. Dean fick order om att godkänna målet efter granskning, men trots detta valde man att veva situationen i repris långt efter med Matics häl markerad i misstänkt offside. Med tanke på vilken kritik VAR fått denna säsong behöver vi verkligen inte den här typen av oklarheter och yrsel kring potentiellt matchavgörande situationer.

Embed from Getty Images