Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Vi är ju historiskt bra under julhelgen

Manchester United v Leeds United - Premier League

God jul kära Unitedsupportrar. Årets julhälsning till er kommer i form av en frågeask, där vi svarar på frågor om Uniteds höst samt att vi försöker förutspå julmatcherna och hur det går för United i vår. Slutligen delar vi också ut varsin julklapp till valfri Unitedspelare. God jul.

United firar julafton som trea i ligan (dessutom med en match mindre spelad än lagen framför), med sex segrar och en oavgjord på de sista sju ligamatcherna. Hur känns det?

Sebastian Nemorin: Det känns bra. Det har varit en konstig höst där det varit en del upp och ner, men det är samma för många lag just nu. Skönt att se att man jämnheten verkar återfinnas iallafall, även om man måste ta bort hela grejen med att släppa in första målet.

Lisa Lloyd Larsson: Efter segern mot Leeds känns det väldigt positivt. Ligan har ju resultatmässigt gått relativt bra, men matchen mot Leicester på Boxing Day blir kanske en av säsongens viktigaste.

Marcus Beijar: Tabellmässigt känns det ju givetvis fantastiskt bra, det är inte frågan om det. Spelmässigt känns det dock inte alls lika bra trots att poängen trillat in. Vi har inte jämnheten och tryggheten och det stör mig.

Elias Wiorek: Känns väldigt bra med tanke på den svaga starten. Vinst mot Leicester till helgen och vi är tvåa med en match mindre spelad. Hoppas vi kan haka på Liverpool så länge som möjligt i titelstriden och att de inte fortsätter se bra ut.

Mikael Österdahl: Alltså… jag vet inte? Begränsar vi oss bara till ligan, vilket är svårt, så finns det tecken på att en viss stabilitet börjar infinna sig. Samtidigt är det väldigt upp och ner för laget, så den där riktiga optimismen får fortfarande vänta på att träda fram.

Elias Hallström: Tittar man på tabellen och statistiken så är det ju där Manchester United ska vara. Studerar man däremot matcherna som sådana och hur det har sett ut, då känner jag mig inte helt bekväm. Ett återkommande problem på sistone har ju, som ingen missat, att United sett handlingsförlamade ut fram till att motståndaren gjort ett eller två mål och därefter vaknar man till liv. Det måste slipas och istället sätta nivån direkt, då kommer jag nog känna mig mer till freds.

Marcus Eriksson: Utifrån inledningen på säsongen är det ju absolut över förväntan. Med den höjden vi har i spelet finns potentialen att vara med däruppe under stora delar av säsongen. Utmana om titeln blir svårt men om lägstanivån höjs finns potentialen till det.

Gustav Brinck-Larsen: Spontant mycket bra, även om man så klart inte tar något för givet om att United skall kunna hålla sig kvar däruppe. Evig pessimist, vilket de sista sju åren har gett en fog för.

Vi åkte ju dock ur Champions League redan i gruppspelet. Med ett par veckors distans, hur känns det?

Sebastian Nemorin: På förhand var det väl ganska väntat. Vi hade två riktigt bra lag. Det som är lite surt är att vi åker ut efter förlusten mot slagpåsen. Det är ju där det avgörs egentligen.

Lisa Lloyd Larsson: Fortfarande dåligt. Jag tror kanske inte att vi hade skördat några större framgångar i ett CL-slutspel ändå, men sättet vi åkte ur på var en taktisk och moralisk katastrof. Jag håller varenda en i spelartrupp och ledarstab personligen ansvariga för att det blev så. Förlusten mot Istanbul var otroligt onödig och den mot Leipzig direkt förödande. Ovärdigt.

Marcus Beijar: Svårt ändå. Jag tror inte vi hade nått längre än en åttondelsfinal även om vi gått vidare. Parallellt med detta var gruppen svår. Samtidigt retar det mig att vi förlorade på det sätt vi gjorde i Turkiet och att det nu blir fler matcher om vi går långt i Europa League. Summa summarum? Irriterande.

Istanbul Basaksehir v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Elias Wiorek: Var extremt frustrerad och arg flera dagar efter men nu har det lagt sig faktiskt och den största anledningen till det är hur bra vi går i ligan.

Mikael Österdahl: Efter den fantastiska starten kan det inte ses som något annat än ett fiasko. Att avsluta gruppspelet med tre poäng på fyra matcher är verkligen uselt.

Elias Hallström: Onödigt. Tycker att man sabbar det mot PSG och Leipzig i returmötena snarare än mot Basaksehir borta, som många vill få det till. Men nu väntar ju Europa League och torsdagsmatcher istället. Jisses vad exalterande!

Marcus Eriksson: Förjävligt. Framförallt med tanke på hur vi åkte ut. Vi gav i stort sett iväg en slutspelsplats till PSG och Leipzig vilket är det som irriterar mest. Europa League är inte kul, så är det bara.

Gustav Brinck-Larsen: På förhand trodde jag United skulle sluta trea, men sättet det hände på är ju bittert. Förlusten mot Istanbul, och att vi inte lyckades knipa en ynka poäng i någon av de två sista matcherna är bittert.

Vilken spelare har varit den största positiva överraskningen hittills?

Sebastian Nemorin: Oj! Att Bruno skulle leverera även denna säsong förstod man ju ganska fort. Men för mig har giganten varit Fred, har gått och blivit oerhört viktig för laget.

Lisa Lloyd Larsson: Det tar emot att säga någon alls. Inte som överraskat i alla fall. Bruno har varit otroligt bra såklart, men det var ju väntat. Jag tycker Shaw varit bättre än vanligt, det tycker nog de flesta som inte på förhand bestämt sig för att hata honom.

Marcus Beijar: Det här låter kanske lite dumt, men Bruno Fernandes fortsätter att leverera och även om det kanske inte är en stor positiv överraskning i sig så tycker jag att det är fantastiskt att ha en sådan kvalitetsspelare i truppen. Han visade denna höst att hans första allvar inte var något undantag.

Elias Wiorek: Svårt, varit många som varit riktigt bra stundtals men skulle jag välja en som stuckit ut lite under hela säsongen så väljer jag nog Fred. Har hållit sig på en extremt hög nivå under hela säsongen egentligen med ett undantag mot PSG hemma. Bruno har varit klart bäst enligt mig men hade lägre förväntningar på Fred så därav landar det på brassen.

Mikael Österdahl: Egentligen vill jag svara: Ingen. De som har varit bra förväntas vara bra. Bruno är fantastisk men det är ingen överraskning. Rashford har varit mycket bra men det är heller ingen överraskning. Den vars insatser möjligen kan klassas som en positiv överraskning är Fred.

Elias Hallström: Är väl ingen som sticker ut nämnvärt, men säger ändå Fred. Tycker han börjar hitta en stabil lägstanivå och känns mer och mer given, oberoende motståndare och förväntad matchbild.

Marcus Eriksson: Fred. Verkligen visat hur viktig han är för oss i majoriteten av matcherna den här säsongen. Hans energi och förmåga att vinna boll är en riktig spets. Enligt mig underskattad av många.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tänker att United som lag gått framåt, och att det är vad som gör att laget generellt går bättre (det och Bruno, men att han är så här bra är ju ingen överraskning). I slutändan landar jag nog ändå på Fred som den största överraskningen. Jag hade i princip avskrivit honom, men den här hösten har han mestadels varit stabil.

Vilken spelare har varit den största negativa överraskningen hittills?

Sebastian Nemorin: Matic, förflyttas allt längre från en startplats och det med sin rätt tycker jag. Chockerande dock att man gett denna snubbe ett kontrakt ganska nyligen.

Lisa Lloyd Larsson: Måste säga att jag hade väntat mig mer av Maguire, på många sätt. Som jag sagt förut: Maguire är kapten, men Bruno är ledaren.

Manchester United v Manchester City - Premier League

Marcus Beijar: Kanske inte spelaren i sig, men den ringa speltid som Donny van de Beek fått i höst har varit en negativ överraskning. Sedan kan det bero på många olika orsaker förstås, men åtminstone jag hade hoppats på mera speltid. Annars kanske Mason Greenwood varit den som varit minst bra sett till förväntningarna.

Elias Wiorek: Svårt återigen, ingen som varit direkt svag eller en negativ överraskning. Men jag förväntar mig mer av Maguire. Hans inledning var för mig usel (som många andra förvisso) men kostar man en miljard så ska man dominera backlinjen och vara en av de bästa i ligan åtminstone, och där är han långt ifrån. Hans svenska kollega har varit bättre den här säsongen enligt mig och så borde det inte vara med tanke på hur höga förväntningar man har på engelsmannen.

Mikael Österdahl: Här finns det fler alternativ men Anthony Martial är en tämligen solklar vinnare, även om hans formkurva nu tycks peka uppåt. Jag räknar alltid med att Martial ska göra mål när han får chansen men den här säsongen har han lämnat många enkla mål på planen.

Elias Hallström: Det känns hårt, men Mason Greenwood har ju faktiskt inte hittat rätt än under säsongen. Givetvis ska vi komma ihåg att han har haft en tuff höstperiod, inte minst på ett personligt plan. Men såklart betyder ju inte detta att jag dömer ut honom. Aldrig i livet. Han är 20 år och går igenom en svacka. Det är helt normalt.

Marcus Eriksson: Aaron Wan-Bissaka. Tycker att hans form i år varit långt ifrån godkänd. Hans positionsspel i defensiven brister för ofta och han bidrar alldeles för lite offensivt. Behöver förbättra sig.

Gustav Brinck-Larsen: Oväntat nog finns det fler här än på frågan före. Aaron Wan-Bissaka har en svag höst och Anthony Martial har allt som allt inte imponerat nämnvärt och Nemanja Matic har varit direkt dålig, samt att jag även hade högre förväntningar på Mason Greenwood. Jag landar nog ändå på Martial. Inte för att jag är hans största tillskyndare, men jag hoppades ändå han skulle bygga på förra säsongen och bli än bättre. Nu har ju hans senaste matcher sett bättre ut, så låt oss hoppas att han fortsätter så.

Hur tycker du att Uniteds första sommarvärvning (Donny van de Beek) har skött sig?

Sebastian Nemorin: Skala 1-10, en 6,5. Gjort det bra när han spelat, bidrar med annat. Bollskicklig och mer därtill, lite chockerande att han inte spelat mer dock.

Lisa Lloyd Larsson: På den sparsamma mängd speltid han fått har han skött sig bra tycker jag. Jag tänkte mig Van de Beek som en värvning för startelvan och är hittills förvånad över hur lite han fått spela.

Marcus Beijar: Då han väl spelat har han väl skött sig helt okej. Han lider ju helt klart av den ringa speltiden och att det kanske inte finns en jättetydlig roll åt honom. Kommer säkert att bli bra på sikt, men hösten har varit en besvikelse.

Elias Wiorek: Har varit bra de minuter han fått spela, men jag tycker han behandlas på ett dåligt sätt. Får knappt någon speltid och verkar vara den sista som norrmannen vill rita ner i startelvan. En riktig snegunga som jag hoppas kommer få mer och mer speltid får det ska han bara ha.

Mikael Österdahl: Mest tycker jag att han har fått spela alldeles för lite. Hans snabba passningsspel är något vi borde ha dragit större nytta av. Samtidigt skulle jag just nu ranka Donny och Matic som femte och sjätte mittfältare. Donny måste göra mer av möjligheterna han får.

Elias Hallström: Bra, efter förutsättningarna. Det är bara synd att han inte får spela så mycket som han borde få. Märks tydligt hur skolad han är jämfört med sin omgivning, vilket tyvärr inte alltid gagnar honom. Otroligt begåvad spelare, som jag hoppas Solskjaer kommer nyttja mer framöver.

Marcus Eriksson: Helt okej. Svårt att visa vad han kan med tanke på hur lite speltid han fått. Tycker dock att han måste våga mer när han väl får chansen. Det har funnits möjligheter för honom där det finns ytor men han istället väljer det enkla alternativet. Det kan han utveckla.

Gustav Brinck-Larsen: Han har fått något mindre speltid än jag trodde, men han har å andra sidan inte imponerat överdrivet mycket när han väl fått spela. Så klart är det en inkörsperiod och jag har inga tvivel på att han kommer bli en fantastisk spelare för United, men än så länge något besviken.

Hur tycker du att Uniteds andra sommarvärvning (Alex Telles) har skött sig?

Sebastian Nemorin: Bra, gjorde en bra första insats mot PSG. Har visat kvaliteten på hans fötter och passningar och inlägg börjar hitta rätt adress. Troligt förstaalternativ framåt.

Lisa Lloyd Larsson: Tycker det är uppenbart att Shaw fortfarande är Oles förstaval som vänsterback, men detta förtar inte Telles insats. Han tillför något extra i offensiven som vi annars saknar och jag tycker han har skött sig ungefär som förväntat.

Marcus Beijar: Han svingar ju in bra hörnor och har överlag en bra vänsterfot. På det planet slår han ju Luke Shaw. Däremot är hans defensiva arbete kanske inte av högsta klass.

Elias Wiorek: Sett riktigt fin ut framförallt offensivt men även varit relativt bra defensivt. Inte fått sett hans fulla kapacitet än offensivt tycker jag men där finns verkligen något intressant.

Mikael Österdahl: Jag har inte blivit imponerad av det han har visat. Bra inläggsfot, visst, men det räcker inte för att göra en vänsterback. Det kan förstås handla om anpassningen till den engelska fotbollen men hittills en besvikelse. Marginellt bättre än Shaw offensivt och markant sämre defensivt var inte vad jag förväntade.

Elias Hallström: Svårbedömd. Har inte riktigt kommit in i det än, känns det som. Utöver en vass vänsterfot kan jag inte påstå att jag är jätteimponerad över insatserna hittills. Spetskvalitet finns, men i nuläget föredrar jag Luke Shaw på vänsterbacksplatsen. Ja, faktiskt.

Marcus Eriksson: Helt okej. Jobbig inledning med Corona vilket gjorde det svårt för honom att komma in i det. Har därefter stått för några bra insatser och några sämre. Bidrar med något annat än Luke Shaw offensivt och hans vänsterfot är en riktig spets. Behöver dock förbättra sig i defensiven.

Gustav Brinck-Larsen: Tuff start då han värvades sent och sedan dessutom haft covid-19. Han imponerade på mig i debuten, sen följde ett par något svagare (om än inte usla) matcher där han visade uppenbara defensiva svagheter. Verkar dock hitta sig mer och mer i klubben och laget.

Hur tycker du att Uniteds tredje sommarvärvning (Edinson Cavani) har skött sig?

Sebastian Nemorin: Upp och ner. Uppåt med sin inställning, målskyttet osv. Ner med sina uttalanden som inte alls är eftertänksamma och lär bli något typ av straff för det.

Lisa Lloyd Larsson: Exakt som förväntat. En bra och rutinerad anfallare med mycket kvar att ge, men inte en spelare för startelvan.

Marcus Beijar: Cavani visar att hans högsta nivå är ruggigt hög. Han gör saker i boxen som ingen annan spelare i United gör. Hans lägsta nivå lider väl av att han fått ringa speltid i vissa matcher och lite otacksamma lägen att hoppa in i. Tycker dock att han känns som en bra värvning hittills.

Elias Wiorek: Matchen mot Southampton gör att han varit grym. Den var så viktig och hans inhopp är magiskt vilket drar upp betyget rejält. Det som drar ner är som jag iallafall och många andra var rädda för med den här panikvärvningen är att han är extremt skadebenägen. Vilket man nu fått se när han missat de tre senaste ligamatcherna pga skada. Men annars en bra inledningen i Unitedtröjan.

Mikael Österdahl: Stundtals exceptionellt bra men tyvärr har han inte kunnat spela speciellt ofta. Sparkapital!

Elias Hallström: Också svårbedömd. Inte spelat så mycket man hade hoppats på. När han väl spelar och kommer in i ”flowet”, då visar han vilken klasspelare det fortfarande bor i honom. Sur avstängning som väntar.

Marcus Eriksson: Bra! Han har verkligen visat sina spetsegenskaper i de flesta matcher han spelat. Totalt matchavgörande mot Southampton och bidrar givetvis med något som ingen annan av våra offensiva spelare bidrar med. Hans avslut mot Everton igår var av högsta världsklass. Ettårsoptionen i hans kontrakt bör utnyttjas.

Gustav Brinck-Larsen: Bra, när han har kunnat spela, vilket ju även det har varit begränsat. Men för mig har han tydligt visat att han är vår bästa anfallare när han är frisk.

Vi har ännu inte sett Facundo Pellistri debutera för United. Borde han ha fått göra det?

Sebastian Nemorin: Med ett rätt fullt schema framåt och en del cuper så är det nog inte omöjligt. Gjort det bra på slutet och kommer nog närmare att få ett par minuter iallafall.

Lisa Lloyd Larsson: Det kommer han garanterat snart få göra, men han är 19 år och det finns ingen som helst stress att slänga in honom i hetluften än. Det kommer finnas chanser för honom att debutera under säsongen, men vi är inte i ett läge där detta behöver ske exakt just nu.

Marcus Beijar: Nej, det tycker jag inte. Sett till att han fortsatt är ojämn när han spelar med reserverna så behöver han matcher där först. Torde väl kunna få minuter i cupmatcherna efter nyår, om han ska a-lagsdebutera i år

Elias Wiorek: Nej, jag tycker det är lite tidigt fortfarande. Bra att han fått speltid i U23 och sett bra ut där, kanske till våren att han får chansen i A-laget.

Mikael Österdahl: Nej, vi har inte haft några matcher där det hade varit lämpligt att ge Pellistri speltid. Kanske en plats på bänken mot Watford och inhopp om vi har vunnit matchen mitt i andra halvlek. På den nivån är han just nu för mig.

Elias Hallström: Sett för lite av honom. Men nej, det borde han väl inte ha fått gjort. Vet inte vad som skulle ha motiverat det ibsådana fall.

Marcus Eriksson: Svårt att svara på. Inte sett han tillräckligt mycket för att bedöma det. Men han har presterat bra i reserverna det senaste så jag är säker på att han närmar sig ett inhopp i A-laget.

Gustav Brinck-Larsen: Svårt att säga, men nåt hade ju varit roligt att se honom. Men det är klart att han behöver acklimatisera sig till England, så att skynda långsamt kan vara rimligt.

Leicester, Wolves och Aston Villa är de tre kommande ligamatcherna. Hur många poäng tror du United plockar på dessa matcher?

Sebastian Nemorin: Önskan är ju såklart nio poäng, inte orimligt att det blir sex, men det slutar säkert med fyra. Förlust mot Leicester som vill ha revansch och är i bra form. Kryss mot Wolves som spelar bra mot topplagen. Vinst mot Aston Villa.

Lisa Lloyd Larsson: Ja, vi är ju historiskt bra under julhelgen så sex poäng känns ju som ett minimum. Ska vi nu ta chansen att hänga på i toppen vore det ju givetvis bra om vi vann alla.

Marcus Beijar: Det är tre ruggiga matcher. Det kan bli nio poäng och det kan bli noll. Leicester såg blekt ut mot Everton, Wolves gjorde det samma mot Burnley och Villa fick hjälp av en utvisning mot West Bromwich. Ändå är det matcher där United kan gå på pumpen. Jag säger fem poäng.

Elias Wiorek: Jag har en stark magkänsla. Tre bra motstånd men som har haft det lite struligt här och där senaste tiden. Men som sagt tre starka lag på pappret men vi ska ta hem titeln så det blir 9 pinnar!

Mikael Österdahl: Haha! Att förutspå detta United känns som ett fools game.

Elias Hallström: Leicester kan bli en svår nöt, men vi har också sett att de kan vara väldigt ojämna. Wolves och Aston Villa ska vara sex poäng. Säg sju totalt då.

Marcus Eriksson: Sju poäng. Tror det blir oavgjort mot Leicester och sen vinner vi mot Wolves och Aston Villa.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tänker att vi klarar ett kryss mot Leicester, sen vinster mot Wolves och Villa. Det eller full pott.

Vilken ligaposition är det realistiskt att United kan nå den här säsongen?

Sebastian Nemorin: Beror helt på hur man kommer ur denna vinterperioden, man ska spela matcher på torsdagar osv. Hur och vad man gör i januari. Men jag säger trea.

Lisa Lloyd Larsson: Realistiskt är att vi kan nå en andraplats som bäst.

Marcus Beijar: Skulle United prestera på en jämn nivå så är det här en säsong där man borde vinna ligan. Nu skulle vi ju vara realistiska och då tror jag att United når topp 4 och slutar trea, i år igen.

Elias Wiorek: Titeln är ju inte omöjlig, verkligen inte, men inte realistiskt. Kommer vi topp 4 är det bra, och det ska vi komma.

Mikael Österdahl: Som bäst etta, som sämst åtta. Typ. Det är inte bara vi som är oförutsägbara i ligan.

Elias Hallström: Tvåa bör inte alls vara orimligt med tanke på hur den här säsongen har artat sig hittills. Finns ett lag som lär springa ifrån resten snart, tyvärr.

Marcus Eriksson: 2-4. Tror som sagt att vi inte riktigt har det som krävs för att på allvar utmana om titeln (Liverpool blir för starka). Men Chelsea, City och Spurs kan vi absolut mäta oss med.

Gustav Brinck-Larsen: Faktum är att jag tror att United kan vinna ligan, även om jag inte tror att vi kommer göra det. City saknar än så anfallskraft, Chelsea är upp och ner, Spurs likaså, Leicester och Everton bör inte hålla i längden och Liverpool har än så länge inte fått några större problem trots alla skador, men sånt kan dyka upp efter ett tag. Så om United kan hålla formen den närmaste månaden kan man växa och sätta sig i en riktigt fin position.

Och vilken position tror du i nuläget att United faktiskt slutar på när vi sammanfattar säsongen?

Sebastian Nemorin: Plats 4.

Lisa Lloyd Larsson: Om man bortser från rådande hybris (jag hetsar nu dagligen om titelrace) så är det kanske realistiskt att hoppas på en tredjeplats? Svårtippat med tanke på hur ojämna vi är och hur många det just nu ser ut att vara som kan utmana om topp fyra-placeringarna.

Marcus Beijar: Jag brukar gissa fel, så jag får väl säga att vi slutar fyra till slut.

Elias Wiorek: Jag tror faktiskt att vi vinner.

Mikael Österdahl: Jag skulle säga att en tredjeplats är troligast.

Elias Hallström: Väger upp, min annars lite negativa inställning, och är istället lite optimistisk i den här frågan. Tvåa.

Marcus Eriksson: Jag tror att vi likt förra säsongen kommer trea.

Gustav Brinck-Larsen: Kanske fusk, men tvåa eller trea tror jag vi landar på. Truppens svaghet säger mig att vi inte håller hela vägen.

Om du får ge en Unitedspelare en julklapp, vem skulle du ge den till och vad skulle det vara?

Sebastian Nemorin: Oj, en sån gammal kunglig kappa/mantel eller vad man ska säga. Skulle ge den till Rashford, för hans heroiska insats utanför planen och som faktiskt visar att det kommer en helt ny generation idrottare som har hjärtat på rätt ställe.

Lisa Lloyd Larsson: Utan tvekan Marcus Rashford, för allt han gjort för ekonomiskt och socialt utsatta familjer under pandemin. En bra kille och en fantastisk förebild.

Marcus Beijar: En mixtur med trivsel och självförtroende till Paul Pogba.

Elias Wiorek: Skulle ge den till Rashford och det skulle vara ett hjärta för allt fint han gör utanför planen (och på planen) men framförallt utanför. En sådan legendar redan och en inspiration för mig.

Mikael Österdahl: Jag skulle ge en påse självförtroende till Anthony Martial.

Elias Hallström: En sax till Alex Telles, så att han kan göra något åt sin frisyr.

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

Marcus Eriksson: Bruno Fernandes får en julklapp. Skickar över en stock snus till honom som han kan avnjuta mellan matcherna.

Gustav Brinck-Larsen: Jag vill ge Cavani hans hundraprocentiga hälsa. Med honom frisk och kry får vi många mål som kan vara den stora skillnaden påt succé och fiasko.