Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Christen Press klar för Manchester United

Tottenham Hotspur Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League

Manchester United har idag gjort klart med den dubbla världsmästaren Christen Press. Den amerikanska anfallaren ansluter på kontrakt för säsongen 2020/21.

Kontraktet gäller under förutsättning att Press får arbetstillstånd i England, men det förefaller vara en formalitet.

Christen Press:

Jag är verkligen uppspelt över att spela för Manchester United den här säsongen. Jag är tacksam för möjligheten att få spela för en sådan elitklubb och är bortom redo att komma tillbaka på planen.

Jag känner mig välsignad att ha fått den här möjligheten att fortsätta sträva efter att bli så bra jag kan och kämpa om titlar det här året. Jag ser fram emot den här nya utmaningen och jag kan inte bärga mig för att få börja träna med laget.

Casey Stoney:

Christen är en världsklasspelare och vi är jätteglada att ha henne på plats i klubben. Hennes historik visar vad hon går för och hennes statistik talar för sig själv, hon är en hänsynslös anfallare som gör så många olika sorters mål och jag vet att hon kan addera riktig kvalitet till vår trupp.

Christen är också enormt erfaren och för mig är det fantastiskt att addera en erfaren person som henne till omklädningsrummet.

Precis som gäller för Tobin Heath och Portland Thorns så har Press amerikanska klubb Utah Royals bekräftat att de behåller rättigheterna för Press i NWSL.

Press blir inte ensam amerikanska i United. Vi har också gjort klart med Tobin Heath. De båda nyförvärven är goda vänner och driver tillsammans med Meghan Klingenberg och Megan Rapinoe livstilsföretaget Rə-Inc.

Varken Heath eller Press är tillgängliga för spel mot Birmingham i helgen, då amerikaner måste sitta i karantän när de kommer till England. Därmed blir det i hemmamatchen mot Brighton första helgen i oktober som vi får chansen att se dem i spel för United för första gången.

Kort om Christen Press

Christen Press föddes i Los Angeles i december 1988 och är ett bekant namn i Sverige efter några säsonger i damallsvenskan. Hon inledde karriären med att spela collegefotboll för Stanford, där hon gjorde 71 mål 98 ligamatcher.

Press första proffsklubb var Pali Blues och hon spelade även för MagicJack innan hon 2012 flyttade till Sverige för spel i Göteborg FC. Hon blev cupmästare 2012 och flyttade sedan till Tyresö, där hon gjorde 25 mål på 26 matcher. I januari 2014 signerade hon för Chicago Red Stars men hon blev kvar i Tyresö över Champions League-slutspelet, där laget till slut föll i finalen.

Press stannade i Chicago i fyra år innan hon vände tillbaka till Sverige och Göteborg. Den här gången blev det bara ett halvår i Sverige. Sommaren 2018 flyttade hon till Utah Royals, som har varit hennes klubb sedan dess.

Fyra gånger – 2015, 2016, 2017 och 2019 – har Press blivit uttagen till årets lag i den amerikanska ligan NWSL.

Precis som Heath har Press en mycket imponerande landslagskarriär bakom sig, om än inte riktigt på samma nivå. Totalt har hon gjort 58 mål och 37 assists på 138 landskamper. Press har vunnit två VM-guld men hon har varit utanför startelvan i båda turneringarna, även om hon fick speltid i samtliga matcher i VM 2019.

Vanligen spelar Press som central anfallare men hon har även använts på kanterna. Hon är snabb, kreativ och en pålitlig målskytt.

Christen Press

Namn: Christen Annemarie Press
Född: 29 december 1988
Position: anfallare
Längd: 170 cm
Tidigare klubbar: Stanford Cardinal (2007-2010, 98 ligamatcher/71 mål); Pali Blues (2009-2010, 10/4); MagicJack (2011, 17/8); Göteborg FC (2012, 21/17); Tyresö (2013-2014, 26/25); Chicago Red Stars (2014-2017, 60/35); Göteborg FC (2018, 8/4); Utah Royals (2018-2020, 25/10)
Landslag: 138 landskamper/58 mål för USA
Titlar: VM-guld 2015 och 2019, Concacafmästare 2014 och 2018, svenska cupen 2012
Meriter: årets lag i NWSL 2015, 2016, 2017 och 2019