Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2020/21, del 1

Det är tre dagar till premiär, på lördag eftermiddag ställs Manchester United mot Crystal Palace på Old Trafford. Traditionsenligt snackar vi på Muss.se upp den kommande säsongen i en frågelåda, detta år uppdelad i två delar. I del ett går vi igenom vad vi tycker om truppen och spelsystemet, målsättning och Champions League samt vår dom om Uniteds silly season.

Ole Gunnar Solskjaer spelade ganska konsekvent 4-2-3-1 under den föregående säsongen, med några få undantag emellanåt. Blir det samma spelsystem även i år?

Marcus Beijar: Med tanke på hur lite vi värvat har jag väl väldigt svårt att tro något annat. Det funkade ju dessutom under sommaren så jag har svårt att se honom ändra ett vinnande koncept.

Elias Wiorek: Ja.

Elias Hallström: Det blir det. Det vore en ganska drastisk förändring att frångå ett spelsystem, vilket ju i grunden kräver en annan spelfilosofi. Ser inte vad det skulle komma ifrån.

Victor Laag: Det tror jag. Har i alla fall inte sett något som skulle tyda på någonting annat. Men kanske att den taktiska flexibiliteten skulle behöva öka något och då är jag inte främmande för andra formationer mot specifika motstånd.

Mikael Österdahl: Ja, alla indikationer är att det är så Solskjaer vill spela.

Gustav Brinck-Larsen: Rimligen kommer Solskjaer fortsätta mot det. Det är ganska uppenbart att han vill spela så, och värvningen av Bruno gjorde att han fick sin nyckelspelare som tia, att han då skulle byta när han inte har en normal försäsong att spela in nåt nytt känns osannolikt. Självklart kommer vi ibland få se ett 4-4-2 med diamant och även (tyvärr) det 5-3-2 Solskjaer ibland spelar.

Marcus Eriksson: Det skulle jag nog tro. Känns som den formationen är bäst lämpad för vårt spelarmaterial. Blir dock spännande att se hur mittfältet formeras.

Adam Fröberg: I grunden, ja. Men lär fortsatt laboreras med andra system emellanåt.

Är 4-2-3-1 det spelsystem den här truppen är bäst lämpad för?

Marcus Beijar: Mja. Jag vet inte. Enligt den här modellen så förväntas ju Pogba ta ett mer defensivt ansvar än han kanske skulle göra annars. Solskjaer har ju tydligen tänkt att det ska finnas rum för honom, Fernandes och Van der Beek. Om det gör det så tar ju Fernandes plats bakom anfallaren. Kvar är då två platser bakom honom. Jag skulle vilja ha en ny defensiv mittfältare för att känna mig jättetrygg.

Elias Wiorek: Ja det skulle jag nog säga, en 4-1-2-1-2 vore intressant men tveksam om det passar oss.

Elias Hallström: Ja, det är det nog. Tycker dock det finns lite frågetecken på mittfältet där många spelare konkurrerar. Framför allt är det Paul Pogbas roll som ger lite huvudbry. 4-1-4-1 är ett alternativ, där man i sådana fall flyttar upp honom ett hack. Problemet med det är att ytan bakom blir alldeles för exponerad. Det är en balansgång.

Victor Laag: En mycket bra fråga som jag knappt har ett svar på. I grunden gillar jag det systemet och att det är det bästa grundsystemet. För på det viset får vi in de offensiva krafterna som behövs. Men vilket är det bästa för Uniteds mittfältsspelare? Det får framtiden utvisa och det är den mest intressanta taktiska detaljen under kommande säsong.

Mikael Österdahl: Jag tror att offensiven skulle få sig ett markant lyft om vi vände på mittfältstriangeln.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hade velat se honom vända på innermittfältet, och istället spela med en balansspelare och två framför. Tror vi skulle kunna få ut än mer av Pogba då, och det skulle passa Matic bättre. Men utöver det är 4-2-3-1 det bästa och vad Solskjaer bygger för.

Marcus Eriksson: Ja men det tycker jag nog. Varit lite snack om diamanten också. Men den har aldrig riktigt fungerat när Ole provat att spela den.

Adam Fröberg: Både ja och nej. Mittfältet är kanske inte det med Van de Beek invärvad, däremot är övriga materialet bäst lämpat för det systemet. Vi behöver främst mer offensiva ytterbackar om vi t.ex. ska spela en diamant på mitten.

Duger truppen till att utmana om ligatiteln?

Marcus Beijar: Nix nej. Det gör den inte. Vi har värvat en spelare sedan säsongen tog slut. Vi är kvar bakom Liverpool och City plus att Chelsea värvat friskt.

Elias Wiorek: Nej, för svag bänk.

Elias Hallström: Nej, det gör den inte. Två, tre värvningar till så kanske. Därtill behöver ju truppen också breddas.

Victor Laag: Nej. Startelvan är tillräckligt bra för att vara nära en ligatitel. Men däremot är bredden i truppen alltför dålig.

Mikael Österdahl: Nej, vi är (med Van de Beek som enda värvning) tre-fyra spelare därifrån. Några spelare utanför elvan underpresterade förvisso grovt i somras (vilket säkerligen har naturliga förklaringar), men det var ändå tydligt hur stor skillnaden är när vi inte kan matcha bästa laget.

Gustav Brinck-Larsen: I skrivande stund nej. Jadon Sancho in skulle göra en enorm skillnad på den frågan, men vi skulle behöva ytterligare två nyckelvärvningar för att på riktigt kunna utmana.

Marcus Eriksson: I dagsläget nej. Behövs uppgradering på flertalet positioner. En mittback, en vänsterback och en högerytter tror jag är minimum om vi ska kunna vara med och utmana.

Adam Fröberg: Kort och gott: nej. Både kvalitativt och kvantitativt ligger vi för långt bakom.

Bruno Fernandes kom ju in januari och blev direkt minst sagt viktig för laget. Kommer vi fortsatt vara lika beroende av honom?

Marcus Beijar: Kanske inte helt lika beroende nu med Van der Beek i laget, men visst, han kommer att vara oerhört viktig. Dock går han ju omöjligen att matcha så hårt som han matchades både före och efter uppehållet.

Elias Wiorek: Ja.

Elias Hallström: Inte beroende direkt, men han kommer ju dra sitt strå till stacken. Nu har man ändå hamnat lite mer på rätt kurs och då tror jag mer grejer klaffar per automatik, även för andra spelare. När Bruno kom i januari däremot var det ju en misär och då blev man mer beroende av honom med tanke på att han såg ut som den enda som kunde spela boll.

Victor Laag: Vi kommer fortsatt vara beroende av honom, men inte i exakt samma utsträckning. Dels för att van de Beek har kommit in med kvalitet, men även dels för att Paul Pogba och Marcus Rashford kommer vara tillbaka för fullt efter sina skadebekymmer.

Mikael Österdahl: Med Van de Beek som tillskott och Pogba tillgänglig så blir vi inte lika beroende av Bruno. Addera ett tillskott i anfallet, så ska vi i större utsträckning kunna hantera matcher där han vilar eller presterar sämre. Men givetvis kommer han vara en ledande spelare.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, i princip. Men det är av den här anledningen som värvningen av Donny van de Beek är så jäkla bra, då han gör att såväl Bruno som Pogba kommer kunna vilas ibland utan att det påverkar lagets kvalitet på samma sätt som det gjorde förra säsongen.

Marcus Eriksson: Förhoppningsvis inte lika beroende. Men mycket hänger ju på om vi lyckas få in någon/några fler offensiva spelare. Van De Beek kan avlasta han på ett bra sätt men vi behöver ännu fler kvalitativa offensiva spelare.

Adam Fröberg: Det är inte fel att ha en ”talisman” som spelet kretsar kring. Däremot är det alarmerande att det ser SÅ mycket sämre ut utan honom. Med det sagt kommer han fortsatt vara den stora nyckeln för oss, om nu inget sker på transfermarknaden.

Vilka andra blir nyckelspelare under säsongen som kommer?

Marcus Beijar: Målvakten, alldeles oavsett om det är David de Gea eller Dean Henderson. Harry Maguire spelade snudd på allt som gick att spela förra säsongen. De som förnekar hans betydelse för dagens United är inte läskunniga. Marcus Rashford behöver hitta tillbaka till formen före ryggskadan. I den formen är han en nyckelspelare i alla lag i världen.

Elias Wiorek: Tror starkt på De Gea som var grym under landslagsuppehållet samt att Martial forsätter se så bra ut som han gjorde förra säsongen.

Elias Hallström: Finns väl några stycken, men jag landar i att Anthony Martial kommer bli en nyckelspelare. Det känns som att han har tagit nästa kliv nu och med det blir också förväntningarna högre. Det är han som ska dra lasset längst fram nu, vilket jag tror han grejar.

Victor Laag: Den målvakt som kommer stå. Maguire och Lindelöf kommer ha ett ansvar som mittbackar. Men det kommer också krävas fortsätt hög nivå från Fernandes, Martial och Rashford. Samt fortsatt utveckling av Greenwood, samt att Paul Pogba visar upp att han är den spelare han kan vara.

Mikael Österdahl: Målvakten (som borde vara Henderson men förmodligen blir De Gea, åtminstone från start), Maguire, Pogba och Martial.

Gustav Brinck-Larsen: De vanliga kan man väl säga. Harry Maguire i mittförsvaret, att Nemanja Matic behåller sin återvunna form och Paul Pogba funka med honom och Bruno. Anthony Martial och Marcus Rashford framåt är så klart superviktiga. Målvakten är ju alltid en nyckelspelare, men vem det blir är ju oklart just nu. Många nyckelspelare blir det…

Marcus Eriksson: Viktigt att Martial kan bibehålla sin fina form från fjolårssäsongen, Rashford likaså. Maguire gjorde en godkänd förstasäsong men om man tar fler kliv kan han bli en nyckelspelare i försvaret. Sen tror jag att Pogba har mer i sig och är han bra är United bra.

Adam Fröberg: Den som står i mål plus Maguire, Matic, Pogba och Martial. Den sistnämnda behöver hålla i sin imponerande form från förra säsongen för att anfallsspelet ska fungera.

Kommer någon mindre etablerad ungdomsspelare få sitt genombrott den här säsongen?

Marcus Beijar: I och med att frågan lyder ”mindre etablerad ungdomsspelare” så faller ju spelare som var med i a-lagsringen ifjol bort. Jag hoppas att Hannibal Mejbri slår igenom, men jag tror att man skyndar långsamt.

Elias Wiorek: Jag tror tyvärr inte det, kanske Mengi.

Elias Hallström: Inget genombrott kanske, men Ethan Laird kommer nog få lite chanser på högerbacksplatsen. Diogo Dalot är utfryst, Timothy Fosu-Mensah kommer antingen skada sig eller bli utlånad. Då står dörren vidöppen för Laird när AWB ska vilas är eller är avstängd.

Victor Laag: Alltid klurigt för det kan komma upp en Brandon Williams från lite ingenstans och ta en med storm. Men i dagsläget är Teden Mengi närmast. Jag håller mina tummar och tår för Joseph Elangas son.

Mikael Österdahl: Den enda som känns nära är Teden Mengi och det borde egentligen vara för tidigt för honom. I den allra bästa av världar slår sig Anthony Elanga eller Hannibal in, men det ska väldigt mycket till för det. Annars skulle väl James Garner kunna få ett slags genombrott i Championship.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, i år är det längre ifrån än på länge skulle jag säga. Av spelare vi pratat om ett tag verkar Solskjaer inte riktigt lita på James Garner, Angel Gomes lämnade och Tahith Chong gick på lån. Teden Mengi är talangfull, men att han skall slå sig förbri Uniteds 84 mittbackar känns osannolikt, Ethan Laird verkar skada bort sin talang och Hannibal Mejbri sägs utvecklas bäst av reservlagsspel just nu. Möjligen skulle vår svenske Anthony Elanga kunna få några inhopp i cuper, men att han skall få ett ordentligt genombrott tror jag inte.

Embed from Getty Images

Marcus Eriksson: Svår fråga. Hört mycket gott om Anthony Elanga. Fick göra debut mot Villa senast och har stor potential. Hade varit kul att få se han göra några minuter i A-laget. Jag tror mycket på Teden Mengi också, förhoppningsvis tar han ytterligare kliv i år.

Adam Fröberg: Jag vill säga Teden Mengi, men tror att det är aningen tidigt. Han ligger nog ändå bäst till.

Vad utgör en godkänd säsong?

Marcus Beijar: En titel framför allt. Sedan ska vi förstås utmana om guldet egentligen, men då vi inte har en trupp bra nog så får vi förhålla oss till att göra en bättre säsong placerings- och tabellmässigt. Då spelar vi också i Champions League 2021-22.

Elias Wiorek: Topp 4 är väl ändå godkänt men jag tycker vi ska komma topp 3.

Elias Hallström: För en godkänd säsong tycker jag nästan det krävs att vi är med och utmanar på alla håll, i såväl liga som cupspel. En titel måste in den här säsongen.

Victor Laag: 1. Mer poäng än föregående år. 2. Titel. 3. Ännu mer United-identitet tillbaka i klubben.

Mikael Österdahl: Vi måste närma oss de två topplagen. Dessutom ska vi säkra en Champions League-plats med ett bekvämt avstånd till femman. Vidare en cupframgång (seger i någon av de inhemska cuperna eller en bra prestation med en riktig skalp i Europa).

Gustav Brinck-Larsen: Även om vi inte kanske har truppen att fightas om titeln skall vi i alla fall inte vara bortspelade från den redan under hösten, som i fjol. Utöver det skall vi minst till kvartsfinal i Champions League, och ta en av de inhemska cuperna.

Marcus Eriksson: Känns dumt att säga egentligen. Men som truppen ser ut nu är topp-4 godkänt. En titel på det så får vi nog vara glada, vår trupp är tyvärr inte tillgängligt slagkraftig för mer i nuläget.

Adam Fröberg: Att vi är med i toppen en bra bit in på säsongen, slutar topp fyra bekvämt och tar minst en titel. Misslyckandet på marknaden till trots måste vi kunna kräva detta så här långt in på ”projektet”.

Vad krävs för att säsongen ska ses som bättre än den förra säsongen?

Marcus Beijar: Att vi är jämnare i prestationerna över hela säsongen, då kommer också resultaten och placeringarna. Lägg då till en titel så börjar vi närma oss.

Elias Wiorek: Att vi minskar gapet till Liverpool och City.

Elias Hallström: Att vi krymper gapet till ettan och tvåan samt bärgar en titel.

Victor Laag: Framförallt att spelet är jämnare. Men även att Solskjaer visar upp en bättre tränarförmåga och får ut mer av varje spelare. Men det jag tar med mig mest inför säsongen är att poängskörden behöver ökas ganska rejält tills nästa säsong. Den var för på tok lång föregående säsong.

Mikael Österdahl: Att vi når upp till det jag definierade som en godkänd säsong.

Gustav Brinck-Larsen: En titel. Det är faktiskt inte svårare än så, så här på förhand.

Marcus Eriksson: Att vi utöver en Champions League-placering tar en titel.

Adam Fröberg: Samma svar som föregående fråga.

Vi är tillbaka i Champions League. Vad känner du inför det?

Marcus Beijar: Kul förstås. Sedan beror ju allt på gruppspelslottningen. Vi är i korg två och kan förstås få en riktigt tuff lottning från den första korgen. Jag gillar sena höstkvällar och Champions League generellt men inför tomma läktare känns det förstås inte lika häftigt.

Elias Wiorek: Skitkul! Men tror det blir tufft om vi inte får in minst Sancho.

Elias Hallström: Att det först och främst är betydligt mer upphetsande än Europa League. Det blir samtidigt också en större utmaning. Vi har en startelva som kan utmana, men inte en trupp som håller för det. Champions League utan en satsning är menlöst. Upp till högsta hönset att bestämma vilken riktning man ska ta nu.

Victor Laag: Kul! Det är där Manchester United ska vara.

Mikael Österdahl: Framför allt skönt att slippa torsdagsmatcherna i Europa League.

Gustav Brinck-Larsen: Alltså, så klart är det bra och roligt. Samtidigt hade kanske den här truppen mått bra av att spela i Europa League istället, så att Solskjaer kunnat vila de ordinarie i Europaspelet. Det har han uttryckt att han inte kommer göra nu när det blir spel i Champions League.

Marcus Eriksson: Tror vi kan få det svårt att kombinera Champions League-spelet med ligan. Bredden är fortfarande ett problem och jag tror att spelet i Champions League kommer att leda till några fler poängtapp i ligan. MEN. Kul att vara tillbaka så klart!

Adam Fröberg: Kul, så klart. United ska alltid vara med i de största och mest prestigefyllda tävlingarna.

Hur långt har vi möjlighet att ta oss i Europaspelet?

Marcus Beijar: Allt beror som sagt på lottning, men kvartsfinal ska vara rimligt ändå.

Elias Wiorek: Tycker att det är rimligt att max förvänta oss kvartsfinal.

Elias Hallström: Som sagt, beror på hur mycket man är beredda att satsa. Som det ser ut nu har man inga större intentioner. Blir väl åttondelsfinal på sin höjd kanske.

Victor Laag: Som alltid helt beroende på lottning. Ett gruppspel ska Manchester United alltid klara, men sen är det öppet. Ställs man mot Real Madrid har jag inga förväntningar att man ska gå vidare. Ställs man däremot mot ett skrällag från gruppspelet ligger vägen öppen.

Mikael Österdahl: För ett par år sedan möttes Ajax och Tottenham i semifinal. Kan de så kan vi. Samtidigt kan du ju slumpas mot Europas bästa lag i åttondelsfinalen även om du vinner din grupp. Jag tänker att målsättningen ska vara att vinna minst en slutspelsrunda.

Gustav Brinck-Larsen: Champions League-slutspelet skall vi nå, oavsett vilken grupp vi får. Där har ett lag med Uniteds förstaelva alltid chansen att gå långt, men realistiskt är väl kvartsfinal, allt från semi och framåt skulle vara oerhört positivt sett till truppen.

Marcus Eriksson: Kvartsfinal tror jag. Det är klart att vi kan ha lite tur med lottningar osv. Men kvartsfinal känns som en rimlig nivå för laget just nu.

Adam Fröberg: Beror på vad som sker sista veckorna på fönstret samt i lottningen framöver, men vi bör åtminstone ta oss vidare från gruppen. Allt annat är underkänt. Sen får vi ta det match för match.

Van de Beek ännu enda spelare in, Sanchez har lämnat laget permanent och Chong har gått på lån. Vad tycker du om Uniteds transferfönster så här långt?

Marcus Beijar: Det är förstås inte bra. Vi borde ha löst 2-3 spelare innan premiären, vilket vi ju inte gjort. Jadon Sancho är helt klart Uniteds huvudmål och att man inte går all in för att lösa den affären tidigt är bara tragiskt. Tyvärr är det också synonymt med United under Ed Woodward. Vi borde också ha gjort oss av med spelare som Phil Jones, Andreas Pereira och Marcos Rojo.

Elias Wiorek: Helt ok för att uttrycka sig snällt. Bra att Sanchez fick lämna men Sancho måste in minst för att det ska vara godkänt.

Elias Hallström: Med råge underkänt. Givetvis positivt att vi aldrig mer behöver se Sanchez i en Unitedtröja, men endast van de Beek in så här långt sänder inga jättestarka signaler.

Victor Laag: Om vi börjar med utgående spelare: Skönt att bli av med Sanchez, men fler borde ha lämnat vid det här laget. Smalling kommer med all sannolikhet att lämna, men vi har fortfarande kvar spelare som Rojo och Jones i laget som inte ska vara nära en matchtrupp ens. Donny van de Beek kom som en rolig överraskning, men uselt att det stått still efter det. Efter att United slängt ut exakt vilka pengar som helst för vilken spelare som helst tidigare, har man de senaste säsongerna velat förhandla till absurdum. Det har också gått ut över lagets styrka. Lös det med Jadon Sancho bara.

Mikael Österdahl: Det illustrerar hur liten ägarnas vilja att vinna faktiskt är. United har förstås också drabbats av corona men vi har ändå större spelutrymme i budgeten än nästan alla andra. Det här transferfönstret var en möjlighet att utnyttja konkurrenternas utsatta position. Men att vinna är inte prioriterat för de som bestämmer.

Gustav Brinck-Larsen: Trots att jag är oerhört positiv till värvningen av Van de Beek är det ännu långt ifrån godkänt, det är faktiskt riktigt dåligt allt som allt. Alldeles för få av dököttspelarna har lämnat och United behöver värva minst två spelare till som går rakt in i elvan. Det verkar ju dock inte bli av…

Marcus Eriksson: Underkänt. Hade av någon outgrundlig anledning förväntat mig mer, både gällande spelare in och spelare ut. Vi behöver förstärka, rejält, samtidigt som vi behöver sälja spelare. Besviken över bristen på försäljningar. Smalling, Rojo, Jones och Pereira är spelare som jag tycker bör ha sålts i sommar. In saknar jag fortfarande Sancho och möjligtvis Reguilon. En mittback hade också varit bra att få in men det blir nog svårt.

Adam Fröberg: Vi har gjort ett klappuselt fönster. Det finns så mycket att säga har att det slår knut i hjärnan på mig. Hur kan man inte stötta sin tränare bättre än så här? Hur kan man nöja sig med detta?

Vad förväntar du dig av Van de Beek?

Marcus Beijar: Att han tillför en dimension i det offensiva spelet och är sådär säker med boll som han sägs vara.

Elias Wiorek: Att han kommer bidra med mycket poäng för oss.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Inga stordåd kanske, och inte heller någon fast startplats. Tror däremot han kommer fylla en viktig funktion i och med att han kan täcka upp på diverse positioner på mittfältet. Känns som en spelartyp som gör mycket i det tysta och som man inte lägger märke till i första hand. Kommer vara nyttig.

Victor Laag: Att han ska höja Manchester Uniteds bredd och kunna bidra på allra högsta nivå. I nuläget är det oklart om han kommer starta 38 matcher i Premier League, men han kommer otvivelaktigt att höja Manchester United. Istället för Lingard eller Pereira kommer Donny van de Beek att kunna roteras in i United. Det kommer också förhoppningsvis höja kvaliteten hos de spelare som redan finns i truppen.

Mikael Österdahl: Att han den här säsongen är bättre än Fred och McTominay.

Gustav Brinck-Larsen: Att han med spetskompetens breddar vår mittfältskraft. Jag tror han kommer få växla mellan att ersätta Pogba och att ersätta Bruno. Han kommer inte ingå i en tänkt förstaelva, men tack vare rotation kommer han starta väldigt mycket ändå.

Marcus Eriksson: Jag förväntar mig att han bidrar med ytterligare kvalitet på mittfältet. En mångsidig och smart spelare som är bra med och utan boll. Tror att han kommer göra bra ifrån sig. Inte given i elvan men kommer likväl starta många matcher.

Adam Fröberg: Att han ska göra fallhöjden från startelva till rotationsspelare betydligt mindre.