Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Amad Diallo

Diallo
Vem är Amad Diallo? Den befogade frågan ställde sig många Manchester United-supportrar när klubben den 5 oktober 2020 definitivt kom överens med italienska Atalanta om en övergång. Det må inte vara särdeles ovanligt att en klubb pungar ut ansenliga summor för framtidsnamn. Det som är mer ovanligt är att framtidsnamnet är i det närmaste okänt.

Jag är överlycklig över att vara här. Jag ser framemot att komma igång. Det är en dröm som går i uppfyllelse och jag kan knappt vänta på att börja spela boll med grabbarna.

Amad Diallo i samband med att han skrev på för Manchester United.


Biografi

Amad Diallo är, hur som haver, född i Abidjan i Elfenbenskusten den 11 juli år 2002. Den freudianska felskrivningen kunde ha varit att skriva att Diallo är född i huvudstaden Abidjan. I Elfenbenskusten är Yamoussoukro huvudstad på pappret, medan Abidjan får sägas vara det i praktiken.

Någon direkt fotbollsfostran skulle det inte heller bli i Abidjan, i praktiken. Diallo, som då ännu gick under namnet Amad Diallo Traoré, kom tillsammans med sin bror Hamed att kring år 2012 resa till Italien med ett uttalat mål. Det skulle bli deras nya hemland, och där skulle de spela sin fotboll. Historien har visat att allt kanske inte gick korrekt till när flytten genomfördes. Hamed Mamadou Traoré, en för bröderna avlägsen släkting som påstods vara deras pappa, ertappades så sent som sommaren 2020 i en utredning kring människohandel där fotbollsspelare varit bland offren.

Både Amad och brodern Hamed skulle dock ta sina första staplande fotbollssteg på europeisk mark i Boca Barco, en liten klubb från Barco sydost om storstaden Parma. Där, under en turnering kring jul år 2014, imponerade Amad Diallo på en rad Serie A-klubbar som var på plats för att scouta talanger. Atalanta skulle visa sig bli klubben som drog det längsta strået därpå följande år.

Diallo avancerade säsongen 2015-16 snabbt genom Atalantas ungdomssystem och landade slutligen i U19-laget, blott 14 år gammal. Väl där gjorde han mål i seriefinalen mot Roma, en final som Atalanta vann.

Säsongen 2016-17 spenderade Diallo i U15-laget medan det därpå följande säsong blev 12 mål på 27 matcher med Atalantas U17-lag. Inför säsongen 2018-19 plockades Diallo åter upp i U19-lagets spelartrupp. Bevisligen hade Atalanta konstaterat att han var för bra för att nöta gräs i U17-laget och väl i seriespel med U19 gjorde Diallo ingen besviken. Sex mål och sex assist bidrog till att Atalanta kunde krönas till seriesegrare våren 2019, något man återupprepade ifjol våras. Diallo då? Jo, han stod återigen för sex fullträffar och slog därtill fem målgivande passningar.

Atalanta som klubb har de senaste åren åter växt fram som en maktfaktor inom italiensk fotboll med framskjutna placeringar i ligan och avancemang i Champions League. Med andra ord kan det anses vara en aning trångt i dörren för spelare som Amad Diallo. Det har det också varit. Ligadebuten skedde den 27 oktober 2019 då Atalanta slog Udinese med 7-1. Diallo hade hunnit vara på planen i fyra minuter innan han gjorde det som skulle bli hans enda seniormål i svartblå tröja.

Debuten i Champions League fick vänta ännu ett drygt år. Den 1 december ifjol byttes Diallo in när Atalanta spelade oavgjort, 1-1, mot Midtjylland. Diallo stannade därmed på fem seniormatcher och ett mål för Atalanta.

Tanken var att Diallo skulle lämna Atalanta för Parma, men när den övergången väl sprack var Manchester United, som scoutat Diallo länge och väl, snabba på att hugga.

Amad Diallo

Namn: Amad Diallo
Född: 2002-07-11, i Abidjan, Elfenbenskusten
Längd: 173 cm
Position: ytterforward, yttermittfältare
Till United: 2021-01-07, från Atalanta, 19.060.000 pund [Variabel övergångssumma: £19.060.000 – £37.210.000. Övergången annonserades 2020-10-05 men genomfördes 2021-01-07.]
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Kapitlet om Amad Diallos landslagskarriär blir rätt kort. Diallo har inte gjort någon junior- eller seniorlandskamp då vi skriver februari 2021. Att han kommer att spela i en landslagströja framöver är förstås givet. Frågan är snarare vilken tröja det blir. Diallo har dubbla pass sedan han ifjol blivit italiensk medborgare. Det betyder att han kan välja mellan Elfenbenskusten och Italien i landslagssammanhang.

Koppling till Manchester United

Någon solklar koppling till Manchester United står inte direkt att finna. Den mest krystade är kanske att Diallo hoppade, i sin tredje match i Serie A, in och fick då möta en tidigare Unitedspelare i Matteo Darmian. Atalanta vann matchen med 5-0.

Karriär

AtalantaMatcherMål
2019/200 (3)1
2020/210 (2)0
KlubblagMatcherMål
2019-20210 (5)1
Landslag
Inga landskamper.

Spelarkaraktär

Amad Diallo har funnits på de flesta scouters anteckningsblock de senaste åren och superlativen som plitats ner är rätt många. Diallo har i vissa sammanhang jämförts med Lionel Messi då det kommer till bollbehandling. 18-åringen trivs bäst som högerytter i en 4-3-3-uppställning och är, enligt samlade rapporter, bekväm med att skära in i banan och lägga över bollen på vänsterfoten. Diallo kan upplevas som liten och lätt men har en låg tyngdpunkt och bra balans, vilket gör honom till en utmaning för fysiskt större spelare.

Diallo ska också vara en mycket bra omställningsspelare som är snabbast på kortare distanser och som förlorar en hel del på längre löpningar. Det ska han å andra sidan kompensera med bollkontrollen och förmågan att utmana en mot en. Yttern Diallo får också sägas vara en rätt god målskytt sett till utgångspositionen, något hans mål i juniorsammanhang i Italien rätt tydligt berättar.