Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – Bristol City 6-1

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League

Det var toppen mot botten i FA Women’s Super League och det syntes på alla sätt och vis när Manchester Uniteds besegrade Bristol City med 6-1. United firar därmed jul och nyår som obesegrad serieledare.

Matchen såg ut som vi förväntar oss att en match mellan ett topplag och ett distanserat bottenlag ska se ut. Bristol City parkerade bussen och satsade på långa bollar mot den före detta Unitedspelaren Ebony Salmon. Det var en inte helt misslyckad taktik, åtminstone inte inledningsvis.

Salmon gav Uniteds försvar problem matchen igenom. Hon fick två tidiga lägen att ge sitt lag ledningen. Först då hon vann en duell mot Amy Turner och sedan då hon rundade Millie Turner. I det första fallet gick hennes avslut utanför och andra gången klev Amy Turner in med en avgörande tackling på Salmons inspel.

Annars var det bara United, men vi hade inledningsvis svårt att skapa de stora chanserna. Det blev en del halvchanser på fasta situationer och några långskott. Mitt i halvleken skulle vi få utdelning, då Leah Galton avlossade en kanon, för säsongens dittills bästa Unitedmål.

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League
Leah Galton trycker till från distans!

Kort före pausvilan skulle ledningen dubblas, då Millie Turner fick öppet mål efter Katie Zelems precisa hörna.

Efter paus var det igen Salmon som fick den första chansen, men Mary Earps gjorde en bra räddning. Matchen dödades när Jess Sigsworth ilsket tryckte in 3-0 efter en hörna. Sigsworth hade precis blivit nedknuffad för en solklar straff men domaren blundade och bollen föll till Sigsworth som i frustration gjorde mål.

Sedan skulle Galton göra sitt andra mål, då Ella Toone ger henne en bra boll på kanten. Galton går för inlägg (något hon bekräftade i en intervju med MUTV) men får felträff och bollen seglar in i mål.

United skulle emellertid inte hålla nollan. En långboll över försvaret ger Salmon friläge. Igen gör Earps en utmärkt räddning men Salmon är först på returen. Salmon fick aldrig chansen i United. Det är obegripligt för mig. Det jag har sett av henne berättar att hon är en mycket bättre anfallare än spelare som Sigsworth och, framför allt, Jane Ross.

Det är Tobin Heath som ska få de sista orden. Hon snappar upp en felpass på offensiv planhalva och väljer genialt att gå på avslut direkt. Avslutet är av allra högsta klass och Galtons 1-0-mål rasar ner till andraplatsen på listan över säsongens Unitedmål.

Heath gör sedan 6-1, då hon snurrar bort en försvarare och sätter bollen i nät. Dessförinnan bollvinst och en utmärkt passning av Hayley Ladd.

Spelarkritik

Trots den fullständiga Uniteddominansen gör målvakt Mary Earps en mycket bra match, med flera stora räddningar. Mittförsvaret Amy Turner och Millie Turner kommer inte alls upp i samma klass som tidigare under säsongen. De hade matchen igenom oerhörda problem mot Salmon. Klart är att United har svårt mot snabba anfallare när laget spelar med hög backlinje.

Som vanligt är högerback Ona Batlle bäst i backlinjen. Hon löper outtröttligt upp och ner, med ett stort bidrag både offensivt och defensivt. Det enda vi saknar är hennes namn i målprotokollet.

Lagkapten Katie Zelem assisterar till två av målen men har också några horribla bolltapp.

Tvåmålsskyttarna Tobin Heath och Leah Galton måste förstås framhållas för beröm. Fram till 1-0-målet var Heath Uniteds bästa spelare och den som låg bakom det mesta. Sedan får hon avsluta matchen med två briljanta mål.

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League
Tobin Heath avslutar målskyttet.

Galtons 1-0-mål är förstås oerhört viktigt. Hon är bra i nästan varenda match och nu har även målskyttet börjat lossna. Sen återstår att se om vi framöver återigen får se henne som vänsterback. Det skulle, när spelare är tillbaka från skador, i så fall öppna för mer offensiv kraft på planen. Galton har bevisat att hon behärskar det defensiva ansvaret i den rollen och vänsterbacken är ett problemområde i laget.

Härnäst

Nu väntar jul- och nyårsledigt för United. Spelarna – såtillvida inte restriktioner stoppar dem – reser hem till sina familjer redan idag. Sedan ska de återvända till Manchester den 28 december. De kan då sitta i karantän och ändå vara tillgängliga till nästa match. Den spelas den 10 januari, då vi möter Everton på bortaplan. Det blir en klart tuffare match än idag men serieledande Manchester United är förstås storfavorit.

I tabellen är Arsenal ny tvåa, fyra poäng bakom United. Det är emellertid Chelsea som är favorit till titeln. De är sex poäng bakom United men har två matcher – som de förväntas vinna – till godo och redan nu lika många plusmål som United. Just Chelsea ska vi möta den 17 januari i vad som kan bli en säsongsdefinierande match.

Men nu firar vi jul och nyår som obesegrad serieledare.

Målen

Leah Galtons kanon!

Millie Turner på hörna:

En ilsken Jess Sigsworth:

Inlägg från Galton:

Ebony Salmon reducerar:

Tobin Heath gör säsongens mål!

Heath avslutar målskyttet:

Manchester United – Bristol City 6-1 (2-0)

FA Women’s Super League, 20 december


1-0 (26  ) Leah Galton (Zelem)
2-0 (45+2) Millie Turner (Zelem)
3-0 (52  ) Jess Sigsworth
4-0 (63  ) Leah Galton (Toone)
4-1 (72  ) Ebony Salmon
5-1 (83  ) Tobin Heath
6-1 (86  ) Tobin Heath (Ladd)


Uniteds lag: Earps; Batlle (Harris 76), A Turner, M Turner, Smith; Groenen (Ross 64), Zelem (Ladd 64); Heath, Toone, Galton (Hanson 75); Sigsworth (Fuso 55)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK