Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport 2020/21

Leicester City v Manchester United - Premier League

Halva säsongen är spelad för Manchester United, och det har blivit dags att sammanfatta vad som hänt sedan säsongen drog igång, samt året 2020, i en frågelåda.

I och med att säsongens mitt infaller något senare den här säsongen än normalt får vi börja med att minnas tillbaka lite. Vad var det bästa med Manchester United under kalenderåret 2020?

Marcus Beijar: Att vi har hittat en viss jämnhet, trots allt. Man såg det inte riktigt komma efter 1-6 mot Tottenham, men vi har trots allt hittat ett sätt att vinna matcher vi inte vunnit de senaste säsongerna. Därtill verkar det finns en väldigt god stämning i klubben.

Elias Hallström: Att man tycks ha återskapat en vinnarmentalitet och en stark moral i truppen. Det förstnämnda skulle jag säga är mycket tack vare Bruno Fernandes intåg i klubben. Det senare är i hög utsträckning Ole Gunnar Solskjaers förtjänst.

Mikael Österdahl: Den fantastiska segern mot Manchester city i mars. Allt därefter har mest varit tidsfördriv.

Elias Wiorek: Många bra matcher under 2020, men den bästa matchen var nog ändå 2-1 borta mot PSG under hösten, när Rashford återigen avgjorde i slutminutrarna.

Adam Fröberg: Bruno Fernandes. Skillnaden som den värvningen har gjort är enastående.

Gustav Brinck-Larsen: Det enkla svaret är ju Bruno Fernandes. Att en spelare kan göra sån enorm skillnad är ju på många sätt ett underbetyg, samtidigt så har ju också en hel del andra spelare tagit kliv framåt också, så förhoppningsvis blir vi så sakteliga mindre och mindre beroende av honom.

Och vad var det sämsta med Manchester United under kalenderåret 2020?

Marcus Beijar: 1-6 mot Tottenham kanske är det enkla svaret, men uttåget ur Champions League och därmed också förlusten i Turkiet får hamna snäppet högre.

Elias Hallström: Motsäger möjligen lite mitt tidigare svar i vinnarmentalitet, men alla dessa semifinalförluster går sannerligen inte in på pluskontot.

Mikael Österdahl: Det går inte att separera Manchester United från världen. Covid-19, med allt vad det innebar, var det sämsta.

Elias Wiorek: Fiaskot att åka ur gruppspelet i CL i höstas efter det drömläge vi hade efter de två första vinsterna.

Adam Fröberg: Torsken mot Leipzig i CL som innebar ett tungt uttåg från turneringen. Ruskig frustration. Även förlusterna mot Istanbul och PSG som föranledde just detta sved.

Gustav Brinck-Larsen: Det finns ett par saker, så uttåget ur Champions League eller 1-6 mot Spurs. Jag landar dock på alla matcher som spelas utan publik. Inte Uniteds fel så klart, men det var det sämsta med United under 2020 oavsett.

Nu till det som hänt den här säsongen. United har spelat precis hälften av sina matcher och leder i nuläget serien, låt gå att City kan gå om om de vinner sin hängmatch. Allt som allt, hur känns det att United är med däruppe?

Marcus Beijar: Det känns förstås jättebra. Det är ju där vi ska vara. Det som förstås väger in lite är typen av säsong, det är långt ifrån ett normalt läge det här och då kanske vårt spel och vår nivå räcker till en topplacering. Hur det hade sett ut en normal säsong är svårare att sia i, men jag tycker att vi som helhet ska vara nöjda.

Elias Hallström: Fantastiskt. I och med det börjar saker och ting återställas till hur det en gång var. Vandringen fram till omgång 38 är givetvis lång och vi ska inte sväva iväg, men det är skönt att få njuta lite igen.

Mikael Österdahl: Det är en väldigt trevlig känsla och det är givetvis bara att passa på att njuta. Att vilket lag som helst nu till synes kan tappa poäng i vilken match som helst gör också mitt intresse för att följa ligan ökar. Men det skulle vara så ofantligt mycket bättre med publik på plats.

Elias Wiorek: Superkul. Ska bli så kul att följa vårens hetta där jag tror vi har en chans att hålla hela vägen in.

Adam Fröberg: Förvånande, imponerande men framför allt extremt glädjande. Ett ljus i dessa mörka tider.

Gustav Brinck-Larsen: Det känns något ovant, men givetvis bra. Jag har inga riktiga förhoppningar om att United faktiskt skall vinna titelm, men tänker ha hybris så länge vi är med där uppe.

Vilken Unitedspelare har presterat bäst hittills den här säsongen?

Marcus Beijar: Bäst har ju förstås Bruno Fernandes varit. Nu visste vi ju hur bra han var redan, men att han fortsätter att hålla den nivå han håller är ju smått häpnadsväckande. Sen har han dippat en del i januari, men säg den spelare som inte skulle göra det med hans minuter.

Manchester United v İstanbul Basaksehir: Group H - UEFA Champions League

Elias Hallström: Det rätta svaret är inget annat än Bruno Fernandes. Har inte bara visat vilken världsklasspelare han är, utan har även bidragit i så många mentala aspekter.

Mikael Österdahl: För att göra frågan intressant väljer jag diskutera vem som har varit näst bäst. Då står det för mig mellan Fred, Marcus Rashford och Luke Shaw. Givet det han gör utanför planen – och jo, det påverkar – måste det bli Sir Marcus.

Elias Wiorek: Sticker nog ut lite men säger Shaw. Bruno har varit fantastisk såklart och är väl det givna svaret på frågan, men Shaws lyft är oroligt imponerande.

Adam Fröberg: Bruno Fernandes. Tveklöst. Hans poängskörd är av högsta vikt i sig, men allt övrigt han bidrar med på och vid sidan av planen ska inte förringas på något vis.

Gustav Brinck-Larsen: Bruno Fernandes, så klart. Man kan försöka leka lite hipster och säga något annat, men då har man fel.

Vilken Unitedspelare har varit den största besvikelsen hittills den här säsongen?

Marcus Beijar: Pendlar mellan Anthony Martial och Aaron Wan-Bissaka och landar på den senare. Han var kanske sämre ”i verkligheten” ifjol, men i år har det inte alls känts bra på högerkanten.

Elias Hallström: Har varit inne på det tidigare och min uppfattning är fortsatt densamma, nämligen Mason Greenwood. Förhoppningsvis, och mest troligt, är det bara en period han går igenom just nu, men grabben går verkligen inte att känna igen.

Mikael Österdahl: Anthony Martial har varit en skugga av spelaren han var förra säsongen. Hedersomnämnande till Aaron Wan-Bissaka.

Elias Wiorek: Svårt står lite mellan Wan-Bissaka och Martial som jag hade höga förväntningar på, men jag tycker ändå att engelsmannen varit direkt svag under större delen av säsongen och är den jag är mest besviken över.

Adam Fröberg: Anthony Martial. Som flera säkert vet håller jag honom rätt högt. Han kom från en säsong där han var en av klubbens tre bästa spelare, men har inte alls fått det att lossna (bortsett från typ en tvåveckorsperiod).

Gustav Brinck-Larsen: Det finns ett par stycken att välja bland, men jag måste landa på Anthony Martial. Det han gjorde förra säsongen var bra, men samtidigt runt någon form av minimigräns för hur många mål en försteanfallare i United behöver göra per säsong. Jag hade hoppats på ett lyft den här säsongen, men istället blev det tvärtom. I övrigt kan Aaron Wan-Bissaka nämnas, som har en svagare andrasäsong än hans första, och även Mason Greenwood har varit sämre än vi hoppades på. Det räknade jag dock lite med, så även om jag vill se mer kan han inte anses vara den jag är mest besviken på.

Vilken spelare har förbättrats mest gentemot förra säsongen?

Marcus Beijar: Luke Shaw. Man såg väl tendenser redan ifjol, men då han nu dessutom fick viss konkurrens i Alex Telles så är han närapå som en annan spelare. Otroligt nyttig både offensivt och defensivt. Hålls hel, Luke!

Elias Hallström: Luke Shaw, och det på ganska kort tid. Konkurrensen från Telles verkar ha gjort engelsmannen gott och i dagsläget finns det egentligen inget som motiverar att välja den nye brassen före Shaw. Utvecklat en mycket fin vänsterfot dessutom, som förhoppningsvis kan bidra med lite poäng under våren.

Mikael Österdahl: Han har egentligen spelat för lite för att vara aktuell men Eric Bailly har höjt sig enormt. David de Gea är fortfarande långt ifrån så bra som han borde vara men betydligt bättre nu än förra säsongen. Spelare som Fred, Scott McTominay och Luke Shaw har höjt sig mot förra säsongens medelnivå men inte jämfört med de bästa perioderna de hade då.

Elias Wiorek: Blir lite som jag skrev på den som presterat bäst under säsongen ovan, men solkart för mig att det är Luke Shaw.

Adam Fröberg: Luke Shaw. Även om han har varit bra egentligen hela året (alltså även andra halvan av förra säsongen) så tycker jag att det han har visat denna säsong, och särskilt de två senaste månaderna, är det bästa vi sett av honom i United-tröjan. Bättre än den korta period just innan benbrottet, till och med.

Gustav Brinck-Larsen: Luke Shaw givetvis. Till slut är han tillbaka på den nivå några av oss såg att han fortfarande hade i sig. Det har tagit för lång tid, men samtidigt är han fortfarande bara 25 år gammal och har många år kvar om han håller sig skadefri.

Serieledning nu som sagt. På vilken plats slutar United när säsongen är över?

Marcus Beijar: Jag tror att vi slutar tvåa, och då är jag optimistisk.

Elias Hallström: Jag nämnde ju att man inte ska sväva iväg, därför blir svaret etta.

Mikael Österdahl: Den här säsongen är nästan omöjlig att förutspå och våren blir betydligt tuffare än brukligt för lagen som är kvar i Europa, så de konstiga resultaten blir sannolikt fler snarare än färre. Men trenden sedan Bruno Fernandes kom in säger att de båda Manchesterlagen är bäst. Icke att förglömma att båda blev utan försäsong och sannolikt har tappat 5-10 poäng på det. Plats 1-6 är öppna för oss med andraplatsen som det troligaste resultatet. Det vore emellertid ett så vansinnigt pessimistiskt tips att jag måste placera oss som etta.

Elias Wiorek: Vi vinner. Nummer 21 är på ingång.

Adam Fröberg: Jag är en obotlig pessimist, på gott och ont. Jag säger trea. Mycket för att jag inte riktigt ser oss ha det grundspel som krävs för att hålla i en tillräcklig poängskörd hela vägen i mål, och mycket för att jag ser ett City som till slut drar ifrån en aning och Liverpool som hittar mer rätt än den senaste tiden. Men, oj vad gärna jag vill ha fel här.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tippade tvåa före säsongen, och ser ingen anledning att ändra på det nu.

Hur förhåller sig det till hur du tippade inför säsongen?

Marcus Beijar: Jag blev tvungen att kolla upp vad jag svarat! Jag sa fyra med liten marginal, så det är ju klart bättre.

Elias Hallström: Minns inte exakt hur det såg ut men kan tänka mig att jag trodde på en tredje- eller fjärdeplats. Oavsett vad skiljer det sig.

Mikael Österdahl: Minns jag rätt trodde jag att vi skulle sluta trea utan att vara involverade i någon titelstrid. Men poängmässigt är vi i fas med vad jag trodde, det är mer att ett par andra klubbar har underpresterat.

Elias Wiorek: Jag tippade United trea, så hittills har det verkligen varit över förväntan, och jag tror som sagt vi håller hela vägen in som vinnare.

Adam Fröberg: Nej. Jag tippade United som femma. Så givetvis är det bättre om vi skulle sluta trea, men det skulle samtidigt kännas som en liten besvikelse med tanke på sitsen vi är i för stunden.

Gustav Brinck-Larsen: Samma svar som på förra frågan, jag tippade tvåa före säsongen, och ser ingen anledning att ändra på det nu.

Vilka vinner ligan?

Marcus Beijar: Det gör de där från andra sidan stan.

Elias Hallström: Manchester United.

Mikael Österdahl: 21 år 21.

Elias Wiorek: United.

Adam Fröberg: Den där irriterande blåklädda grannen från andra sidan staden. De har fått till defensiven på ett imponerande vis nu, och vi vet dessvärre vilken höjd de har i sitt offensiva spel. De kommer vara jämnast in i mål, därför tar de tyvärr titeln.

Gustav Brinck-Larsen: Manchester City. De har klart bredast och bäst trupp.

Utslagna ur Champions League gör att Europa League-slutspelet hägrar. Hur långt tar sig United där?

Marcus Beijar: På nått sätt känns ju motståndet i sextondelen svårast, hur konstigt det än låter. Slår man ut Real Sociedad så kan det ju beroende på lottning bära hela vägen till Polen. Å andra sidan, orkar vi? Uttåg i kvarten får det bli.

Elias Hallström: Beror på hur seriöst man ser på Europa League. För storlag är det ju mer av en bakdörr in i Champions League. Jag har svårt att se hur United ska hamna utanför topp fyra den här säsongen. Man kan ju hoppas på att en del yngre förmågor kommer matchas ganska genomgående i turneringen och således kanske det tar oss till en kvartsfinal. Spela semifinaler är vi ju ändå inget bra på.

Mikael Österdahl: Förutsatt att vi när slutspelet drar igång är kvar i en titelstrid tycker jag att vi ska vaska den turneringen. Lagen som går långt i Europa kommer förmodligen förlora 5-10 poäng i ligaspelet på det. Nu tror jag däremot inte att Solskjaer tänker så. Men tippa cup är omöjligt. Vi har det bästa laget men det finns nästan ett dussin lag som vi bara har 60 procents chans mot, varav vi möter ett sådant redan i första omgången.

Elias Wiorek: Beror såklart på hur seriöst Ole tar turneringen och vilka vi ställer upp med, men tar vi den seriöst (vilket jag tror Solskjaer kommer göra) så har vi alla förutsättningar att vinna EL.

Adam Fröberg: Vi åker ut mot Real Sociedad i första slutspelsrundan. Fokus kommer vara aningen mer på ligan och motståndet är starkt och mer hungrigt. Det behöver nödvändigtvis inte vara allt för dåligt långsiktigt för oss.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hoppas vi åker ut mot Real Sociedad så vi kan lägga fokus enbart på ligan och FA-cupen. Med ett EL-slutspel kommer det bli många matcher vilket gör att det måste roteras, eller så kommer skadorna komma. Att slippa ett långt EL-slutspel kan därför göra underverk. Dessutom, helt ärligt, vilken Unitedsupporter drömmer om att vinna Europa League? Vi har gjort det en gång, och det var väl småroligt men framförallt var det en biljett in till Champions League säsongen efter. Att vinna EL igen är något jag inte kan frammana någonsomhelst entusiasm för.

Det är några dagar kvar av transferfönstret. Borde United köpa in någon spelare nu i januari?

Marcus Beijar: Vi borde ha köpt en högerytter (läs Jadon Sancho) i höstas. Nu tycker jag kanske inte det är läge att pytsa ut pengarna, men klart är att högeryttern blöder mest just nu.

Elias Hallström: Nej, det tycker jag väl inte. Känns som att det mesta är på plats inför andra halvan av säsongen.

Mikael Österdahl: Vi har fått en oväntat tidig chans att slåss om titeln. Den borde vi utnyttja genom att förstärka laget ordentligt (det borde vi ha gjort redan inför säsongen). Vi har redan sett vad en Bruno kan göra.

Elias Wiorek: Ja, vi borde köpa in en mittback då alla tre som utmanar om platsen bredvid Maguire är skadebenägna.

Adam Fröberg: Med tanke på chansen vi har att vinna ligan, som nog ingen trodde att vi skulle ha nu, hade det inte varit dumt att fylla på med ett nyförvärv. Dessvärre är det alltid svårt att lösa långsiktiga mål i januarifönstret, och den ekonomiska aspekten kan göra det lurigt.

Gustav Brinck-Larsen: Borde borde vi, men det skall vara rätt spelare till rimligt pris, och det kommer inte hända nu i januari.

Tror du att United köper in någon spelare nu i januari?

Marcus Beijar: Nix nej.

Elias Hallström: Nej, det tror jag inte. I sådana fall borde det redan varit löst. Men samtidigt vet vi ju att handlingskraften i Uniteds ledning inte är den starkaste.

Mikael Österdahl: Nej, det finns inget som tyder på att vi gör det. Vinner vi inte ligan är det Glazers fel.

Elias Wiorek: Nej, jag tror tyvärr inte det, men man kan alltid hoppas.

Adam Fröberg: Det tror jag inte. Amad Diallo ses nog som den enda förstärkningen till truppen.

Gustav Brinck-Larsen: Nope.

Den här säsongen är Alex Telles, Edinson Cavani och Donny van de Beek nya i truppen. Ranka nyförvärven, baserat på prestation hittills. (Facundo Pellistri och Amad Diallo har som bekant ännu ej debuterat, därför undantar vi dem.)

Marcus Beijar: Edinson Cavani, Alex Telles och Donny van de Beek. Cavani är ruggigt bra och nyttig. Tillför en helt annan dimension till anfallsspelet. Telles har blandat och gett men kanske inte varit den defensiva spelare man önskat. Donny har knappat spelat och knappt gjort sig själv rättvisa, men han är sämst sett till prestationerna.

Elias Hallström: Cavani känns som en ganska solklar etta här. United vinner när han startar och gör han inte mål, då vet man iallafall att han bidrar med mycket annat. Tvåa listar jag Donny. Han har inte spelat mycket, men när han väl spelat har han visat vilka kvaliteter han besitter. Trea således Telles. Har förvisso inte heller spelat jättemycket, men inte imponerat i de framträdanden han gjort.

Everton v Manchester United - Carabao Cup Quarter Final

Mikael Österdahl: Cavani är överlägsen etta. I och med att Donny kan engelska kan han skämta med fler spelare på avbytarbänken vilket gör honom till en bättre bänkvärmare än Telles.

Elias Wiorek: Alla tre får godkänt av mig baserat på de minuter de fått, men Cavani sticker ändå ut och får betyget över godkänt.

Adam Fröberg: Cavani, Telles, Van de Beek. I den ordningen från bäst till sämst. Cavani är självskriven, de andra två har haft det knapert med speltid. Telles har dock fått lite mer tid på banan. Donnys speltid är för liten för att sätta honom högre, enligt min personliga bedömning.

Gustav Brinck-Larsen: Cavani följt av Telles och sist Van de Beek får det väl rangordnas. Att Cavani presterat bäst av de tre är ju givet, han är den enda som faktiskt är hyfsat ordinarie. Att Telles kommer före Van de Beek bygger jag egentligen mest på att Telles närvaro hjälpt Shaw att bli bättre, så även om Telles själv inte tagit en position har hans blotta närvaro höjt Uniteds spets. Van de Beek, ja han verkar behöva lite mer tid. Har verkligen inte varit usel, bara inte speciellt bra heller.

Tim Fosu-Mensah har redan lämnat. Tror och vill du att någon/några fler spelare skall säljas i januari?

Marcus Beijar: Nej, det vore Marcos Rojo och Sergio Romero då, men sett till hur tyst det är så tvivlar jag.

Elias Hallström: Det skulle väl vara om man kan få en liten slant för Rojo, men annars varken tror eller hoppas jag på någon försäljning nu.

Mikael Österdahl: Romero, Jones och Rojo har noll minuter tillsammans. De tillför alltså exakt noll och intet. Ighalo försvinner och släng med James, Lingard och Mata permanent samt Williams på lån så har vi utrymme att värva ett par startspelare utan att i någon väsentlig utsträckning höja utgiftsposterna i budgeten. Gör så och vi vinner ligan. Svårare än så är det inte.

Elias Wiorek: Jag tycker Lingard och Williams borde lånas ut och få speltid. Rojo och Romero väntas ju lämna vilket jag tror de kommer göra. Utöver de så skulle jag inte tacka nej till ett lån för James heller.

Adam Fröberg: Det tror jag. Men med det sagt är inget säkert. Romero, Rojo och Lingard ligger närmast till hands. Allt beror på om klubbar kan erbjuda vad United och spelarna vill ha, vilket är svårare i nuvarande situation. Alla de tre får gärna tacka för sig, om jag sitter vid spakarna.

Gustav Brinck-Larsen: Vill vill jag. Lingard, Jones, Romero, Rojo kan alla få lämna precis när som helst i min bok. Problemet ligger väl snarare i att någon skall vilja ta dem. Jag hade inte heller gråtit blod om Brandon Williams gick ut på lån, gärna ett långsiktigt sådant till slutet av nästa säsong. Vi vet ju också att Ighalo lämnar, vilket inte kommer göra någon större skillnad för laget.