Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Jag gillade hans ramsa

Manchester United Training Session And Press Conference

Tim Fosu-Mensah har lämnat United och England för att istället spela sin fotboll i tyska Bayer Leverkusen. Vad vi på redaktionen tycker om det, det får ni veta i den här frågeasken.

Tim Fosu-Mensah lämnar Manchester United. Vad är din spontana reaktion?

Gustav Brinck-Larsen: Att det är helt rätt. Han är inte bra nog för att ta en ordinarie plats, och för hans egen skull är det bättre att gå till en annan klubb där han förhoppningsvis kan göra det.

Elias Wiorek: Känns såklart tråkigt att det inte blev det man hoppades på rent potentialmässigt, men rätt beslut i slutändan.

Elias Hallström: Att jag egentligen inte bryr mig nämnvärt. När han kom fram fick man ändå en relation till honom, men den har sannerligen försvunnit med åren.

Mikael Österdahl: Tråkigt på sitt sätt. Samtidigt naturligt och väntat.

Marcus Eriksson: Att det var på tiden. Skador har hindrat hans utveckling och som det läget är hade han haft svårt att hävda sig i dagens trupp.

Björn Appelgren: Tråkigt, men väntat. Tråkigt för att det alltid är synd när lovande spelare inte lyckas slå sig i seniorlaget. Väntat för att hans skadehistorik gjort att tiden lite runnit ut för honom.

Marcus Beijar: Att det var på tiden. Med tanke på den ringa speltiden, skadorna och den uteblivna utvecklingen har han inget att göra i dagens United.

Han hade ett halvår kvar på kontraktet. Gör United rätt som tar lite pengar och låter honom gå nu?

Gustav Brinck-Larsen: Ja, det tycker jag verkligen. Ser inte varför vi skulle haft kvar honom under våren, det tuffa schemat till trots. Som högerbackar finns AWB och Brandon Williams, och i såväl mittförsvar som på det centrala mittfältet finns massor av spelare som går före också.

Elias Wiorek: Ja det tycker jag.

Elias Hallström: Ja, täckning i backlinjen finns ju och att sälja honom när han väl är skadefri och få en slant känns ju bra tajmat.

Mikael Österdahl: Ja, det skulle vara helt meningslöst att stoppa en spelare som vi ändå inte har några planer på att använda.

Marcus Eriksson: Ja det tycker jag. Han skulle inte fått någon speltid ändå så varför inte ta lite pengar och låta honom gå.

Björn Appelgren: Ja, det tycker jag väl ändå. Har svårt att se honom komma tillbaka på riktigt. Litar på att klubben gör rätt bedömning. Kul om han kan få mer speltid.

Marcus Beijar: Ja, men man borde ha skeppat honom tidigare, främst för hans bästa.

Kommer du att sakna honom?

Gustav Brinck-Larsen: Som alltid med egna talanger som lämnar kommer jag sakna tanken av vad det kunde blivit. Men sett till vad han bidragit med kommer jag inte sakna honom.

Elias Wiorek: Ja det kommer jag, men han hade ingen bra Unitedkarriär så det är rätt att låta han gå.

Elias Hallström: Nej, det vore väl att överdriva.

Mikael Österdahl: Alltså, han har ju knappt synts till efter debutvåren 2016. Så i den meningen är det svårt att sakna honom. Idén om vad han kunde ha blivit är väl mer det som ligger kvar.

Marcus Eriksson: Nej det skulle jag inte säga. Hade stora förhoppningar på honom efter hans inledning i A-truppen. Men som sagt har skador hindrat hans utveckling.

Björn Appelgren: Man vill väl alltid att unga spelare ska lyckas ta sig upp från ungdomslagen, men bortsett från det, nej. Jag gillade hans ramsa dock.

Marcus Beijar: En spelare som spelat så lite är svår att sakna, så nej.

Vilket, om något, är ditt bästa minne av Fosu-Mensah?

Gustav Brinck-Larsen: Helt ärligt, jag har inget direkt minne kring Fosu-Mensah som sticker ut.

Elias Wiorek: Oj, har knappt något faktiskt.

Elias Hallström: Blir väl ändå debuten mot Arsenal när han hoppade in. Där och då såg man en oslipad diamant med massiv potential.

Manchester United v Watford - Premier League
Fosu-Mensah i en av sina tidiga Unitedmatcher 2016, här kamp med Odion Ighalo.

Mikael Österdahl: Jag skulle säga våren 2016, då han slog sig in i laget och faktiskt var väldigt bra. Sen kom Mourinho, dåliga lån och skador och så blev det inte så mycket mer.

Marcus Eriksson: Hans första matcher i A-truppen. Han klev helt orädd in i startelvan och spelade som att han gjort flera hundra matcher på den nivån. Orädd, fysisk och dessutom oväntat bra offensivt. Då trodde jag mycket på honom.

Björn Appelgren: Vi var ett gäng svenskar som såg honom i U18-laget 2015, i en förlustmatch mot Chelsea. Rashford gjorde första målet på straff efter sju minuter, men sedan vände Chelsea och vann med 2-1. Vill minnas att Fosu-Mensah såg bra ut då, även om han inte glänste… Matchen spelades i Altrincham, där det också var Family Fun Day och ölfestival samtidigt. Allt, förutom förlusten då, var kul med den utflykten. Österdahl, som skulle visa vägen, lotsade (med orden ”Hit ska vi, jag har varit här förut”) in oss bakom Manchester Storms ishall som ligger i Altricham. Det var en återvändsgränd, men istället för att gå runt klättrade vi över ett högt staket med vassa spetsar. Sen drack vi öl såklart… Hur som, kul minne! Resereportaget kring matchen hittar ni här.

Marcus Beijar: Det är inte direkt relaterat till United, men jag fick en rätt god känsla i och med utlåningen till Crystal Palace och det att han gjorde ett antal bra matcher där. Den känslan rann dock ut i sanden rätt fort.

Sexton ligamatcher, varav endast sex från start (och hälften redan under debutsäsongen 15/16), blev det i United. Vad ger du honom för betyg på Unitedkarriären?

Gustav Brinck-Larsen: Jag har aldrig riktigt känt att han på riktigt varit på väg att ta en plats, utan att han liksom lite på grund av åldern bara hamnade i A-truppen efter utlåningen och skadan i Fulham. Så ett n/a hade kanske varit rimligast, samtidigt så går det väl inte att godkänna en spelare som lämnar för att han inte tar en ordentlig plats i truppen…

Elias Wiorek: Av det han spelat är det väl godkänt, men på vad man hade för förväntningar så är det såklart inte godkänt.

Elias Hallström: Underkänd, trots allt. Ett par bra insatser i början kan de flesta ungdomar stå för när de får chansen, att man spelar på intuition. Men totalt sett finns inte underlag för ett godkänt betyg, mycket på grund av alla skador.

Mikael Österdahl: Tycker inte att det är rimligt att sätta betyg på någon som har spelat så sporadiskt som han har gjort. I slutändan är han ändå inte tillräckligt bra för United.

Marcus Eriksson: Han får inte godkänt, det får han inte. Trodde som sagt mycket på honom och tyvärr lyckades han inte motsvara de förväntningarna.

Björn Appelgren: Godkänt när han spelade, men kan väl kanske inte bli mer än underkänt med tanke på att han inte spelade så mycket.

Marcus Beijar: Tycker det är smått orättvist att ge betyg med tanke på hur lite han spelat och hur mycket han varit skadad, men med tanke på att det fanns en viss hype så är han förstås inte godkänd.

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att förväntningen på spelare som värvas i mitten av tonåren måste vara att de kommer lämna klubben tre till sju år senare (eftersom väldigt få faktiskt slår sig in i A-laget) när de visat att de inte riktigt håller klassen så har han väl motsvarat förväntningarna, kanske till och med nästan överträffat dem.

Elias Wiorek: Inte nått upp till de förväntningarna jag hade.

Elias Hallström: Inte nått upp till, sett till vilka förväntningar och potential det faktiskt fanns.

Mikael Österdahl: Alla som tar sig från juniorlaget i United till 30 a-lagsmatcher har överträffat alla rimliga förväntningar. Däremot fanns det definitivt en tid då jag trodde att det kunde bli mycket bättre.

Marcus Eriksson: Mina svar ovanför talar nog för sig själv här. Han har inte nått upp till de förväntningar jag hade på honom. Sen kan det bero på mina kanske för höga förväntningar.

Björn Appelgren: Skadorna är såklart en anledning till att det inte gick som vi kanske hoppades. Men visst hyste jag en del förväntningar, eller snarare förhoopningar, på honom…

Marcus Beijar: Med tanke på hur han snackades upp så hade jag inledningsvis rätt höga förväntningar. Man förstod dock rätt fort att de inte skulle infrias, så det har väl pendlat med åren.

Bortsett från tolfteplatsen säsongen 16/17 har Leverkusen slutat topp fem i Bundesliga de senaste elva säsongerna. Är han så bra att han tar en ordinarie plats i ett lag precis under Bayern Münchens och Borussia Dortmunds nivå?

Gustav Brinck-Larsen: Jag trodde han skulle söka sig till mer av en mittenklubb, Leverkusen har ändå en del förväntningar på sig. Jag har lite för dålig koll på hur deras trupp ser ut, men spontant känns det kanske som en nivå för högt, men jag hoppas verkligen att jag har fel.

Elias Wiorek: Det tvekar jag på, kanske om något år men ser inte honom gå rakt in i deras elva.

Elias Hallström: Dålig koll på Bayer 04 i dagsläget, men säg att det motsvarar att gå in i ett Southampton/Everton, typ. Jag är skeptisk.

Mikael Österdahl: Vet inte hur konkurrensen ser ut i Leverkusen. Kruxet för Fosu-Mensah är att han inte har någon naturlig position på planen. Han kan spela lite var som helst men på alla positioner är det något som skaver. Någonstans tror jag fortfarande att han skulle vara bäst som en dynamisk defensiv mittfältare, även om hans passningsspel egentligen är alldeles för begränsat för en sådan roll. Spontant tänker jag ändå att han borde ha sökt sig till en sämre klubb.

Marcus Eriksson: Tveksam till det. Kanske att han når en högre höjd om han lyckas hålla sig skadefri under en längre period. Ska sägas att jag inte har superkoll på Leverkusen så han kanske tar en ordinarie plats direkt. Har ju fördelen att han kan spela på flera olika positioner så vem vet, han kanske gör succé.

Björn Appelgren: Ingen aning. Ska bli kul att följa. Han har potentialen tror jag, om han får hålla sig skadefri.

Marcus Beijar: Det skulle förvåna om han gjorde det, men man har väl också lärt sig att man inte ska döma ut något på förhand.