Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Dagens lag: Chelsea – Manchester United

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League

Den överlägset största matchen hittills för Manchester Uniteds damlag väntar i eftermiddag. Casey Stoneys obesegrade och tabelltoppande tjejer har rest till London för att ta sig an regerande mästaren och nuvarande tabelltvåan Chelsea.

För United utgör matchen en fantastisk möjlighet. Vi har allt att vinna. Ingen kan kräva att laget ska slåss om titeln men en seger idag skulle inte bara säkerställa att laget är en titelkandidat utan faktiskt även lämna laget som titelfavorit. Då ska vi ha med oss att Uniteds lag är två och ett halvt år gammalt och byggt för framtiden, medan Chelsea är byggt inte bara för att vinna ligan utan även för att vinna Champions League. Vår tid är sen men redan nu är vi med i kampen.

Eftermiddagens match har avspark klockan 15.30 och visas på V Sport Extra och Viaplay.

Manchester Uniteds lag

Earps
Batlle, A Turner, M Turner, Smith
Ladd, Groenen
Hanson, Toone, Galton
Press

Att Tobin Heath börjar på bänken är den stora sensationen i Casey Stoneys laguttagning. Istället får Kirsty Hanson chansen som högerytter. Mycket märkligt, tycker jag. Det är inte utan att en undrar om Heath har någon skavank. Samtidigt kan det tänkas att Stoney vill ha ett vasst alternativ från bänken, då Chelsea har en väldigt bred trupp.

Uppdatering: Heath deltar inte på uppvärmningen, vilket indikerar att hon inte är i speldugligt skick. Vi får se om hon kommer in trots allt. 

I övrigt är det ett väntat lag.

Värt att notera är att United idag lyckas fylla hela avbytarbänken, vilket bara har varit fallet en gång tidigare under säsongen.

Chelseas lag

Förutsättningarna

Det är förvisso United som toppar tabellen men Chelsea befinner sig i det teoretiska förarsätet. Londonlaget ligger tre poäng bakom United men har en match till godo och bättre målskillnad. De båda topplagen är obesegrade med bara två poängtapp vardera. Båda lagen tappade poäng när det blev 1-1 på Leigh Sports Village i höstas. United fick dessutom nöja sig med 2-2 mot Manchester city medan Chelsea spelade oavgjort mot Arsenal.

Om United faktiskt har titelambitioner – en mer realistisk målsättning är topp 3 och en Champions League-plats, vilket faktiskt skulle vara en smärre bragd bara det – så bör laget vinna idag. Skulle det bli förlust står vi med en försvinnande liten titelchans. Jag vill till och med påstå att det då inte bara är möjligt utan faktiskt troligt att inte ens elva vinster på de elva avslutande matcherna räcker.

För Chelsea skulle emellertid en förlust idag vara att betrakta som ett fiasko. All press är på Londonlaget som i Pernille Harder har damfotbollens dyraste värvning någonsin.

Tidigare möten

Detta blir det fjärde mötet mellan United och Chelsea. De tre tidigare har blivit jämna tillställningar. Förra säsongen vann Chelsea med 1-0 både i ligan (bara en ligamatch, returmötet blev inställt) och cupen. Båda Chelseasegrarna kan betraktas som kontroversiella. I ligan avgjorde Chelsea på en billig straff medan United i cupmötet kände sig förfördelade när laget inte fick straff.

Den här säsongen möttes lagen i premiären. Då var det ett sargat United som kom till spel. Flera spelare saknades på grund av skador medan nyförvärven Tobin Heath, Christen Press och Alessia Russo ännu inte var på plats. Så att laget fick med sig en poäng var mycket starkt. Chelsea hade ledningen efter första halvlek men Leah Galton kunde kvittera framspelad av Jackie Groenen.

Teve

V Sport Extra eller Viaplay är det som gäller för den som vill se eftermiddagens drabbning i Sverige. Avspark klockan 15.30 med sändningsstart fem minuter tidigare.

Vi återkommer förstås med en matchrapport här på Muss.se. På grund av hur avsparkstiderna faller kommer matchrapporten emellertid först senare ikväll, efter herrarnas match. Vi kommer under dagen däremot att resultatuppdatera i matchdagsbloggen för herrarnas match mot Liverpool.

Mer läsning

Manchester Uniteds damlag är absolut en titelkandidat