Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Våra åsikter om Nemanja Matics förlängda kontrakt

Embed from Getty Images

I morse gick Manchester United ut med att Nemanja Matic har förlängt sitt kontrakt med klubben. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar kring det.

Nemanja Matic har skrivit på ett nytt kontrakt med Manchester United, och blir klubben trogen till 2023. Dina spontana tankar om det?

Emil Bäck: Skulle man sagt detta i höstas skulle jag direkt blivit besviken med tanke på hans form där och då. Men som han presterat sista tiden skulle jag nog säga att det är en bra förlängning och att han kan hålla ungefär fram till dess med variation på nuvarande trupp och kanske ett nytt tillskott på det defensiva mittfältet. Förutsagt att han håller samma nivå som nu.

Marcus Beijar: Att det sett till hur säsongen utvecklat sig är ett klokt beslut, trots allt. Han hörde till spelarna jag ville skeppa iväg förra hösten, men sett till hur han presterat både före och efter coronauppehållet känns det givet att förlänga.

Elias Hallström: Välkomnar det, baserat på vad han har visat under våren och efter uppehållet. Formen kommer ju givetvis inte hålla i sig jättelänge, men duger helt klart till dess att ett nytt namn kommer in.

Mikael Österdahl: Att det illustrerar den osannolika förvandlingen han har stått för. Egentligen hela kalenderåret 2019 var han usel. Men efter comebacken har han regelbundet varit en av de absolut bästa spelarna i laget. En oväntad och mycket välkommen utveckling.

Adam Fröberg: Även om de senare åren varit sisådär, så har prestationerna från januari och framåt gjort detta kontrakt välförtjänt.

Gustav Brinck-Larsen: Spontana tanken är att det är helt rätt, med tanke på hans uppryckning i spelet senaste tiden. Kanske kunde man nöjt sig med ytterligare ett år, alltså till 2022, men har inget emot att det blev så här.

Victor Laag: Att jag faktiskt inte vet. Det är lätt att glömma bort att Matic faktiskt var ett stort problem under hösten. Är det här en tillfällig formtopp eller är det den riktige Matic vi nu ser?

Han fyller 32 den förste augusti, och får alltså ett treårskontrakt vilket gör att han är 34 när det går ut. Hur rimligt är det?

Emil Bäck: Kanske lite väl långt i min smak, 1-2 års kontrakt är något jag föredrar i dessa åldrar.

Marcus Beijar: Jag tycker att det är helt rimligt. Jag kan tycka att Uniteds idé om att inte skriva ”längre kontrakt” med spelare över 30 var en rätt dum idé i största allmänhet och hade vi hållit kvar vid den hade Matic inte stannat. 34 är ingen ålder, trots att man heter Nemanja Matic.

Elias Hallström: Inte jätterimligt kanske, men samtidigt är det viktigt med erfarna spelare i en trupp. Det är en klok fotbollsspelare, precis som många andra som spelat på samma position tidigare i United, därför tycker jag inte att man behöver stirra sig blind på åldern särskilt mycket.

Mikael Österdahl: Spontant tänker jag att det är ett för långt kontrakt, för vi vet inte hur lång hållbarhet han har. Samtidigt är det kanske nödvändigt om han ska signera. Visst, spelare som Carrick, Giggs och Scholes nöjde sig med ett år i taget men det är orimligt att tro att Matic ska ha samma band till klubben. Men kontrakt till 2022 med ett optionsår tycker jag ändå hade varit rimligare. Vi är för villiga att ge långa kontrakt till spelare i fel fas av karriären (De Gea, Jones, Rojo, Smalling, Mata, Sánchez… även om Matics kontrakt känns mest motiverat).

Adam Fröberg: Möjligtvis att ett kontrakt till 2022 (istället för 2023) hade varit optimalt, men ser det inte som något jättebekymmer heller. Om klubben/spelaren vill bryta tidigare lär det inte vara några större problem.

Gustav Brinck-Larsen: Matic bygger inte sitt spel på snabbhet, och det är ju den förmågan som oftast riskerar att förloras vid hans ålder, så även om jag i en optimal värld kan tycka att han borde fått ett tvåårskontrakt köper jag att det blev tre år.

Victor Laag: Kanske inte jätterimligt. Men kanske har man resonerat som så att ekonomin på grund av coronaviruset påverkas såpass negativt att det här var det enda rimliga.

Vad är din generella åsikt om Matic som fotbollsspelare?

Emil Bäck: Den har varit blandad. Jag var positiv till honom när han kom till United, och hans första säsong. Men sedan har han dippat och jag tyckte nästan han borde lämna. Men han kan vara en värdefull rotationsspelare just nu när han håller den nivån som han presterar på.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Jag har gått från att gilla honom till att inte förstå mig på honom till att gilla honom igen. Han är en riskminimerande städgumma. I sina bästa stunder en av ligans bästa defensiva mittfältare. Sen krävs det förstås ”rätt miljö” också, och det verkar vara att gå bakom Pogba och Fernandes.

Elias Hallström: Som jag skrev i förra frågan, en klok spelare som också har förmågan att ofta läsa spelet på ett bra sätt. Fysisk dessutom, men ändå med mycket finess. Sedan går det ju trögt ibland, men han kompenserar det med mycket annat.

Mikael Österdahl: Han har egenskaper som ingen annan i truppen har. Han ger stadga till både backlinje och mittfält. Vidare ger han oss ett vapen i uppspelsfasen. Det som oroar är bristen på snabbhet. Även ursprungligen långsamma spelare förlorar mycket när de blir långsammare. Samtidigt är han betydligt rappare nu än i höstas.

Adam Fröberg: En mycket bra spelare i rätt typ av match. Den perfekta profilen på spelare när Bruno och Pogba ska spela på samma mittfält. Synd att han inte tycks klara av fler än en match i veckan utan att tappa i energi. Rutinen är viktig i denna unga trupp.

Gustav Brinck-Larsen: När han var i Chelsea var åsikten att han var en av ligans jobbigaste mittfältare att möta. Under lång tid i United har den dock varit att han är slut, då han varit ganska dålig, men nu känner jag att han har lyft sig igenom och då är han en av ligans bästa defensiva mittfältare, om inte den bästa.

Victor Laag: Att jag älskar den spelartypen när den är bra. Lite långsam, men med en fantastisk brytningsförmåga och fina passningar. Men Matic har varit på tok för ojämn senaste åren för att jag ska jubla högt över förlängningen.

Matic har blandat och gett senaste åren, håller han för att vara Uniteds förstaval som defensiv mittfältare över en hel säsong?

Emil Bäck: Nej, tycker United borde försöka få in någon som håller ett snäpp högre i nivå än Matic gör. Om nu inte någon av Uniteds ungdomar (McTominay till en ännu högre nivå, James Garner) får ett tvärlyft, men det är inte mycket som talar för det just nu.

Marcus Beijar: Jag tror inte att han spelar 30 ligamatcher på en säsong längre, men det har helt sonika att göra med åldern och att det spelas så otroligt mycket matcher nu för tiden. Han kommer att dela speltid med Scott McTominay och/eller Fred en tid för att sedan kampera ihop med ett nyförvärv innan hans kontrakt går ut.

Elias Hallström: Njae, det behövs en uppgradering där. Funkar såklart att stoppa in i enskilda matcher eller vissa perioder, men över en hel säsong tror jag till och med han själv inser inte skulle hålla.

Mikael Österdahl: Som jag förstår det drog han på sig en skada våren 2018 som han på riktigt blev kvitt först i vintras. Stämmer den teorin bör risken för att han ska falla tillbaka vara liten. Han har också varit bra i halvår nu, så det verkar vara tal om mer än en tillfällig formtopp. Sen kommer vi knappast kunna nyttja honom 90 minuter i varje match.

Adam Fröberg: Inte om han ska starta alla matcher. Enligt mig behöver vi värva en yngre defensiv mittfältare som kan dela på ansvaret och samtidigt skolas in för att ta över helt inom någon säsong.

Gustav Brinck-Larsen: Han kommer behöva roteras mer än en 25-åring, och frågan är om vi har någon i truppen som kan gå in och göra ett tillräckligt bra jobb i de matcher han behöver vila. Så ja det gör han, med rätt assistans.

Victor Laag: Nej, men det tror jag inte. Som sagt tidigare: Håller han sin formtopp så håller han. Men det är inte mycket som pekar på det.