Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Aston Villa

Aston Villa v Manchester United - Premier League

Världen firar idag Sir Alex Fergusons födelsedag, och skitåret 2020 tar när firandet är över slut för att lämna plats till vad som förhoppningsvis blir succéåret 2021. United får chansen att sätta tonen direkt, då man redan på nyårsdagen inleder matchandet. Vid Unitedseger, ja då är det endast på målskillnad som det onda röda laget från grannstaden leder ligan (för seger med nio mål eller mer, det skall vi kanske inte räkna med).

Manchester United

Sex raka matcher utan förlust, det är vad United har med alla turneringar inräknade. Den oavgjorda matchen mot Manchester City var vad den var, medan krysset mot Leicester känns onödigt i och med hur matchutvecklingen blev. Tittar vi enbart på Premier League ser det än bättre ut, där har United nio matcher utan förlust, och i sju av dessa matcher har laget gått segrande.

Att 2020 är ett skitår håller jag fast vid, men avslutningen på året har det inte varit något fel på från Uniteds sida. Måtte 2021 börja på samma sätt.

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League

Julperioden är ju traditionellt en ganska speltät period i engelsk fotboll. För United har spelschemat den här säsongen dock varit tämligen mänskligt, och det kommer så fortsättta. Efter Villa är det fem dagar till ligacupsemin mot City, tre dagar senare kommer FA-cupmötet mot Watford och därefter är det åtta dagar innan United skall till Anfield för toppmöte mot Liverpool. I och med att Ole Gunnar Solskjaer dessutom börjar få en trupp han känner att han kan rotera lite i så bör truppen i stort inte vara särdeles sliten.

(Texten skrevs innan matchen mot Burnley lades in i schemat den 12 januari.)

Ja, vissa spelare lirar hela tiden och måste ses över. Harry Maguire och Bruno Fernandes i synnerhet, men även Marcus Rashford och Aaron Wan-Bissaka (som ju visserligen tvångsvilat med sin skada) är de spelare som Solskjaer uppenbarligen ännu inte känner att han kan avvara i startelvan, men i övrigt är det få spelare i klubben som spelat så mycket att de bör riskera förslitningsskador den närmaste tiden.

I och med att de två kommande matcherna efter Villa är cupmatcher, plus det lilla faktum att Villa är ett väldigt bra lag som vid vinst i sin hängmatch blott är en poäng efter United, ser jag det som självklart att Solskjaer kommer ställa ut sin bästa elva på fredagen. Den stora frågan är ju dock vilken elva han ser som sin bästa.

Längst bak skall det inte råda några tvivel om att David de Gea står. Dean Henderson har inte på något sätt varit dålig, men De Gea är Solskjaers förstaval och kommer stå såvida han inte är skadad.

Backlinjen har nu ett antal alternativ, men i mina ögon är det tämligen givet att den kommer bestå av Wan-Bissaka, Eric Bailly, Maguire och Luke Shaw. Att stressa in Victor Lindelöf när han har ont i ryggen och Eric Bailly ännu inte gått sönder trots tre raka starter tror jag inte Solskjaer gör. Särskilt inte när Bailly faktiskt också ser tämligen bra ut. Bredvid sig får han så klart Maguire, och till vänster bör Solskjer gå för Shaw före Alex Telles, då engelsmannen både visat stundtals god kry offensivt under hösten, men i synnerhet är han stabilare defensivt än brassen.

På mittfältet ser jag den centrala trion som given. Scott McTominay och Fred kommer agera sittande mittfältare bakom Bruno Fernandes. Paul Pogba eller Nemanja Matic då? Nej, inte den här gången. Förstå mig rätt, jag ser Pogba som given i en bästaelva för United, men mot ett Villa med Jack Grealish i laget känner jag mig tämligen övertygad om att Solskjaer går för två mer defensivt inriktade centrala mittfältare.

Framåt såg vi senast Mason Greenwood och Edinson Cavani tillsammans med Rashford. Den sistnämnde kommer spela om han är frisk (vilket allt tyder på), men eftersom FA stängt av Cavani får vi minst en förändring. Jag tror att Ole gör det enkelt för sig och låter Anthony Martial ersätta Cavani. Greenwood imponerade inte enormt mot Wolves, men jag tror han får en chans till, även om det kan så klart bli så att även Daniel James (eller varför inte Juan Mata) får komma in istället.

Möjlig startelva:

Aston Villa

Aston Villa avslutar 2020 med att ligga på femte plats i Premier League, vilket får ses som en stor succé för laget som förra året slutade på plats 17, och alltså var det sista lag att klara sig kvar. Man har dessutom femteplatsen tre poäng efter Leicester och Everton, lag man har spelat två respektive en match mindre än. United på andraplats är fyra poäng framför, även vi med en match mer spelad. Det är med andra ord verkligen ett lag man skall ha respekt för som kommer på besök.

West Bromwich Albion v Aston Villa - Premier League

Villas höst går att dela in i tre tämligen tydliga delar. Man inledde lysande, med fyra raka segrar där man också lyckades hålla nollan i tre av matcherna. Den enda ligamatch man släppte in mål i under denna period var den mot Liverpool, en mycket vacker match där Villa vann med 7-2. Under denna inledande period slog man också ut Burton Albion och Bristol City ur Ligacupen, innan man dock åkte ur mot Stoke den förste oktober.

Slutet av oktober, och sedan hela november, var dock betydligt mörkare för Villa, och man undrade om de kanske skulle sjunka ner mot den regionen de landade på under fjolåret. Fyra förluster på fem matcher blev det under denna tid, och detta trots ett tämligen beskedligt spelschema. Endast mittenlaget Arsenal lyckades man slå, medan Leeds, Southampton, Brighton och West Ham blev för svåra.

Tolv dagars vila efter West Ham-matchen gjorde dock laget gott, och i december månad gick man återigen obesegrade. Tre segrar och två oavgjorda blev facit, med blott ett insläppt mål bakåt på hela månaden, vilket man måste säga imponerar. Kanske kan det ha något att göra med att man börjat hitta en elva som sitter. De tre senaste matcherna har man haft samma startelva, så när som på att Tyrone Mings saknades på grund av avstängning sist. Det känns därför väldigt troligt att man kommer fortsätta på sitt vinnande 4-2-3-1-spår

Möjlig startelva:

*Målvakt Martinez har nummer 26.

Historik

188 matcher har spelats lagen emellan genom åren. United har gjort 198 mål, släppt in 80, vunnit 99 av matcherna medan 49 har förlorats och 40 har spelats oavgjort.

Förra säsongens hemmamatch är inget att minnas, med sitt 2-2 som slutresultat, men bortamatchen var roligare. Då vann United med 3-0

Visste ni att…

  • De 99 segrarna United har mot Villa är fler segrar än man har mot något annat lag. Vinst imorgon och och Villa blir alltså första klubb att förlora 100 matcher mot United. Andra lag som kämpar för att bli först till 100 förluster mot United är i första hand Arsenal med 97, följda av Tottenham (91), Everton (88), Newcastle (87) och Liverpool (80).

Matchinformation

Manchester United
Aston Villa
Turnering: Premier League, omgång 17
Tid: Fredagen den 1 januari 2021, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Michael Oliver
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Jones (skadad, inget datum)
  • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

  • Lindelöf (rygg)
FORM
O12/12Man CityHPL0-0
V17/12Sheffield UBPL3-2
V20/12LeedsHPL6-2
V23/12EvertonBLC2-0
O26/12LeicesterBPL2-2
V29/12WolvesHPL1-0

Aston Villa

Skador och avstängningar:

  • Trézéguet (hamstring, inget datum)
  • Wesley (knä, inget datum)
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F30/11West HamBPL1-2
V12/12WolvesBPL1-0
O17/12BurnleyHPL0-0
V20/12West BromBPL3-0
V26/12C PalaceHPL3-0
O28/12ChelseaBPL1-1

United mot Aston Villa

Totalt:18899-40-49347-243
Hemma:9262-18-12198-80
Premier League:5035-12-392-29
SENASTE MÖTENA
V2015-08-14BPL1-0
V2016-04-16HPL1-0
O2019-12-01HPL2-2
V2020-07-09BPL3-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2014-03-29HPL4-1
V2015-04-04HPL3-1
V2016-04-16HPL1-0
O2019-12-01HPL2-2