Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi behöver bli bättre på att stänga matcher

Manchester United v Aston Villa - Premier League

Ingen Premier League-klubb har fler poäng än Manchester United. Detta står klart sedan United inlett 2021 med att besegra Aston Villa på Old Trafford. Uniteds seger var inte den enklaste av segrar men i slutändan menar jag att den är rättvis. De som håller på fel lag tycker säkert något annat. Men de håller på fel lag.

Måhända har jag drabbats av hybris. Men jag tycker att vi har anledning att tro på detta lag. Kanske är korthuset bara en Bruno Fernandes-skada från att rasa men så länge portugisen håller sig hel ser jag ingen anledning till att detta United inte ska fortsätta plocka poäng. Vi har till synes hanterat den nya verkligheten bäst av alla.

Igår fanns det mycket som var bra. Framför allt före paus. Då var min känsla att Villa spelade bättre men alla målchanser föll till United. Efter paus var vårt försvarsspel inte lika kassaskåpssäkert. Eric Baillys block på äkta Fergie Time ska inte behövas. Men att den lyckades trumfar att den behövdes.

Ändå tycker jag att det är uppfriskande att Ole Gunnar Solskjaer efter matchen lyfte fram att United behöver bli bättre på att stänga matcher.

Den bästa versionen av Eric Bailly är väldigt bra. Tyvärr har han också en identisk, men tämligen klappusel, tvilling som kommer till spel emellanåt. Ändå torde Baillys senaste fyra insatser ha gett Solskjaer huvudbry. Om ivorianen kan fortsätta på den inslagna vägen är det för mig tydligt att han är ett bättre komplement till Harry Maguire än Victor Lindelöf.

Något att ta med sig från gårdagen är att annars motståndarnas reaktioner. Hated, adored, never ignored, brukar det heta. Så sakta har vi de senaste åren emellertid börjat bli ignorerade. Eller ja, inte ignorerade kanske men åtminstone mindre uppmärksammade än förr. Inte längre. Igår – och även efter Wolves – var det den gamla tidens reaktioner från våra fiender.

Ytterligare en sak att ta med sig är att i stort sett alla vara bra eller till och med bättre igår. Den enda som egentligen föll bort var Scott McTominay. Att skotten plockades av relativt tidigt gillar jag. Solskjaer agerar allt oftare tidigt när det inte funkar men att han nu börjar göra det även när det trummar på gillar jag.

(Däremot var jag inte enig med Solskjaer om matchens två sista byten. Framför allt inte att Daniel James blev inbytt.)

 Några andra spridda tankar:

 • Aaron Wan-Bissaka gjorde mycket bra igår. Agerandet på Aston Villas mål var emellertid bedrövligt.
 • Även Luke Shaw var bra igen. För mig är det i nuläget inte ens en konkurrenssituation på vänsterbacksplatsen. (Jag håller det dock inte för uteslutet att Alex Telles bara behöver tid på sig.)
 • Bra var också Fred. Igen. Utan att ha tänkt överdrivet mycket på det lutar jag spontant åt han hittills den här säsongen är tredje bäst i laget. (Bruno Fernandes och Marcus Rashford är förstås etta och tvåa.)
 • Paul Pogba ska också nämnas. Utmärkt insats och känslan är att fransmannen nu har varvat upp. Att han används i flera roller är ett intressant taktiskt vapen. Men jag känner att jag relativt snart vill se honom bredvid Fred i en 4-2-3-1-formation. Inte mot Manchester city men kanske mot Watford, Burnley eller Fulham, beroende på hur Solskjaer vill disponera spelarna.
 • I motståndarlaget var Jack Grealish överlägsen. Han borde emellertid spela för hemmalaget när han spelar på Old Trafford. Väldigt lite tyder på att vi kommer värva i januari men vi borde göra det.
 • En i motståndarlaget som däremot ska ha skit är Tyrone Mings. En avskyvärd spelare.

För Manchester United väntar nu faktiskt några dagars vila. Först på onsdag ska vi spela match igen. Så nu kan vi för en sekund luta oss tillbaka och må ganska bra. Sen är det på allvar igen.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Nej, Ole Gunnar Solskjaer är inte intresserad av att prata om en titelstrid för Manchester United. Men han var, förstås, på gott humör på presskonferensen efter tre viktiga poäng.

Om matchen

 • United visste att det skulle bli en svår match och det blev svårt mot slutet.
 • ”David [de Gea] gör en bra räddning, Eric [Bailly] gör en fantastisk block.”
 • Titelstrid? United har en bra position.
 • Anthony Martial gjorde mål på en språngnick, vilket Solskjaer uppskattade. Managern berömde också Wan-Bissaka och Pogba för förarbetet till målet.
 • ”Jag var mycket nöjd med [Pogbas] insats.”
 • Eric Bailly fysik, snabbhet och mod är av toppklass och alla i laget vill att han ska lyckas.
 • David de Gea fick också beröm.
 • United borde ha stängt matchen på ett bättre sätt och en väg till det är att göra 3-1 på chanserna som uppstår.
 • ”Det finns en anledning till färgen på mitt hår.”

Januarifönstret

 • Amad Diallo bör vara på plats inom kort. Pappersarbetet förefaller vara en formalitet.
 • Något annat nytillskott i januari gav oss managern emellertid inget hopp om.

Andra reaktioner

Uniteds spelare fokuserar på att det är ett nytt år.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Aston Villa 2-1

Spelarbetyg: Manchester United – Aston Villa 2-1