Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Jesper Olsen, 60 år!

Vi firar idag Jesper Olsens 60:e födelsedag! Den danska vänsteryttern gjorde totalt 176 matcher och 24 mål för Manchester United. Höjdpunkten var när han under debutsäsongen i klubben vann FA-cupen.

Annars var Olsen en spelare som inte fullt ut levde upp till förväntningarna i klubben. Värvad som en ny George Best var Olsen senare anledningen till att Alex Ferguson tackade nej till att värva John Barnes.

”Ingen skulle ifrågasätta den lilla danskens stora talang,” skriver Ivan Ponting. ”Men få skulle realistiskt beskriva hans tid på Old Trafford som annat än frustrerande.”

Vi tar det från början. Jesper Olsen föddes i danska Faxe våren 1961. Seniorkarriären skulle han inleda i Næstved, där han kombinerade bollsparkandet med bankjobb. Insatserna i Næstved tog honom till det danska a-landslaget, där han debuterade som tonåring sommaren 1980. Dessförinnan hade han varit på provspel i Arsenal.

Framtiden skulle emellertid ligga i Nederländerna och Ajax. Efter ett misslyckat försök att värva Olsen 1980 skulle Ajax lyckas ett år senare och den danska landslagsspelaren blev proffs för första gången. (Ni ser, det var så på den tiden.)

I Ajax fick Olsen bland andra spela med Johan Cruyff. De båda kombinerade för en klassisk straffspark.

Mindre begåvade spelare rekommenderas inte att testa den varianten. Fråga Robert Pires och Thierry Henry.

Lille Olsen – 168 cm lång, 59 kg tung – hade förmågan att vrida och vända och undvika tacklingar. Det gav honom smeknamnet Loppan i Ajax. Tiden i Nederländerna blev en succé för Olsen. Han blev nederländsk mästare första säsongen och andra säsongen vann han både ligan och cupen.

I kvalet till EM 1984 gjorde Olsen två mål, bland annat ett sent kvitteringsmål mot England. Han spelade sedan två matcher i EM, däribland i semifinalen mot Spanien. Den gick till straffar och Olsen satte sin men fick ändå se Danmark förlora.

Sommaren slutade ändå lyckligt för Olsen, då han nobbade Tottenham och flyttade till Manchester United. Ajax ville förstås behålla honom men när den engelska storklubben hostade upp med 350.000 pund kunde de inget göra.

”Olsen kommer att vara den mest spännande spelaren vi har sett på Old Trafford sedan George Best,” slog managern Ron Atkinson fast.

Som en finurlig och teknisk ytter började det ganska bra för Olsen i United. Första säsongen i klubben skulle han spela 51 matcher (50 från start). Debutsäsongen fick ett lyckligt slut när United vann FA-cupen och Olsen spelade givetvis från start i finalen mot Everton.

Målmässigt skulle andra säsongen i United bli hans bästa, med 13 fullträffar (varav 5 på straff). Inledningsvis såg det väldigt bra ut och United stormade mot titeln med tio raka vinster. Sedan blev Bryan Robson skadad, varpå Unitedmaskineriet hackade betänkligt och till slut blev det bara en fjärdeplats. Även Olsen var skadad emellanåt och han var inte riktigt den ytter som Atkinson ville att han skulle vara.

Sommaren 1986 blev det VM-spel och inledningsvis succé. Olsen gjorde två mål i gruppspelet där Danmark charmade världen. Han följde upp det med att ge Danmark ledningen i åttondelsfinalen mot Spanien men där tog det roliga slut. I slutet av första halvlek bjöd han Emilio Butragueño på öppet mål med en horribel passning. Butragueño kvitterade och Danmark blev till slut krossade. Det hela har etsat sig fast i det danska minnet och den danska ordboken som ”en rigtig Jesper Olsen”.

Hösten 1986 gick det fortsatt tungt för Olsen och han placerades på transferlistan av Atkinson. Det gick emellertid ännu sämre för Atkinson som ersattes av Alex Ferguson. Den nya managern plockade bort Olsen från listan och dansken fick ett uppryck.

Sommaren 1987 fick Ferguson chansen att värva John Barnes. ”Jag tackade nej till chansen,” skriver han med viss bitterhet i sin självbiografi. ”En delförklaring var en överdriven tro på Jesper Olsen.” Ja, även den bästa kan göra misstag.

Där Olsen tidigare hade förundrat med lyckade dribblingar skulle han nu allt oftare överarbeta. Felbesluten var många, prestationerna ojämna och det blev allt tydligare att den engelska fotbollen inte var för honom.

Han blev kvar i United till november 1988, då han såldes till franska Bordeaux för 400.000 pund.

Efter en och en halv säsong flyttade Olsen vidare till Caen. Han drabbades av en allvarlig skada 1992 och valde efter det att avsluta karriären.

Numer bor Jesper Olsen sedan många år i Melbourne. Han drabbades av en hjärnblödning 2006 men återhämtade sig. En kort tid var han assisterande tränare för Melbourne Heart. Annars har han framför allt jobbat med att utbilda spelare och tränare.

Grattis Jesper!

Jesper Olsen