Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Facundo Pellistri

Manchester United v Everton: Premier League 2
Den 18-årige uruguayanen Facundo Pellistri blev Manchester Uniteds femte och sista nyförvärv under transferfönstret. Yttern debuterade för Peñarol förra året och hans flytt till Europa kom snabbare än väntat.

Alla vet att Manchester United är en klubb som ger unga spelare en chans och jag är redo för att jobba hårt varje dag för att ta chansen.

Facundo Pellistri i samband med sin övergång till Manchester United


Biografi

Facundo Pellistri Rebollo föddes i Uruguays huvudstad Montevideo den 20 december 2001. Hans familj är av spanskt och italienskt ursprung och yttermittfältaren har också ett spanskt pass. Fotbollskarriären inleddes tidigt med spel för River Plate Montevideo och La Picada, innan han i unga år blev en del av Peñarols akademi.

11 augusti 2019 fick han debutera i Peñarols A-lag i en match mot Defensor Sporting. Matchen slutade 2–2 och dåvarande tränaren Diego López tog ut 18-åringen till lagets nästa match också.

Knappt tre månader efter sin debut gjorde han sitt första mål för klubben. I den 80 minuten mot Club Atlético Cerro slog yttern till och fastställde med sitt första mål i karriären slutresultatet till 3–1.

Under sin första säsong i Peñarols A-lag noterades Facundo Pellistri för ett mål och två assist på 14 starter och 6 inhopp. Peñarol slutade tvåa i den Uruguayanska högstaligan vilket ledde till att tränaren Diego López som gav honom chansen att debutera valde att lämna klubben.

Embed from Getty Images

Ny tränare för Peñarol blev forne Manchester United-spelaren Diego Forlán. Under Forláns styre fick Facundo Pellistri fortsatt förtroende och i den pandemi-präglade säsongen 19/20 spelade han 17 matcher. På de matcherna noterades han för ett mål och två assist.

Han spelade sin sista match för klubben i 3–0 vinsten mot Colo Colo den 30 september 2020. En fin avslutning för Facundo Pellistri i Peñarols tröja där han också spelade fram till 2–0 målet.

Mindre än en vecka därefter, närmare bestämt den 5 oktober 2020 skrev Facundo Pellistri på ett femårskontrakt med Manchester United. Klubben betalade 10 miljoner euro för uruguayanen och 18-åringen kliver direkt in i A-truppen. Några dagar efter att övergången blev offentlig tilldelades yttern nummer 28.

Våra scouter har följt Facundo under en lång tid och vi tror att han kommer att bli viktig för oss på lång sikt. Vi förstår att det kommer ta tid för honom att anpassa sig till den engelska fotbollen. Samtidigt tror vi att han är kapabel till att påverka med sin snabbhet och sin förmåga att ta sig förbi sin försvarare.

Ole Gunnar Solskjaer om Facundo Pellistri.

Facundo Pellistri

Namn: Facundo Pellistri Rebollo
Född: 2001-12-20, i Montevideo, Uruguay
Längd: 174 cm
Position: ytterforward
Till United: 2020-10-05, från Peñarol, 9.070.000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Facundo Pellistri har ännu inte representerat Uruguay på någon ungdoms- eller seniornivå.

Koppling till Manchester United

Som tidigare nämnt hade Facundo Pellistri tidigare Diego Forlán som tränare i Peñarol. Forlán fick sparken från Peñarol i början av september men han har tidigare pratat mycket gott om 18-åringen.

Pellistri har enorm potential. Det finns fortfarande mycket jobb att göra. Han växer och han är en spelare som gör skillnaden. Vi vet att det kommer bli svårt att behålla honom länge. Han är väldigt snabb och det är svårt att hantera.

Diego Forlán om Facundo Pellistri under våren 2020.

Embed from Getty Images

Enligt vissa rapporter var det också Forlán som övertygade Manchester United att värva Facundo Pellistri. Han ska även ha pratat med spelaren själv om att välja Manchester United över Lyon som också var intresserade av honom. Huruvida detta stämmer eller inte väljer vi att vara osagt.

Karriär

PeñarolMatcherMål
201914 (6)1
202012 (5)1
Totalt26 (11)2

Spelarkaraktär

Facundo Pellistri spelar vanligen som ytterforward, oftast på högerkanten. Han har snabbheten och smidigheten som sin största styrka. Pellistri är också mycket finurlig med bollen och han är bra en mot en.

Det han behöver förbättra för att kunna ta nästa steg i sin utveckling är den offensiva produktionen. Han behöver helt enkelt att göra fler mål och fler assists.


Källor: Transfermarkt, Muss.se, ManUtd.com