Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Allt du behöver veta om Christen Press

Tottenham Hotspur Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League
Att nästa nyförvärv vi presenterar efter Tobin Heath blir Christen Press förvånar knappast någon, åtminstone ingen som har koll på sina amerikanska fotbollsspelare. För dit Heath går, går Press. Eller är det tvärt om? Hur som helst, i samma veva som United fick den eftertraktade Heath på nyförvärvskroken, nappade även den minst lika eftertraktade anfallaren Press. Det är två tunga namn inom damfotbollen, och vi ska nu bekanta oss lite mer i den andra delen av firma Tobin-Christen.

Christen Press föddes i slutet av 1988 i Los Angeles. Hon växte upp i Palos Verdes Estates med sina föräldrar och två systrar, och redan tidigt i barndomen stod det fotboll på agendan. Christen började spela i det lokala knattelaget vid fem års ålder, men visade sig liksom parhästen Tobin Heath under ungdomsåren begåvad inom fler idrotter. Med en pappa som var amerikansk fotbollsspelare och en tennisbriljerande mamma föll det sig naturligt för Press att idrotta, och hon var liksom sin mamma väldigt duktig på tennis, men också en stor talang inom löpning.

Slutligen blev det fotbollen som segrade, och Press utvecklades till en målfarlig anfallare. På gymnasiet Chadwick School spelade hon fotboll i skollaget med stor framgång. När det sedan var dags för college föll valet på Stanford, och universitetets fotbollslag Stanford Cardinal Women’s Soccer Team hade sällan tidigare skådat en spelare av Press kaliber. Hon gjorde helt enkelt succé och slog alla möjliga rekord och vann priser för sina fina prestationer till höger och vänster. Exempelvis vann hon under sitt sista år på universitetet år 2010:s Hermann Trophy, ett pris som varje år delas ut till den bästa fotbollsspelaren i landet på collegenivå.

Året efter Stanford spelade hon en säsong i Washington Freedom, som efter ägarbyte ändrade både namn och tillhåll, och således flyttade till Florida under namnet magicJack. Utifrån ett svenskintresse blev hennes karriär något mer intressant att fördjupa sig i då hon 2012 skrev på för Kopparbergs/Göteborg där hon spelade i en säsong. Hon lyckades på den säsongen komma tvåa i den allsvenska skytteligan med sina 17 mål, snuvad på förstaplatsen av en viss Anja Mittag. Nästa säsong var det dags för klubbyte igen, men Press som trivdes i Sverige blev klar i landet och skrev istället på för allsvenska Tyresö FF. Och den här gången fick hon äntligen vinna den allsvenska skytteligan, denna gång på 23 mål, och blev för övrigt den första amerikanskan att lyckas med den bedriften. När Press slutligen var klar med Sverige för denna gång gick hon vidare till Chicago Red Stars där hon skulle stanna de kommande fyra säsongerna. 2018 gjorde hon en snabb vända tillbaka i Koppargers/Göteborg för att sedan landa i Utah Royals varifrån United värvade henne.

Vid sidan av sin klubbkarriär har Press även varit en mycket värdefull spelare för sitt landslag. Hon debuterade för USA i en vänskapsmatch mot Skottland år 2013 där hon gjorde två mål och en assist, och har fram till dagens datum gjort 58 mål på sina 138 framträdanden i landslagsdressen. Som lite extra grädde på moset har hon även vunnit VM med USA två gånger, 2015 och 2019, vilket man ändå får säga är ytterst få fotbollsspelare förunnat.

Embed from Getty Images

Press är i grund och botten en anfallare, men har i både klubb- såväl som landslag även spelat offensiv innermittfältare och yttermittfältare. Hennes rutin och bredd ger givetvis ännu större utrymme för manager Casey Stoney att leka med positionerna i en anfallsuppställning som börjar se riktigt trevligt ut. Liksom i Tobin Heaths fall skulle risken möjligtvis vara att de nationella ligorna i USA återupptas under nästa år, vilket då skulle kunna leda till att Press vänder blicken åt väster för att dra sig tillbaka till en klubb i hemlandet igen. Förhoppningsvis har vi en framgångsrik säsong att se fram emot innan det blir aktuellt dock, och det råder ingen tvekan om att Press är en av de absolut bästa spelarna United värvat på damsidan sedan uppstarten år 2018. Hur länge vi får behålla henne är alltså oklart, men tro mig när jag säger att Stoney kommer kräva det absolut bästa av henne under hennes tid i den röda tröjan. Det är alltid en trevlig affär att se United damer spela, och Christen Press bidrog med sin ankomst till klubben precis den guldkant av glittrigt strössel vi har kommit att vänja oss vid från det här laget. En perfekt pusselbit i Stoneys lagbygge, och var så säkra; en spännande säsong väntar.

Christen Press

Namn: Christen Annemarie Press
Född: 1988-12-29, i Los Angeles, Kalifornien, USA
Längd: 170 cm
Position: anfallare
Till United: 2020-09-09, från Utah Royals, fri transfer
Titlar:

  • VM (2): 2015, 2019
  • Concacaf Women’s Championship (2): 2014, 2018
  • svenska cupen (1): 2012

Karriär

Stanford CardinalMatcherMål
200721 (18)8
200825 (25)16
200926 (26)21
201026 (26)26
Totalt Stanford98 (95)71
Pali BluesMatcherMål
2010104
MagicJackMatcherMål
201116 (3)8
GöteborgMatcherMål
201226 (3)22
20187 (1)4
Totalt Göteborg33 (4)26
TyresöMatcherMål
20122527
201315 (2)13
Totalt Tyresö40 (2)40
Chicago Red StarsMatcherMål
2014126
201511 (1)19
2016159
201723 (1)11
Totalt Chicago61 (2)45
Utah RoyalsMatcherMål
2018112
2019148
Totalt Utah25 (0)10
KlubblagMatcherMål
2007-2019273 (106)200
LandslagMatcherMål
USA68 (70)58