Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Cavani utreds – kan stängas av

Southampton v Manchester United - Premier League

Edinson Cavani har hamnat i blåsväder efter ett Instagram-inlägg där han tackade en vän för stödet efter matchen via en fras som kan bedömas som rasistisk. Nu utreds han av FA och kan, om han bedöms skyldig, straffas med minst tre matchers avstängning.

I artikeln går vi igenom både vad som skrivs i tidningarna samt hur Cavani själv och Manchester United har uttalat sig i frågan.

Cavani utreds av FA

Edinson Cavani stod för ett enastående inhopp när United vände 0–2 till 3–2 borta mot Southampton igår (våra snackisar finner ni här), där han var direkt inblandad i alla tre målen. Efter matchen svarade den uruguayanska landslagsmannen på hyllningar via sitt Instagram-konto. Ett av dessa svar, närmare bestämt ”Gracias negrito!”, utreds nu av det engelska fotbollsförbundet (FA).

”Det är förstått att 32-åringen har sagt att han menade frasen som tillgiven och att det är så den används i hans hemland Uruguay”, skriver BBC.

Vidare ska Cavani ha raderat inlägget så fort han fått veta hur frasen uppfattas i Storbritannien.

The Guardian förklarar utförligare gällande FA:s utredning. Om Cavani bedöms skyldig riskerar han ett straff på minst tre matchers avstängning.

Inägg på sociala medier täcks av en regel (FA Rule E3) som innebär att ”om en kommentar anses inkludera eller hänvisa till en persons etniska bakgrund, färg, ras eller nationalitet, då kommer det att betraktas som en potentiell förvärrande faktor i någon bestraffning”, skriver tidningen. Regeln är också tydlig med att det är ägaren som anses vara ansvarig för allt som postas från dennes konton, oavsett om det sker via en tredje part eller ej.

Bland annat har Bernardo Silva tidigare stängts av i en match (förra säsongen) efter en företeelse där han postade en tweet till sin lagkamrat Benjamin Mendy. Ett annat tidigare fall är det mer välkända mellan Luis Suarez och Patrice Evra. Den gången erkände Suarez att han kallat sin motståndare för ”negro”, vilket ledde till ett straff på 40.000 pund i böter samt åtta matchers avstängning.

Inför säsongen skärpte FA straffen för den här typen av företeelser till minimum tre matchers avstängning.

Både Manchester United och Edinson Cavani har nu uttalat sig i frågan.

”Meddelandet jag postade efter matchen i söndags var menat som en tillgiven hälsning till en vän, för att tacka honom för gratulationerna efter matchen. Det sista jag ville var att orsaka skada till någon. Jag är helt och hållet emot rasism och raderade meddelandet så fort det hade förklarats att det kan uppfattas annorlunda. Jag skulle verkligen vilja be om ursäkt för detta”, uttalar sig Cavani på klubbens hemsida.

United själva fortsätter med sitt uttalande.

”Det är tydligt för oss att det inte var en enda illvillig intention bakom Edinsons meddelande och att han raderade det så fort han blivit informerad om att det kunde missuppfattas. Edinson har utfärdat en ursäkt för all oavsiktlig skada som orsakats. Manchester United och alla våra spelare är fullt engagerade i kampen mot rasism.”