Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Leeds United

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League

Det har gått mer än 16 år sedan Manchester United och Leeds senast möttes i ligasammanhang på Old Trafford. På söndag är det dags igen. United behöver vinna för fortsatt närkontakt medan Leeds hoppas spinna vidare på storsegern mot Newcastle senast. 

Manchester United

Manchester United både inledde och avslutade mötet med Sheffield United synnerligen dåligt. Två tveksamma ingripanden av Dean Henderson (det första så klart värre än det andra) gav motståndarna luft och när nu Leeds, en av Uniteds ärkerivaler, kommer till Old Trafford finns det inte utrymme för samma misstag. Ole Gunnar Solskjaers presskonferens andades, som vanligt, artighet gentemot motståndarna. Solskjaer är förstås inte dummare än att han vet vad matchen betyder. Sist lagen möttes i ligan, i februari 2004, hoppade Solskjaer in.

Vinsten mot Sheffield United gav United chansen att vara med i den absoluta toppen inför den hektiska spelperioden över jul- och nyår. Det att dagens United, med den säsong man gjort hittills, skulle vara två poäng från serieledning vid seger i den så kallade hängmatchen säger precis allt om den här säsongen, hittills. Jul, nyår och januari brukar dock börja skingra agnarna från vetet och ska United vara med när det avgörs (april-maj enligt Solskjaer) kan man inte förlora här heller.

Luton Town v Manchester United - Carabao Cup Third Round

Då det gäller Henderson så lär hans insats senast vara tillräckligt dålig nog för att förpassa honom till bänken. Där hade han kanske suttit i alla fall, men speciellt nu är David de Gea självskriven. I backlinjen skulle det förvåna storligen om det blir några förändringar. Solskjaer talade om att man klarade sig från skador senast vilket torde betyda Harry Maguire och Victor Lindelöf i mittlåset. Duon flankeras av Aaron Wan-Bissaka och Alex Telles. Den tidigare har varit synnerligen ojämn i höst medan den senare har offensiva kvaliteter som på alla sätt överglänser de defensiva. Med tanke på spelschemat så lär det dock bli matcher även för Luke Shaw.

På mittfältet hoppas åtminstone jag på en återkomst för Fred. Det talas ofta om ”rätt matcher” för brassen och här handlar det kanske snarare om att det här kan anses som ”fel match” för Nemanja Matic. Jämte Fred tror jag på Paul Pogba som såg hyfsat allert ut sist och även om Bruno Fernandes gjorde en slät figur på Bramall Lane torde han vara given från start nu. Juan Mata känns mer som en startspelare i ligacupkvarten.

Framåt då? Solskjaer ordade om att Edinson Cavani är frisk nog för att spela, men även här får man väl se Everton som ett mer reellt alternativ. Det betyder att Marcus Rashford, Anthony Martial och Mason Greenwood startar.

Möjlig startelva:

 

Leeds United

Leeds, ja. 16 år har gått sedan de vittröjade senast besökte Old Trafford i ligasammanhang senast och oceaner av vatten har förstås runnit under broarna över floden Aire sedan dess. Leeds har, sedan den där februaridagen, genomfört 17 tränarbyten (tillfälliga managers inräknade) och har först nu återtagit en plats i engelsk fotbolls finrum. Meningarna är förstås delade då det handlar om var Leeds hör hemma, men när vi skriver december 2020 är de här.

Marcelo Bielsa har stärkt upp sitt lag kraftfullt inför säsongen, något som både synts och inte synts. Leeds har agerat synnerligen ojämnt under hösten där man varvat bra insatser med synnerligen mediokra. Poängen har mestadels plockats mot lag som ska parkera på den nedre halvan av tabellen medan man förlorat mot Liverpool och Chelsea samt kryssat mot Manchester City. Närmast kommer man från en 5-2-seger hemma mot Newcastle där fem olika spelare skrev in sig i målprotokollet.

Bielsa fortsätter att ge blott 20-årige fransmannen Illan Meslier chansen i målet, de blandade insatserna till trots. Meslier har väl varit som laget i stort men den betydligt mer rutinerade Kiko Casilla har trots det bara startat en match så här långt. Luke Ayling och Liam Cooper får ses som givna i mittlåset för Bielsa, vilket också högerbacken Stuart Dallas får ses som. Dallas blev målskytt mot Newcastle senast och hör till trotjänarna i truppen. En annan av målskyttarna sist, Ezgjan Alioski, lär starta som vänsterback.

Tämligen nyblivne engelske landslagsmannen Kalvin Phillips lär säkra det defensiva mittfältet om Bielsa väljer en 4-1-4-1-formation medan säsongens kanske mest hypade nyförvärv, Rodrigo, spelar framför i en mer offensiv roll. Jämte honom spelar sannolikt 30-årige polacken Mateusz Klich. Till vänster lär Bielsa fortsätta med Jack Harrison medan det till höger lär bli spel för brassen Raphinha.

På topp finns det egentligen bara ett alternativ för Bielsa. Inför säsongen fanns det frågetecken för hur Patrick Bamford skulle fixa spel i Premier League efter att ha gjort släta figurer som utlånad till Crystal Palace, Norwich och Burnley genom åren. Bamford har dock storligen levererat och frågan är hur länge det går att hålla honom utanför en engelsk landslagstrupp. Nio ligamål på 13 matcher är bra. Riktigt bra.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har mött Leeds totalt 109 gånger genom historien. Av de matcherna har United vunnit 47 medan Leeds plockat hem 27. På Old Trafford har United vunnit närapå hälften av mötena (24 av 51) medan det i Premier League-sammanhang blivit 13 segrar på 24 försök. Senaste mötet mellan lagen, alla tävlingar inräknade, hämtar vi från den 20 september 2011. Då vann United med 3-0 på Elland Road i ligacupen efter två mål av Michael Owen och ett av Ryan Giggs.

Visste ni att…

 • Mason Greenwood var knappa två år när lagen senast möttes i ligan?
 • Ole Gunnar Solskjaer hoppade in i lagens senaste möte i ligan? Han bytte av Phil Neville i den 71:a minuten.
 • Marcelo Bielsa har två segrar av två möjliga mot United? Han ledde Ateltic Bilbao säsongen 2011/12 och slog då ut United ur Europa League efter 2-1 och 3-2 i åttondelsfinalen.

Matchinformation

Manchester United
Leeds United
Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Söndagen den 20 december 2020, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Anthony Taylor
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Rojo (skadad, januari)
Tveksamma:

 • Bailly (skada, stor chans)
 • Cavani (muskel)
 • Tuanzebe (skada, stor chans)
FORM
V24/11İstanbul BHCL4-1
F2/12PSGHCL1-3
V5/12West HamBPL3-1
F8/12RB LeipzigBCL2-3
O12/12Man CityHPL0-0
V17/12Sheffield UBPL3-2

Leeds United

Skador och avstängningar:

 • Berardi (knä, inget datum)
 • Forshaw (ljumske, inget datum)
 • Koch (knä, mars)
 • Llorente (muskel, slutet december)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F7/11C PalaceBPL1-4
O22/11ArsenalHPL0-0
V28/11EvertonBPL1-0
F5/12ChelseaBPL1-3
F11/12West HamHPL1-2
V16/12NewcastleHPL5-2

United mot Leeds

Totalt:10947-35-27152-111
Hemma:5124-17-1079-43
Premier League:2413-7-435-17
SENASTE MÖTENA
V2003-10-28BLC3-2EF
O2004-02-21HPL1-1
F2010-01-03HFA0-1
V2011-09-20BLC3-0
SENASTE HEMMAMATCHER
O2001-10-27HPL1-1
V2003-03-05HPL2-1
O2004-02-21HPL1-1
F2010-01-03HFA0-1